Energetska samooskrba brez rudarjev in TEŠ po letu 2033 vprašljiva

Včerajšnji regijski posvet na temo izstopa iz premoga je župan Mestne občine Velenje Peter Dermol otvoril z besedami, da bodo v Šaleški dolini, glede na trenutne razmere na področju dobave in cen zemeljskega plina in drugih energentov, rudarji zelo verjetno še po letu 2033 kopali premog v Premogovniku Velenje, v Termoelektrarni Šoštanj pa bodo še vedno proizvajali električno energijo. Verjetno ne zgolj na premog, ampak tudi z uporabo drugih virov, npr. vodika. Župan je poudaril, da so aktualne razmere v Evropi pokazale, kako zelo pomembna je energetska neodvisnost države. Razmere v družbi se zelo hitro spreminjajo in nihče ne more z gotovostjo trditi, kako se bodo stvari razvijale in v katero smer. Na glavna energetska vprašanja morajo sicer odgovoriti pristojna ministrstva, Velenje pa sporoča, da smo v Šaleški dolini pripravljeni ohraniti energetsko lokacijo in proizvajati električno energijo.

Župan je poudaril tudi, da v Velenju še vedno vztrajamo, da je potrebno do izstopa iz premoga, torej do leta 2033, zagotoviti 5.000 novih delovnih mest z višjo dodano vrednostjo: »Ta delovna mesta potrebujemo za mlade, za otroke družin, ki so zdaj zaposleni v Premogovniku Velenje, Termoelektrarni Šoštanj in ostalih družbah, ki so posredno del tega sistema, da bodo mladi po študiju ostali v dolini, si tukaj ustvarili družino in kvalitetno živeli. Tema foruma pa odpira tudi vprašanja v zvezi z zapiralnimi deli, zaposlenimi, zemljišči, skratka, izzivov je veliko in o njih se moramo odkrito pogovarjati.« Naš cilj je tudi zadostiti alternativni oskrbi s toplotno energijo, je povedal župan in poudaril, da je vzpostavitev novih in ohranjanje obstoječih daljinskih sistemov, zaradi ugodnega vpliva na okolje in kvaliteto zraka, tudi prioriteta Evropske unije.

Na forumu so bile predstavljene tudi uspešne zgodbe startup podjetij (Evegreen, AutoTech in Grashka), ki so se nekaj let kalili v SAŠA inkubatorju, zdaj pa kot hitrorastoča iščejo možnosti za širitev. Vsi so izrekli zahvalo ekipi podjetniškega inkubatorja in občini za podporo, da so lahko postavili kvalitetne in zanesljive temelje za nadaljnjo rast podjetja in širitev poslovnih idej.

V Mestni občini Velenje smo ponosni, da smo že pred leti prepoznali potrebo po zagotavljanju pogojev za razvoj podjetništva, inovativnih poslovnih idej in svetovanje startup ekipam. Več kot šest let kvalitetnega dela z inkubiranimi podjetji je obrodilo bogate sadove – več kot 150 neposredno odprtih novih delovnih mest. Z iskanjem sistemskih rešitev smo pravzaprav začeli že pred leti. Zavedali smo se, da bodo startup podjetja inkubator kmalu prerasla in bodo potrebovala nove proizvodne prostore. Zato smo že lani začeli s postopkom odprodaje obstoječih poslovnih prostorov na določenih lokacijah. Sredstva od odprodaje bomo še letos vložili v gradnjo industrijsko-tehnološkega inkubatorja SAŠA TecHub i4.0″ v Poslovni coni Stara vas. Novi inkubator bo nudil ugodne prostorske pogoje in strokovno pomoč proizvodno naravnanim mladim podjetjem.

»Kapitalsko močnih investitorjev nam ne primanjkuje, pravzaprav imamo čakalno vrsto za parcele v poslovnih conah. V sklopu gradnje tretje razvojne osi na območju Poslovne cone Stara vas se dogovarjamo tudi za vkop daljnovoda, kar bo omogočilo nadaljnjo širitev poslovne cone. S tako dobro ekipo in kvalitetno podporo inkubiranih podjetij se nam za prihodnost ni treba bati in verjamem, da bomo proces prestrukturiranja v Šaleški dolini uspešno prestali,« je še poudaril župan Peter Dermol. V Velenju smo odprti za nove priložnosti in vedno pripravljeni za partnerstva in enoten nastop.

Akademija Finance je včeraj v Domu kulture Velenje organizirala regijski forum z naslovom Kako se SAŠA regija pripravlja na pravičen prehod, kakšna naj bosta pot izstopa iz premoga in prestrukturiranje regije. Rdeča nit dogodka je bila nacionalna strategija o izstopu premoga, ki za izstop predvideva leto 2033.

Prijazen pozdrav
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content