Inovativne ideje dijakov za reševanje izzivov regije

Konec prejšnjega tedna je v SAŠA inkubatorju potekal hekaton Green Hack, na katerem je sodelovalo več kot 50 dijakov Šolskega centra Velenje, ki so iskali inovativne rešitve za ključna področja, ki bodo vplivala na oblikovanje velenjske regije: trajnostna mobilnost, ravnanje z odpadki in spodbujanje prihrankov toplotne energije. Hekaton smo skupaj organizirali Center za pravični prehod, ki deluje v okviru Razvojne agencije SAŠA, SAŠA inkubator in Mestna občina Velenje. Mladi so s svežimi idejami in čisto svojim pogledom na aktualno dogajanje v lokalni skupnosti spodbudili drugačen način k iskanju rešitev za izzive v domačem okolju. Komisijo in organizatorje so navdušili nekateri slogani: »Zeleno Velenje za boljše življenje«, »Ogrejemo domove, ne okolja«.

Zmagovalce v posameznih kategorijah je na podlagi ocenjevanja izbrala strokovna žirija predstavnikov Razvojne agencije SAŠA, Mestne občine Velenje in Komunalnega podjetja Velenje. Saša inkubator pa je posebej nagradil še najboljši predstavitveni video. Večina dijakov se je tovrstnega dogodka udeležila prvič. Zmagale so ekipe Eko bojevniki – VR igra, Inovacija prevoza na delo in Zakup toplote. Ekipa zakup toplote je prejela posebno nagrado Komunalnega podjetja Velenje, »Nadzornik ogrevanja Šaleške doline za 1 dan«, ki bo lahko v dispečerskem centru spremljala vhodne in izhodne temperature, vse parametre spremljanja ogrevanja in si ogledala eno izmed toplotnih podpostaj. Najboljši video pa je zmoderirala ekipa Zeleni Lokalc.

Takšni dogodki z mladimi so zelo dobrodošli, saj dobimo nov vpogled na nekatere vsebine in nas predlogi mladih lahko spodbudijo k drugačnemu načinu razmišljanja.

Mestna občina Velenje je hekaton izvedla v sklopu aktivnosti priprave akcijskega načrta za doseganje podnebne nevtralnosti v okviru Misije 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest in kot del programa zeleni list, katerega nosilci smo v letu 2024. V aktivnosti vse leto aktivno vključujemo tudi mlade Velenjčanke in Velenjčane. Že lani smo se udeležili delavnic na različne teme, ki so jih pripravili na Šolskem centru Velenje, konec mesec bomo v mestni hiši na zajtrku gostili tudi mlade raziskovalce, ki so s svojimi raziskovalnimi nalogami odkrivali različna področja, ki jih lahko umestimo pod »zelene teme«.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content