Naj bo praznični december varen

Občane pozivamo, da se v prazničnem mesecu decembru izogibajo vožnji z avtomobilom pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Policisti bodo v mesecu, ki ga tradicionalno zaznamuje vrsta praznovanj, poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Pozivamo tudi, da občani ne mečejo petard in tako preprečijo negativne posledice pri uporabi pirotehničnih izdelkov.

Do konca meseca decembra poteka že tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa. Policisti bodo v mesecu, ki ga tradicionalno zaznamuje vrsta praznovanj, poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Do konca letošnjega novembra beležimo 1.335 prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani udeleženci v prometu. To pomeni 7,7 % manj prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani, ko je bilo teh prometnih nesreč 1.447. V teh nesrečah je življenje izgubilo 17 oseb, enako kot lani. Najpogostejši povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola so v starostnih skupinah od 25 do 34 in od 35 do 44 let, glede na vrsto udeležbe pa je največ povzročiteljev med vozniki osebnih vozil.

Aktivnosti, usmerjene v preprečevanje negativnih posledic pri uporabi pirotehničnih izdelkov, policisti izvajajo že vrsto let. Pod naslovom “Bodi zvezda, ne meči petard” je bil zasnovan nacionalni projekt, ki nagovarja celotno javnost, predvsem pa mladostnike, da ne mečejo petard.

Nepremišljena, neprevidna in objestna uporaba pirotehnike, namenjena zgolj nekaj sekundam zabave, lahko posameznike zaznamuje za vse življenje. Najpogosteje do poškodb, kot so opekline, raztrganine rok, poškodbe oči ipd., pride prav zaradi eksperimentiranja s pirotehničnimi snovmi, neodgovornosti posameznika in neupoštevanja navodil proizvajalca. Poleg tega pirotehnika moti tudi živali in onesnažuje okolje.

Praznično vzdušje si je mogoče pričarati tudi brez alkohola in nadležnega pokanja!

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content