Komisija Entente Florale Europe navdušena nad našimi prizadevanji za zeleno prihodnost

Štiričlanska strokovna komisija tekmovanja za najbolj urejeno evropsko mesto Entente Florale Europe je izrazila navdušenje nad urejenostjo mesta, turistično ponudbo in našimi zelenimi projekti. Glavni cilj tekmovanja je trajnostni razvoj evropskih mest in izboljšanje kakovosti življenja državljanov. Različne točke v mestu so ocenjevali na podlagi desetih kriterijev, in sicer načrtovanje in razvoj, trajnostno okolje – blažitev podnebnih sprememb, zgrajeno okolje, krajina, zelene površine, zasaditev, okoljska vzgoja, trud in vključenost, turizem in/ali prosti čas in komunikacija. Rezultati ocenjevanja bodo znani 7. septembra, ko jih bodo razglasili na zaključni prireditvi tekmovanja Entente Florale Europe na Madžarskem. 

Člane komisije je sprejel tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol s sodelavci iz občinske uprave ter s strokovnjaki, ki so predstavili različne vsebine. Srečanja se je udeležil tudi državni sekretar iz Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Republike Slovenije Matevž Frangež, ki je izrazil podporo projektu Entente Florale Europe in urejenosti Mestne občine Velenje.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je ob srečanju s člani komisije povedal: »Zelo sem ponosen in v čast mi je, da lahko v Velenju gostimo strokovno komisijo prestižnega tekmovanja Entente Florale Europe. Vse, kar smo slišali, potrjuje, da smo na pravi poti razvoja. Zavedamo se, da je pred nami še veliko izzivov in dela, vendar sem prepričan, da nam bo uspelo še naprej graditi zeleno in prijetno okolje, ne samo za domačine, temveč tudi širše.«

Komisija Entente Florale Europe je po četrt stoletja ponovno obiskala naše mesto in opazila številne pozitivne spremembe. Člani strokovne komisije Entente Florale Europe dr. Rüdiger Kirsten (Nemčija), Milena Andrade (Češka), William Kearney (Irska) in Szilvia Halász Spanyárné (Madžarska), so bili ob obisku Velenja posebej navdušeni nad razvojem turizma, turističnimi produkti, sodelovanjem z različnimi skupinami in sosednjimi mesti. Prepoznali so izjemna prizadevanja mesta za bolj trajnostno in naravi prijazno prihodnost. Med drugim so izpostavili uporabo novih tehnologij in znanj ter nenehni razvoj programov trajnosti. Posebej so nam čestitali za vključenost v Misijo 100 podnebno nevtralnih mest in prejet naziv evropski zeleni list 2024.

Obiskali so Vilo Bianco, Velenjski grad z grajskim parkom, Staro Velenje, Osnovno šola Gustava Šiliha, promenado in mestno središče, urbani park in otroško igrišče, Sončni park, pokopališče, Velenjsko plažo, Visto – park z razgledom in vrtičkarsko naselje Kunta Kinte. Poudarili so, da jih ne zanima le zunanja podoba mesta, temveč naša preteklost, identiteta in načrti za prihodnost. Izpostavili so dosedanje dosežke mesta in dejstvo, da je Velenje mlado mesto, morda celo najmlajše, kar so jih obiskali. Ugotovili so, da velik poudarek dajemo sodelovanju z različnimi deležniki – od lokalnih ponudnikov, javnih zavodov, prostovoljcev, občanov do lokalnih podjetij.

Veseli jih, da smo načrtovanje in razvoj mesta osredotočili na moderno arhitekturo, ki ohranja mestni duh. Navdušeni so bili nad Titovim trgom, ki v širšem okolju predstavlja pomemben urbanistični element. Pohvalili so ohranjanje rudarske tradicije in identitete našega mesta ter skrb za potrebe prebivalstva.

Izpostavili so urejenost, infrastrukturo, rastlinje in unikatnost pokopališča Velenje. Navdušeni so bili nad vključevanjem vzgojnih in izobraževalnih programov ter poudarili pomembnost učilnice na prostem Osnovne šole Gustava Šiliha in vseh projektov na temo varstva okolja, ki jih izvajajo. Pohvalili so tudi vključevanje domačinov in prostovoljcev ter prisotnost lokalnih ponudnikov pred Vilo Bianco. Opazili so tudi dobro sodelovanje s Premogovnikom Velenje pri vzdrževanju okolice jezer.

Komisija je izpostavila, da na področju turizma delamo odlično, da se zavedamo, kaj imamo, in to zelo dobro pretvarjamo v različne turistične programe, pri čemer ima pri oblikovanju in nadaljnjem razvoju trajnostnega turizma ključno vlogo Zavod za turizem Šaleške doline. Zelo dober primer se jim je zdel 5-zvezdično doživetje Velenje Underground, ki so ga tudi sami doživeli. Povedali so, da sta pri sledenju viziji družinam prijazna destinacija zelo pomembna tudi Pikin festival in Vista, ki je bila skupaj z Velenjsko plažo prepoznana kot vrhunec njihovega dneva.

Ob koncu srečanja so se člani komisije Entente Florale Europe zahvalili za izjemno lep dan, poln raznolikih doživetij, novih znanj, izkušenj, ter odlično organizacijo in srčnost, ki so jo začutili ob obisku. Zaželeli so nam, da nadaljujemo z uspešnim delom pri ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti za naše mesto!

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content