Mladi v Velenju lažje do kredita za stanovanje

Mestna občina Velenje je tudi mladim prijazna občina, saj jim bomo poleg številnih ugodnosti letos prvič ponudili tudi možnost pridobitve sofinanciranja stroškov kredita za reševanje prvega stanovanjskega problema za nakup stanovanja, stanovanjske hiše ali gradnjo hiše. Z dodatno finančno pomočjo želimo, da mladi ostanejo v Velenju, hkrati pa z ukrepom privabljamo mlade od drugod, da si v Velenju ustvarijo dom, družino in se tukaj zaposlijo. V letošnjem proračunu smo za ta namen zagotovili 15 tisoč evrov.

Mestna občina Velenje je s predstavniki mladih preučila zakonske možnosti, v okviru katerih lahko občina pomaga mladim pri reševanju stanovanjske stiske. Do enkratne pomoči so upravičeni mladi do 35 let, ki prvič rešujejo stanovanjski problem, in sicer z nakupom stanovanja ali stanovanjske hiše ali gradnjo stanovanjske hiše. Subvencija velja za stroške odobritve kredita, zavarovanje kredita ali plačilo obresti. Višina je omejena do 50 odstotkov stroškov kredita in ne več kot 3 tisoč evrov. Subvencija se bo odobrila na podlagi vloge na razpis, ki ga bomo objavili v mesecu maju. V letošnjem proračunu smo za ta namen zagotovili 15 tisoč evrov. Na osnovi interesa in potreb mladih bomo višino sredstev načrtovali tudi v prihodnjih letih.

Reševanje stanovanjskih težav mladih je bila ena izmed zavez na županovem generacijskem forumu z mladimi, ki smo ga v občini pripravili decembra 2020. Svetnice in svetniki so Predlog Pravilnika o subvencioniranju stroškov kreditov za nakup ali gradnjo stanovanjske nepremičnine za mlade v Mestni občini Velenje soglasno potrdili.

Mestna občina Velenje je v zadnjem obdobju uspešno izvedla tudi več aktivnosti, ki pomembno vplivajo na še boljšo kvaliteto življenja mladih. Mladim smo tako za 50 odstotkov znižali komunalni prispevek, sprejet je pravilnik o dodeljevanju stanovanj v najem mladim in zanje namenili tudi 5 stanovanj, več sredstev namenjamo za sledenje ciljem lokalnega programa razvoja delovanja mladih, mlade aktivno vključujemo v razvojne projekte, znesek enkratne denarne pomoči staršem ob rojstvu otroka smo povišali za 100 odstotkov (sedaj znaša 300 evrov). Spodbujamo delovanje SAŠA inkubatorja in podpiramo mlade podjetnike, ki so na začetku svoje karierne poti.

Prijazen pozdrav
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content