Destinacija Šaleška dolina se je z zgodbo Skrivnosti potopljenih vasi uvrstila na seznam stotih najboljših trajnostnih praks na svetu Green Destinations Top 100 Stories

Razglasitev Top 100 Stories je potekala na konferenci Green Destinations v Tallinnu, Estonija, na kateri so z namenom predstavitve dobrih praks in izmenjave izkušenj povezali strokovnjake za trajnostni razvoj, destinacijske menedžerje in turistične organizacije. Na konferenci bo danes, 10. oktobra lokalna turistična vodnica Tina Felicijan predstavljala zgodbo Skrivnosti potopljenih vasi. Na konferenci je prisotna tudi direktorica Zavoda za turizem Šaleške doline, Alenka Kikec.

To je že drugo mednarodno priznanje Zavodu za turizem Šaleške doline za 5-zvezdično doživetje Skrivnosti potopljenih vasi; lani smo zanj prejeli nagrado Big See Tourism Awards.

Butično 5-zvezdično doživetje Zavoda za turizem Šaleške doline in Muzeja premogovništva Slovenije – nadgrajen obisk muzeja, plovba po Velenjskem jezeru in virtualni potop v preteklost ter kulinarično doživetje na razgledni točki Vista tik nad vodno gladino – je primer trajnostnega razvoja destinacije z digitalizacijo industrijske in kulturne dediščine. Šaleška dolina je v fazi gospodarskega prestrukturiranja in pravičnega prehoda. Premogovništvo je oblikovalo lokalno identiteto in predstavlja osnovne temelje tega produkta. Doživetje traja približno 4 ure.

Na začetku goste pred Muzejem premogovništva Slovenije pozdravi rudarski vodnik. Na 160 metrih pod zemljo si obiskovalci ogledajo 3D model zgodovinske industrijske infrastrukture in digitalno simulacijo ugrezanja površja in izginjanja vasi.

Iz muzeja se sprehodijo ob obali Velenjskega jezera do Vise – Parka z razgledom, kjer jih pričaka ladjica. Sredi jezera si nadenejo očala za navidezno resničnost in doživijo virtualni potop v izgubljene vasi.

Po pristanku na pomolu Viste s kuliso obronkov Šaleške doline doživijo kulinarični zaključek z izbranimi lokalnimi dobrotami.

Šaleška dolina je edina destinacija v Sloveniji, ki ima kar tri 5-zvezdične Slovenia Unique Experience produkte.

Natečaj Green Destinations Top 100 Stories vsako leto zbira zgodbe in dobre prakse iz destinacij po vsem svetu, ki jih bodo delili kot navdihujoče primere drugim, od turističnih strokovnjakov do popotnikov. S pripovedovanjem svojih zgodb poudarjajo rešitve, ki so jih implementirali v odgovor na izzive in težave trajnostnega razvoja, s katerimi se sooča turistični sektor.

Green Destinations je nizozemska organizacija, ki se ukvarja z ocenjevanjem zmogljivosti in certificiranjem destinacij in podjetij, zavezanih trajnostnemu turizmu. Na seznam Top 100 Stories se je s svojimi primeri dobrih praks uvrstilo šest slovenskih destinacij – poleg Šaleške doline še Ljubljana, Brežice, Jeruzalem, Miren Kras in Kranj.

Marca prihodnje leto bodo na enem največjih turističnih sejmov ITB Berlin podelili še nazive Green Destinations Story Awards, zmagovalce posameznih kategorij seznama Top 100 Stories.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content