Mislimo na naš planet, reciklirajmo odpadke in ne pozabljajmo na male e-odpadke!

Danes obeležujemo v Sloveniji 5. mednarodni dan e-odpadkov. V Mestni občini Velenje smo že junija skupaj z družbo ZEOS in koncesionarjem za ravnanje z odpadki podjetje PUP Saubermacher pristopili k zbiranju še uporabne električne in elektronske opreme, ki jo posameznik ne potrebuje več in odprli Kotiček za ponovno uporabo v okviru Zbirnega centra Velenje, ki je skupen za vse tri občine Saša regije. Imamo pa tudi zelene zbiralnike za odpadno električno in elektronsko opremo. Slogan letošnje akcije je: Vse e-odpadke recikliraj, na velikost se ne oziraj!

Zeleni zbiralniki so na naslednjih 28 lokacijah: Aškerčeva cesta 3, Jenkova cesta 17, Kersnikova cesta 1, Tomšičeva 21–23, Cankarjeva cesta 1 in Prešernova cesta 2, Foitova cesta 10, Šaleška cesta 20, Šaleška 2a–d, Goriška cesta 65, Goriška 47, Koželjskega cesta 3, Šalek 98–110, Tomšičeva cesta 7, Šalek 89, Goriška cesta 46d, Goriška cesta 52d, Lipa 7, Splitska ulica 2, Selo (pri Mixu), Trubarjeva cesta 22, cesta XIV. divizije 1, Efenkova cesta 60, Jerihova cesta (nad vrtcem Tinkara), Cesta Simona Blatnika (pri Merkurju), pri Krajevni skupnosti Pesje, pri Krajevni skupnosti Podkraj, pri zbiralnici Šalek 90 in pri Zadružnem domu v Vinski Gori.

Organizacija združenih narodov ocenjuje, da bo na svetu samo letos proizvedeno 24,5 milijonov ton malih e-odpadkov. Zaradi svoje majhnosti so lahko predmeti, kot so mobilni telefoni, električne zobne ščetke, opekači kruha in kamere pogosto nepravilno odvrženi in predstavljajo 8 % vseh e-odpadkov, ki jih odvržemo v zabojnike za mešane odpadke. To pomeni, da pomembnih surovin, ki jih vsebujejo, iz njih ni mogoče pridobiti in so izgubljene. V Evropi konča vsako leto med mešanimi odpadki 1,4 kg e-odpadkov na prebivalca. Poleg tega se majhne naprave, ki jih ne uporabljamo vsak dan, enostavno pospravijo v omare, garaže, kleti in podstrešja ter hitro postanejo pozabljene. V povprečnem evropskem gospodinjstvu se zaradi tega kopiči 5 kg e-naprav na osebo. Strokovnjaki pričakujejo, da bo letos približno 5,3 milijarde pametnih telefonov neuporabnih. Mobilni telefoni so na 4. mestu med majhnimi napravami, ki jih potrošniki najpogosteje kopičijo doma.

WEEE forum je objavili rezultate anket, ki so jih izvedli poleti 2022. Raziskava je bila narejena v 8.775 evropskih gospodinjstvih v državah Portugalska, Nizozemska, Italija, Romunija, Slovenija in Združeno kraljestvo. Pokazala je, da ima povprečno gospodinjstvo 74 e-izdelkov, od teh se jih 13 doma samo kopiči (9 jih je neuporabljenih, vendar delujočih, 4 pa celo pokvarjeni). Najbolj se kopičijo majhna zabavna elektronika in dodatki (npr. slušalke, daljinski upravljalniki), sledijo majhna gospodinjska oprema (npr. ure, likalniki,), majhna oprema informacijske tehnologije (npr. zunanji trdi diski, usmerjevalniki, tipkovnice, miške), mobilni in pametni telefoni in majhna oprema za pripravo hrane (npr. opekači kruha, aparati za pripravo hrane).

Mislimo na naš planet, reciklirajmo odpadke in ne pozabljajmo na male e-odpadke!

 

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content