Jutri v Velenju gostimo 2. državno prvenstvo v robotiki WRO 2023

V velenjski Rdeči dvorani bo jutri, 2. junija, potekalo 2. državno prvenstvo v robotiki, ki se ga bo udeležilo 46 ekip in približno 184 tekmovalcev s trenerji. Takšna prvenstva so tudi edinstvena priložnost za predstavnike gospodarstva, saj lahko med ekipami prepoznajo potencialen razvojni kader prihodnosti. Izbrani slovenski državni prvak bo zastopal Slovenijo na Olimpijadi robotike v Panami.

Prva Svetovna olimpijada robotov (World Robot Olympiad – WRO) je potekala leta 2004. Njeno poslanstvo je povezovanje mladih s celega sveta in razvijanje njihove ustvarjalnosti, spretnosti oblikovanja ter reševanja problemov prek izzivov in izobraževalnih tekmovanj ter dejavnosti v izdelavi robotov. S takšnimi tekmovanji želimo pri mladih vzbuditi zanimanje za znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko ter spodbuditi njihovo inovativnost. Mladi v starosti med 8 in 25 let se pomerijo v štirih kategorijah in šestih starostnih skupinah. Za tekmovanje ekipe izdelajo svoje robote iz elementov LEGO MINDSTORMS, dovoljeni pa so tudi drugi krmilniki, gradbeni materiali ali programski jeziki.

Izzivi so osredotočeni na aktualne težave v resničnem svetu, od iskanja trajnostnih rešitev za podnebne spremembe ali zaščite biodiverzitete do izumljanja načinov za kmetovanje in preprečevanja viškov hrane. Turnirji WRO se organizirajo v več kot 110 državah, tekmovanju pa se vsako sezono pridružijo nove. Najboljše ekipe z državnih tekmovanj dobijo povabilo na Mednarodni finale Svetovnega prvenstva (World Championships International Final), ki se prireja vsako leto v novembru in ga gostijo različne države.

Poslanstvo olimpijade je združevati mlade z vsega sveta z razvojem njihove ustvarjalnosti, spretnosti oblikovanja in reševanja problemov, prek izzivov ter izobraževalnih tekmovanj in dejavnosti v izdelavi robotov, navajajo organizatorji. Prav tako želijo z boljšim poznavanjem robotike pritegniti zanimanje mladih za znanost, tehnologijo, inženirstvo in matematiko.

Tekmovanje pripravlja ekipa Vzorčnega mesta v soorganizaciji Andragoškega zavoda Ljudska univerza Velenje ob podpori Mestne občine Velenje.

Več informacij o tekmovanju in programu je dostopnih na spletni strani http://wro.si.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content