Na terenu sproženih veliko plazov, gladina vode v strugah upada

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je danes dopoldne podal izjavo za javnost glede aktualnega dogajanja v Velenju: »Za nami je nekaj neprespanih noči, aktivirane imamo vse strokovne službe. S pozitivo nas navdaja dejstvo, da je bila zadnja noč malenkost mirnejša in da zaznavamo upad gladine vode v strugah. V zadnji noči je bilo na območju občine sproženih veliko novih zemeljskih plazov, predvsem na območju Vinske Gore, kjer so ogroženi tudi stanovanjski objekti. Trenutno imamo aktivnih več kot 100 novih zemeljskih plazov, od tega jih približno 10 ogroža bližnje stanovanjske objekte. Zaradi posledic poplav in zemeljskih plazov je nekaj cest še neprevoznih, zato do nekaterih objektov in občanov še ne moramo dostopati, vendar bomo tekom dneva poskušali vzpostaviti prevoznost. V pomoč intervencijskim ekipam so pristopili tudi domačini s svojo mehanizacijo.

V prihodnjih dneh ostajamo v pripravljenosti in pričakujemo še nekaj nevšečnosti, vendar upamo, da se bodo razmere umirjale in da bosta današnji dan in noč, ki je pred nami, mirnejša.

Pomoči potrebnim, gasilcem in pripadnikom Civilne zaščite so storitve ponudili številni gostinski in namestitveni ponudniki. Nekaj enot za namestitev družin so v brezplačno uporabo ponudili tudi posamezniki, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Iskrena zahvala številnim Velenjčankam in Velenjčanom za srčen odziv z doniranimi oblačili, obutvijo in drugimi potrebščinami.

Velenje, HVALA.«

V nadaljevanju je župan Peter Dermol povedal, da komunalna infrastruktura deluje brez večjih težav. Dobava toplote je nemotena, so pa pretrgani določeni cevovodi zaradi zemeljskih plazov. Vodni vir Ljubija je nedostopen, zato je Velenje priklopljeno na vodni vir Topolšica. Občane prosimo, da z vodo ravnajo varčno, v Velenju prekuhavanje vode ni potrebno. Prekuhavanje vode ostaja obvezno za območje Belih Vod.

V zadnjih 24 urah so izjemno energijo in srčnost pokazali sodelavci iz javnih zavodov in drugi prostovoljci, ki so zelo hitro vzpostavili začasni namestitveni center v Rdeči dvorani za vse, ki so se v dvorano zatekli iz premočenega in poplavljenega velenjskega kampa (večinoma gre za udeležence festivala MetalDays) in tudi iz kampov iz Zgornje Savinjske doline. To noč je v začasnem centru varno zavetje na improviziranih ležiščih našlo cca 1.000 ljudi, od tega večinoma družine z otroki. S pomočjo posameznikov smo v zasebne kapacitete namestili približno 200 oseb, ki so ostali na poti in so potrebovali našo pomoč. Zjutraj smo vsem nameščenim osebam podali informacije glede odprtih poti proti Avstriji in Zagrebu, zato se je večina odločila za odhod. Ker pa neurja še ni konec in so razmere še vedno negotove, smo se odločili, da bo Rdeča dvorana na voljo do jutri zjutraj. Glavni koordinator namestitvenega centra Dimitrij Amon je povedal, da so vsi izjemno hvaležni za vso pomoč in gostoljubnost, ki smo jo Velenjčani izkazali.

V naslednjih tednih sledi natančnejši popis posledic na celotni javni, komunalni in cestni infrastrukturi ter čimprejšnja sanacija najnujnejšega.

Več informacij sledi v prihodnjih dneh.

Če potrebujete tonski ali video posnetek župana Mestne občine Velenje Petra Dermola, nam, prosim, sporočite.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content