Dediščina

Arhitekturni spomeniki

kulturni-dom-velenje

Kulturni dom

Kulturni dom Velenje je mestni dom kulture, namenjen izvedbi kulturnih prireditev, kinopredstav, simpozijev ipd. Gre za avtorsko delo arhitekta Otona Gasparija, pozidano leta 1959.

Objekt stoji na severozahodu Titovega trga v Velenju, moderno in izrazit geometrijsko zasnovane mestne ploščadi, ki jo prostorsko definirajo avtorsko oblikovane, moderne stavbe javnega značaja.

Objekt Kulturnega doma v Velenju vsekakor sodi med najkvalitetnejše, celostno zasnovane objekte povojne, moderne arhitekture v Slovenji. Arhitekturni izraz zunanjščine in notranjščine vključno s tlorisnim konceptom ter z vsemi detajli in opremo, je izrazita in dosledna moderna arhitektura petdesetih let 20. stol. Reprezentančnost objekta, ki jo zahteva funkcija, pa je ustvarjena predvsem z izbiro bogatih materialov in s kvalitetnim, avtorskim oblikovanjem številnih detajlov.

Kulturni dom Velenje je bil razglašen za kulturni spomenik z Odlokom o razglasitvi Kulturnega doma Velenje za kulturni spomenik lokalnega pomena na območju Mestne občine Velenje (Uradni vestnik MOV, št. 21/2005).

velenje_vila_herberstein

Vila Herberstein

Gre za enonadstropno stavbo z razgibanim tlorisom in razgibanimi slemeni, kovanimi okenskimi mrežami v pritličju in lesenim balkonom nad vhodno lopo. Arhitekturni členi – profili oken, leseni konzolni nosilci strehe,… – so izjemno kvalitetno oblikovani. V notranjščini vile so v pritličju bogato kasetirani in profilirani leseni stropi, v stavbi pa so tudi bogata stopnišča z balustradnimi orglami ipd. Stavba predstavlja tip odlične primestne vile iz ok. leta 1900 z intaktno ohranjeno zunanjostjo in kvalitetnimi, intaktnimi interierji, kakršni so v našem prostoru izjemno redki.

Vila-Bianca-dostop

Vila Bianca

Vila, ki jo je okoli leta 1855 pozidal grof Hubert d’Harnoncourt-Unverzagt, tedanji lastnik velenjskega gradu, je značilna predmestna vila, grajena v duhu starih fevdalnih dvorcev. Stavba je pozidana v neogotskem slogu in je pomembna tako zaradi svoje vloge v prostoru, kjer zamenjuje stari trški ambient, kot zaradi arhitekturnih ambicij – te se kažejo v zavestnem naslonu na tradicijo starih fevdalnih grajskih stavb.

Stavba je bila v letih 2009-2011s pomočjo EU sredstev prenovljena in danes služi različnim občinskim vsebinam. V njej je protokolarna županova soba, večnamenska dvorana, sedež turistično informacijskega centra (TIC), razstavni prostor, več pisarn in gostinski lokal. Načrte prenove je izdelal arhitekt Rok Poles.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content