Ob podpori občine ohranjamo projekt Planet generacij v Velenju

Danes smo na Andragoškem zavodu Ljudska univerza Velenje pripravili novinarsko konferenco ob 5. obletnici uspešnega delovanja Večgeneracijskega centra Planet generacij. Uspeh projekta in njegove prednosti za občane so predstavili direktorica Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje Brigita Kropušek Ranzinger, podžupanja Mestne občine Velenje Aleksandra Vasiljević, direktorica UPI ljudske univerze Žalec Franja Centrih in izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak. Mesečno Planet generacij v Velenju obišče več kot 700 udeležencev različne starosti, v petih letih so našteli več kot 40 tisoč obiskov. Mestna občina Velenje je v letošnjem letu za podporo projektu namenila 43 tisoč evrov. Projekt je bil sicer od 1. januarja 2017 do 30. septembra letos sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada, Ministrstva Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter 12 lokalnih skupnosti. Finančna perspektiva evropske kohezijske politike se v letu 2021 zaključuje. V Velenju, kljub izteku projekta, ob podpori lokalnih skupnosti oz. iskanju sredstev preko drugih razpisov, nadaljujejo s projektom do objave novega razpisa s strani ministrstva in seveda še naprej. V okviru večgeneracijskega centra se izvajajo številne aktivnosti, s poudarkom na socialnem vključevanju, izobraževanju ter medkulturnem in medgeneracijskem povezovanju, obiski pa so za udeležence brezplačni. Projekt so oblikovali in ga že pet let uspešno izvajajo trije partnerji – Andragoški zavod Ljudska univerza Velenje, UPI Ljudska univerza Žalec in Slovenska filantropija – Hiša sadeži družbe Žalec.

Večgeneracijski center Planet generacij je eden od petnajstih večgeneracijskih centrov, ki od leta 2017 do 2021 delujejo v Sloveniji ob podpori sredstev Evropskega socialnega sklada, Ministrstva Republike Slovenije za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter lokalnih skupnosti. Projekt se je izvajal v dvanajstih občinah in v sodelovanju z več kot 40 različnimi socialnimi in izobraževalnimi organizacijami, zavodi in nevladnimi organizacijami na območju Upravnih enot Velenje, Žalec in Mozirje. V večgeneracijskem centru ponujajo različne preventivne programe, ki v lokalnih okoljih zagotavljajo socialno vključenost različnih generacij, še posebej ranljivih ciljnih skupin prebivalstva in posledično omogočajo višjo kakovost življenja v Savinjski regiji. Projekt v okolju nudi tri osrednje prostore neformalnega druženja, in sicer na Ljudski univerzi v Velenju, kjer je tudi sedež večgeneracijskega centra ter v Žalcu pri obeh partnerjih. Namen osrednjih prostorov je druženje, ohranjanje oziroma širjenje socialne mreže in zadovoljevanje potreb različnih oblik družin, posameznih družinskih članov v vseh življenjskih obdobjih, starejših in drugih ranljivih skupin. V okviru večgeneracijskega centra se torej izvajajo številne aktivnosti, s poudarkom na socialnem vključevanju, izobraževanju ter medkulturnem in medgeneracijskem povezovanju. Vključitev uporabnikov je prostovoljna in brezplačna.

V Večgeneracijskem centru Planet generacij so v obdobju petih let zabeležili več kot 8 tisoč različnih udeležencev, vsebine in druge aktivnosti pa je ob strokovni in organizacijski podpori štirih strokovnih sodelavk pripravljalo ter izvajalo več kot 40 strokovnjakov in več kot 60 prostovoljcev. Planet generacij pogosteje obiskujejo starejši, ki jih zanimajo delavnice za razvijanje digitalne pismenosti (uporaba pametnih telefonov, računalniške delavnice) in delavnice jezikovne pismenosti (angleščina, nemščina, italijanščina, španščina). Veliko zanimanje je tudi za delavnice za zdrav življenjski slog (pohodi za zdravje, telovadba s kineziologinjo, zdrava prehrana, možganski fitnes), osebno rast (komunikacija, čuječnost, pogovorne delavnice s psihologom) in za delavnice za prosti čas (klekljanje, dobrodelna ročna dela, ustvarjanje mozaikov, oblikovanje gline). Tudi priseljenci so celotno trajanje projekta vključeni v delavnice učenja slovenščine, zato igra večgeneracijski center pomembno vlogo tudi pri njihovi integraciji v lokalno okolje. Pomembna, ranljiva ciljna skupina pa so tudi otroci, predvsem iz priseljenskih družin, ki v Planetu generacij dobijo pomoč pri domačih nalogah. Sicer pa so za otroke na voljo ustvarjalne in pogovorne delavnice ter raznovrstne počitniške aktivnosti. Planet generacij je tudi Unicefova varna točka.

Pošiljamo gradivo z novinarske, fotografijo in dve z delavnic v okviru Planeta generacij.

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content