Novosti in spodbude pri parkiranju za bolj zeleno mesto

V letu 2023 smo uspešno pristopili k celoviti ureditvi sistema parkiranja avtomobilov v modrih conah, saj smo se odzvali na želje in potrebe naših obiskovalcev ter stanovalcev tako v mestnem središču kot izven njega. Znižali smo cene letnih kart za parkiranje v garažnih hišah z 250 na 200 evrov ter cene mesečnih kart s 25 na 20 evrov, in sicer z namenom sprostitve parkirnih mest v strogem središču mesta in spodbujanja občanov, ki živijo v bližini modrih con, da se odločijo za trajnostne načine prevoza. Zabeležili smo 7-odstotni porast nakupa kart v primerjavi s preteklim letom; v garažnih hišah pa 23-odstotni porast nakupa mesečnih in 41-odstotni porast nakupa letnih kart. Na področju urejanja mirujočega prometa je naš cilj spodbujati trajnostne oblike mobilnosti, zato smo se osredotočili na sprostitev parkirnih mest v strogem središču mesta ter spodbujanje občanov v bližini modrih con, da svoje vsakodnevne poti opravljajo peš, s kolesom ali javnim prevozom Lokalc.

Na območju Velenja imamo v modrih conah na voljo 3.030 zunanjih parkirnih mest ter 1.353 parkirnih mest v garažnih hišah. Modre cone omogočajo brezplačno parkiranje do določenega časa (od 30 do 90 minut, odvisno od cone), medtem ko je parkiranje v garažnih hišah možno po ugodnih cenah. Poleg tega smo vzpostavili štiri elektro polnilne točke za električne avtomobile, in sicer dve pri Mestni občini Velenje in dve v garažni hiši Mercator.

Plačilo parkirnine je možno na več načinov, vključno z nakupom abonmajev, dovolilnic, s plačilom na parkomatih, na blagajni, prek mobilnih telefonov in mobilne aplikacije EASYPARK. Več informacij o parkiranju v modrih conah in garažnih hišah ter možnostih nakupa parkirnih abonmajev in kart najdete na povezavi Modre cone (kp-velenje.si), kjer zagotavljajo tudi e-naročanje parkirnih abonmajev in dovolilnic ter parkirnih kart.

Veseli nas, da lahko ponudimo uporabnikom prijazen in dostopen sistem parkiranja ter spodbujamo trajnostno mobilnost v našem mestu. Poleg ugodnega parkiranja v garažnih hišah občanom in gostom omogočamo brezplačen mestni avtobus Lokalc, širimo mrežo kolesarskih prog in z različnimi projekti spodbujamo trajnostno mobilnost.

Prijazen pozdrav

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content