Čarobni december v Velenju

V petek, 1. decembra 2023, se bo s prižigom praznične razsvetljave na Titovem trgu v Velenju začelo praznično dogajanje, ki bo ves mesec razveseljevalo vse generacije obiskovalcev, željnih zabave in kulturne, praznično obarvane popestritve. Raznovrsten program za otroke, koncerti, gledališka in filmska ponudba, galerijski utrip, dobri možje in gostinska ponudba s toplimi kurišči v prijetnem prazničnem ambientu na osrednjem velenjskem trgu bodo v okviru Čarobnega decembra v Velenju najbolj zgoščeno zaživeli v času živahne Čarobne promenade. Prostor ob novoletni jelki bo namenjen druženju v veselih dneh iztekajočega leta in bo med 18. in 29. decembrom (z izjemo 24.) odprt od 15. do 22. ure. Čarobna promenada je projekt, podprt s strani Mestne občine Velenje, v organizaciji Festivala Velenje in ob sodelovanju Mladinskega centra Velenje, Zavoda za turizem Šaleške doline in ŠRZ Rdeča dvorana.

Prižig praznične razsvetljave bo v petek, 1. 12., ob 18. uri na Titovem trgu pospremil koncert skupine Pop Deluxe, ob vstopu v praznični čas pa bo občanke in občane nagovoril tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol.

Decembrski sobotni dopoldnevi bodo, kot že nekaj let doslej, rezervirani za Čarobne sobotnice – predstave za otroke v Domu kulture Velenje. Gostili bomo predstave Kokoško Emilijo (KD Gledališče Velenje in KUD Dudovo drevo), Jelkin čudež (KU KUC Gledališče), Kdo je napravil Vidku srajčico (KD Gledališče Velenje), Južni tečaj, pingvinji raj (Lutkovno gledališče Velenje). Po predstavi se bodo otroci lahko ustvarjalno pozabavali še v delavnicah, tematsko povezanih s predstavo.

Na predvečer Ta veselega dneva kulture, 2. 12., se ob 19. uri v veliki dvorani Doma kulture Velenje obeta folklorna poslastica. Pod naslovom Ples treh se bodo predstavile tri najboljše folklorne skupine v Sloveniji: AFS Študent, AFS France Marolt in FS Tine Rožanc. Na praznično nedeljo bo Festival Velenje obiskovalce ob 11. uri povabil na javno vodstvo na Velenjski grad po razstavi Umetniška zbirka Galerije Velenje / 20. in 21. stoletje, ob 18. uri bo v Kinu Velenje brezplačno na ogled dokumentarni film Poj mi pesem ob 70-letnici Vlada Kreslina, v domu kulture pa bodo prav tako ob 18. uri člani MePZ Gorenje z gostom Pavletom Ravnohribom pripravili malce drugačen pogled na Prešerna.

Krajevna skupnost Staro Velenje in Zavod za turizem Šaleške doline bosta 5. decembra ob 17. uri v Starem Velenju pripravila tradicionalno miklavževanje, ki ga bo popestrila Anika Horvat.

V veliki dvorani Doma kulture Velenje bo v petek, 8. 12., ob 19. uri ob sklepu Kajuhovega leta premiera monodrame Kajuh sem jaz! z Inti Šraj v glavni vlogi in v režiji Darka Nikolovskega, ki se je podpisal tudi pod besedilo.

Sobotno dopoldne, 9. 12., bo na Cankarjevi ulici v znamenju Prazničnega sejma, ki bo postregel s ponudbo izdelkov domače obrti in drobnih daril, ki bodo v tem času prišla še kako prav.

Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje bo s soorganizatorji tudi letos v Šaleško dolino povabila Dedka Mraza, na Titovem trgu ga bodo pričakali v torek, 12. 12., ob 17. uri, gostje večera pa bodo Andreja Zupančič in Bepop Ladies. V prazničnem decembru bodo nato pripravili vrsto sprejemov za najmlajše in obiskov Dedka Mraza po vsem mestu.

S ponedeljkom, 18. 12., bo v polnosti in tudi uradno zaživela še Čarobna promenada na Titovem trgu. Ob 17. uri se bodo obiskovalcem s prazničnim programom predstavile velenjske osnovne šole v družbi pevke Alye in Hoduljarjev Kreativ Showa, ob 19. uri pa bo z božičnim programom Rockin’ Christmas nastopila zasedba Sam’s Fever. Čarobna promenada bo sicer vsak dan odprtja med 15. in 18. uro postregla z zabavnimi interaktivnimi igrami v otroškem kotičku, ob 17. uri bo na sporedu otroški odrski program, ob 19. uri pa koncerti. Ob glasbi in dobri pijači se boste lahko vsak dan s prijatelji družili do 22. ure. Torek, 19. 12., bo v znamenju glasbenega prazničnega programa dijakov Šolskega centra Velenje in Nina Ošlaka z bandom, v sredo, 20., se bodo ob 17. uri predstavili domači kulturni ustvarjalci – Plesni studio N, Pipoca Academy, ŠaPZ, MePZ Gorenje in MePZ Skorno, ob 19. uri pa še mlada velenjska banda Nimfort in Asix (ob 18. uri bo v domu kulture še osrednja občinska slovesnost ob dnevu samostojnosti in enotnosti). V četrtek bo obiskovalce najprej ogreval glasbeni program Big banda Glasbene šole Velenje, pod večer pa bo nastopila še Rebeka Dremelj. Pravljičarna bo v petek, 22. 12., ob 17. uri otroke razveselila z igrano animacijsko predstavo Prav posebno darilo, za večerno zabavo pa bo poskrbela skupina Chateau. V soboto se bodo obiskovalci greli ob praznični plesni zabavi s Plesno šolo M-dance in skupino Karneval band. Na božični dan bodo ob 17. uri najprej na vrsti 2party karaoke za otroke, ob 19. uri pa še glasbena božična zabava s priljubljenima DJ-jema. Na dan samostojnosti in enotnosti bo Miškino gledališče uprizorilo predstavo Rudi in praznične kremšnite, Andrej Šifrer pa bo obiskovalce zabaval z zasedbo The Riverbend. Sreda bo v znamenju cirkusa – gostili bomo Čupakabro in Tri škrate ter zasedbo Popgaraž, v četrtek pa bomo čarali Take praznične s Sam Sebastianom in uživali z Rock Partyzani. Zadnji dan Čarobne promenade, 29. 12., bo tednik Naš čas praznoval svojih 70 let – v goste bodo povabili zasedbo Šepet, razglasili pa bodo tudi naj osebnost leta 2023.

V okviru letošnjih kulturnih izletov bomo obiskovalce popeljali na praznično obarvan izlet v Maribor, in sicer si bomo v štajerski prestolnici 29. 12. ogledali balet Hrestač (SNG Maribor) ter si mesto s turističnim vodičem ogledali tudi malo drugače.

Na silvestrovo bodo meščanke in meščani lahko novo leto pričakali na Titovem trgu. Ob 11. uri bo otroško silvestrovanje z Zavodom Enostavno prijatelji, od najmlajših pa se bo poslovil tudi Dedek Mraz.  Ob 20. uri bo Gledališče Velenje v mali dvorani Doma kulture Velenje uprizorilo silvestrsko predstavo Burundanga, ob 22. uri pa se bo začelo silvestrovanje s Tanjo Žagar. Ob polnoči bo navzoče nagovoril župan Mestne občine Velenje Peter Dermol in nazdravil vsemu dobremu, ki nas čaka v novem letu.

Od ponedeljka, 25., do petka, 29. 12. se bosta v veliki dvorani Kina Velenje odvila dva tematska sklopa filmskih projekcij. Novoletne iskrice, namenjene mlajši publiki, bodo na programu ob 17. uri, Decembrska romantika za malo starejše gledalce pa bo na ogled vsak dan ob 19.30.

V času prihajajočih praznikov in obdarovanja bodo v Galeriji Velenje pripravili prodajno razstavo likovnih del (od 6. 12. dalje). Dela bo možno kupiti v času odprtja galerije do 3. januarja 2024. Ob tem 13. 12. vabijo na večer božičnih melodij z Nežo Tuma in tri ustvarjalne delavnice: 19. (Praznični namizni aranžma s Simonom Ogrizkom, za odrasle), 27. (Praznično čarobno ustvarjanje za otroke z Arpadom Šalamonom) in 29. 12. (Z božičnimi sanmi po severni sij z Brigito Špital).

V decembru bo Festival Velenje ob omenjenem dogajanju nadaljeval tudi z izvajanjem abonmajskih sklopov. 5. 12. bo v Glasbeni šoli Velenje v okviru abonmaja Klasika nastopila sopranistka Sanja Anastasia, 7. 12. v Max klubu Velenje Igor Lumpret Quartet (Max klub Jazz abonma), 11. 12. v Domu kulture Velenje v Belem abonmaju Prešernovo gledališče Kranj s komedijo Vse zastonj! Vse zastonj!, 16. 12. pa v abonmaju Klub v dvorani Centra Nova Velenje zasedba Brina. V petek, 29. 12., bo ob 17. uri v veliki dvorani Doma kulture Velenje Gledališče Koper in Slovensko mladinski gledališče uprizorilo veliko družinsko praznično predstavo Obuti maček (za Maksi Pikin abonma in izven). V naših dvoranah bomo gostili še nekaj dogodkov zunanjih izvajalcev, med njimi npr. monokomedijo Domna Valiča Žigolo s. p. in Iluzijo, čarovniško predstavo z Magic Aleksandrom.

Bogat prazničen program pripravljajo tudi številni drugi javni zavodi, izobraževalne ustanove, organizacije in društva v mestu. Otroci šol in vrtcev Šaleške doline bodo 1. 12. ponovno okrasili smrečice na Velenjskem gradu, v atriju gradu pa bo odprta razstava novoletnih voščilnic, kjer bodo podeljene nagrade avtorjem izbranih voščilnic 19. natečaja Praznična voščilnica. Na Ta veseli dan kulture bo Muzej Velenje v atriju gradu pripravil praznični sejem, na katerem se bodo predstavili lokalni ustvarjalci in rokodelci. Na decembrskih nedeljskih dopoldanskih srečanjih z družinsko delavnico bodo otroci prisluhnili dolinski bajki in pravljici. Muzej Velenje že vrsto leto tradicionalno vabi tudi na ogled jaslic, letošnje, ki bodo v grajski kapeli, bodo odprli 19. decembra. Z Zavodom za turizem Šaleške doline za družine pripravljajo še Velenjske praznične skrivnosti, animirano raziskovanje od največje okrašene smreke v mestu do najlepše stavbe v mestu, po katerem bo vodil skrivnostni lik. Zavod za turizem Šaleške doline bo med 7. in 22. decembrom vabil na ogled Čarobne Vile Biance, v kateri bodo od 4. decembra ponujali tudi praznično fotografiranje, 7. decembra pa bodo pripravili Praznični večer s Simonom Ogrizkom in Lauro Apat. Knjižnica Velenje bo v decembru poleg predstavitev knjig, odprtja razstav in prazničnih delavnic priredila še dva disco večera (1. in 29. december), praznični bazar in sejem igrač Klic iz omare (16. 12.) ter izjemen dogodek – predstavitev legendarnega alpinista Reinholda Messnerja in njegove zadnje knjige Podobe smisla (9. december). V Glasbeni šoli Velenje bo 2. 12. novoletni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, sledil pa bo bogat program koncertov različnih oddelkov šole (Praznični koncert godalcev, Glasba tisočerih piščali, Glasba povezuje, Praznični koncert aktiva za harmoniko, Novoletni tris orkestrov šole, Praznični nastop najmlajših učencev šole…), 9. decembra pa bo v glasbeni šoli pod naslovom Glasba za lepši in boljši jutri nastopil saksofonist Jure Pukl z gosti. Zanimiv decembrski program s številnimi delavnicami in koncerti pripravlja tudi Mladinski center Velenje, med drugim vabijo tudi na degustacijo vin z Vaneso Centrih (10. 12.).

Bogat praznični program prirejajo tudi v številnih velenjskih gostinskih lokalih in po krajevnih skupnostih, še posebej zanimiv bo projekt Žive jaslice 2023, ki bo 24. in 25. decembra v Vinski Gori. Med decembrskimi glasbenimi dogodki izpostavljamo še tradicionalni velenjski božični koncert v Rdeči dvorani z zasedbo Šank Rock in gosti Hamo & Tribute 2Love (22. 12.).

Celoten program Čarobnega decembra in Čarobne promenade v Velenju je objavljen v koledarju dogodkov na spletni strani www.velenje.si in www.festival-velenje.si ter na spletnih straneh posameznih organizatorjev.

 

 

 

 

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content