Kmalu skozi Hudo luknjo tudi s kolesom

Gradbeno dovoljenje za izvedbo kolesarske poti proti Hudi luknji je s 23. 11. 2021 postalo pravnomočno. Upravna enota Velenje je Ministrstvu za infrastrukturo, Direkciji Republike Slovenije za infrastrukturo izdala gradbeno dovoljenje za gradnjo državne kolesarske povezave DKP G41 na območju Mestne občine Velenje ter Občine Mislinja – Huda luknja. Predvidena kolesarska pot v dolžini cca 9.740 km od Sela pri Velenju do Gornjega Doliča bo potekala večinoma po stari opuščeni železniški progi, skozi štiri predore ter preko sedmih premostitvenih objektov. Trasa nove kolesarske poti se bo v Gornjem Doliču navezala na obstoječo kolesarsko povezavo Dolič–Mislinja. Dela naj bi bila predvidoma zaključena do konca 2023.

Na trasi nekdanje železnice so še vedno vidni prostorski elementi predorskih portalov, kamnitih opornikov, opornih zidov ter obcestnih oblog in delujejo kot integralni del prostora, ki jih bodo pri izgradnji nove kolesarske povezave skušali čim bolj ohraniti. Ob poti bodo urejena tudi 3 počivališča, na katerih bo vsaj en komplet mize in dveh klopi, stojalo za kolesa in pitnik. Predvidena je tudi zasaditev dreves. Ker bo kolesarska trasa urejena v specifičnem prostoru s pestro zgodovino bodo na počivališčih urejene tudi informacijske table za opis lokacije ter za izris poteka poti.

V sklopu trase kolesarske poti bo potrebno obnoviti tri predore in enega novega zgraditi, zgraditi štiri nadvoze dolžine od 35 do 47 m ter tri mostove dolžine od 22 do 39 metrov, potrebna bo sanacija 15 obstoječih opornih zidov. Zaradi varnosti uporabnikov se bo izvedlo 11 ukrepov in sicer štiri podajno lovilne ograje, galerija, pet zaščit brežine in jarek za zadrževanje.

Izveden je bil tudi razpis za izbiro izvajalca gradbenih del, ki ga vodi Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo. Izbrani izvajalec je Strabag, d. o. o., v skupni ponudbi s partnerji VOC Celje, d. o. o., RGP, d. o. o., in PROHAUS, d. o. o., vrednost ponudbe pa znaša 15.708.116 evrov (DDV je zajet). Podpis pogodbe pričakujemo predvidoma do konca leta 2021. V letu 2022 bodo stekle priprave za začetek gradnje in gradbena dela. Dela bodo končana predvidoma do konca 2023.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content