Festival metal glasbe priložnost za lokalne turistične, namestitvene in gostinske ponudnike

V Šaleški dolini je turizem rastoča gospodarska panoga, ki vse več različnim deležnikom prinaša nove priložnosti, delovna mesta in postaja pomembna podporna veja podjetništva. Med 30. julijem in 5. avgustom bo na Visti ob Velenjskem jezeru potekal festival MetalDays, ki bo poleg večtisočglave množice ljubiteljev metal glasbe v naše mesto privabil tudi ekipe nastopajočih in organizatorjev. Povečan obisk tako lokalnim ponudnikom kot občanom ponuja priložnosti za nadgradnjo obstoječe turistične, namestitvene in gostinske ponudbe. 

Konec maja bomo v dogovoru s predsedniki pripravili predstavitev festivala MetalDays po krajevnih skupnostih Stara vas, Pesje in Škale – Hrastovec, saj želimo krajanom približati festivalsko dogajanje ob jezeru. S posebnim pozivom bomo angažirali ponudnike v mestnem središču, da v tednu festivala prilagodijo svojo ponudbo festivalskim gostom. Lokalnim ustvarjalcem in umetnikom bodo organizatorji omogočili brezplačno predstavitev in prodajo izdelkov na rokodelski tržnici, ki bo potekala v času festivala. Javni zavodi pa bodo svojo ponudbo storitev v dogovoru z organizatorji festivala oglaševali na spletni strani https://www.metaldays.net/ in na spletni strani Vista.si.

Festival MetalDays, ki bo ob Velenjskem jezeru potekal od 30. julija do 5. avgusta 2023, je edinstven glasbeni dogodek z bogato tradicijo. Že vse od leta 2013 se več kot 12.000 ljubiteljev metal glasbe iz več kot 70 držav sveta vsako poletje zbere na enem mestu. Festival, ki bo letos prvič organiziran ob Velenjskem jezeru, ponuja več kot 100 nastopajočih glasbenih skupin. Med rednimi obiskovalci prevladujejo gostje iz Skandinavije, Nemčije, Avstrije, Francije, Španije in drugih sredozemskih držav. Festival MetalDays je veliko več kot le glasbeni program – festival združuje koncept glasbenega dogodka metal žanra s festivalskimi počitnicami. Od vsega začetka festivala, ki je je tudi trajnostno in ekološko naravnan, je namreč promocija Slovenije kot destinacije in lokalnega okolja ena od rdečih niti promocijskih aktivnosti, ki Slovenijo in festivalsko prizorišče postavlja na zemljevid kot počitniško destinacijo med turističnimi ponudniki. Zelo veliko obiskovalcev se odloči obiskati destinacijo tudi izven festivalske sezone, velik odstotek pa obisk festivala združi s popotovanjem po bližnji in daljni okolici.

V sredo, 10. maja 2023, ob 17. uri bo v Vili Bianci (Stari trg 3) potekala brezplačna delavnica »Oddaja nepremičnin v turistične namene«. Predavanje je namenjeno vsem, ki v večdnevnih festivalih prepoznajo priložnost, da bi v najem oddali svojo hišo, stanovanje ali sobo.

Zavod za turizem Šaleške doline pripravlja v četrtek, 25. maja 2023, med 9.30 in 15.00 v Vili Bianci 1. Turistični forum Šaleške doline, ki bo razkril aktualne projekte na področju trajnostnega razvoja turizma v Šaleški dolini. Z različnimi deležniki bomo razpravljali o priložnostih, ki jih prinaša eden od večjih festivalskih dogodkov v Sloveniji – MetalDays. Gostja foruma bo med drugimi Dubravka Kalin, generalna direktorica Direktorata za turizem na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. Predstavila bo ključne usmeritve in aktivnosti slovenskega turizma, ki so pomembne za razvoj turistične industrije v Šaleški dolini in širše. Prisotne bosta nagovorila tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in župan Občine Šoštanj Boris Goličnik, ki bosta predstavila nekaj ključnih lokalnih projektov na področju turizma. Več o forumu bomo še obveščali.

V Šaleški dolini vsako leto beležimo več nočitev tujih gostov. V letu 2022 je bilo ustvarjenih 90.104 prenočitev in 33.198 prihodov. Od tega so tuji gostje ustvarili 32.374 nočitev, domači pa 57.730 nočitev. Povprečna doba bivanja je bila 2,7 dneva. Z razvojem festivalskega turizma in turizma ob Velenjskem jezeru bi se v nekaj letih lahko letno število nočitev povišalo za 50 %.

Na Visti bodo letos potekali tudi drugi koncerti, ki so objavljeni na spletni strani http://www.vista.si

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content