Aktualne razmere na območju Velenja

V Mestni občini Velenje je aktiviran Štab civilne zaščite, ki koordinira aktivnosti za zaščito, reševanje in pomoč ob naravnih in drugih nesrečah, ki trenutno zaradi obilnih padavin puščajo ogromne posledice tudi na območju naše občine. Nekatere lokalne ceste so neprevozne, sprožili so se zemeljski plazovi, reka Paka se na nekaterih delih razliva. Voda v Velenju je pitna, občanom so na voljo protipoplavne vreče.

V Rdeči dvorani Velenje smo skupaj z javnimi zavodi in drugimi prostovoljci v najkrajšem možnem času uredili namestitveni center za vse, ki so se v dvorano zatekli iz premočenega in poplavljenega velenjskega kampa (večinoma gre za udeležence festivala MetalDays) in tudi iz kampov iz Zgornje Savinjske doline. Trenutno je na improviziranih ležiščih nameščenih več kot 600 oseb, od tega večinoma družine z otroki. 

Na območju občine gasilci in krajani pomagajo pri sanaciji številnih zemeljskih plazov, ki so se sprožili v Podgorju, Plešivcu, Cirkovcah, Podkraju, Paki pri Velenju in v Vinski Gori.

V občini so zaradi razlitja voda neprevozne ceste v Hrastovcu (Lepena), v Škalah (Sopota) in Velunjski graben, prav tako so poplavljene pešpoti okoli Škalskega jezera.

Občanke in občane pozivamo, da lahko protipoplavne vreče, če jih potrebujejo, dobijo na podjetju PUP Saubermacher (Koroška 46, Velenje).

Komunalno podjetje Velenje obvešča, da je na območju Mestne občine Velenje voda pitna in ni potrebe po prekuhavanju.

Zaradi izrednih razmer smo v Rdeči dvorani uredili začasni namestitveni center. Za pomoč pri zbiranju brisač, oblačil, odej, spalnih podlog in pripomočkov za higieno smo pozvali Velenjčanke in Velenjčane, ki so se izredno hitro odzvali. Trenutno ne potrebujemo več oblačil in brisač, veseli pa bomo spalnih podlog in odej. Koordinator začasnega namestitvenega centra je direktor Športno rekreacijskega zavoda Rdeča dvorana Dimitrij Amon (mobilna številka 041 705 981).

Pomoči potrebnim ter gasilcem in pripadnikom Civilne zaščite so storitve ponudili številni gostinski in namestitveni ponudniki. Nekaj enot za namestitev družin so v brezplačno uporabo ponudili tudi posamezniki, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

Zavod za turizem Šaleške doline preko Turističnoinformacijskega centra Velenje sprejema in posreduje informacije ter kontakte prebivalcev, ki nudijo streho nad glavo vsem prizadetim. Tuji državljani, turisti in obiskovalci Šaleške doline se lahko po pomoč obrnejo na sodelavko Zavoda za turizem Šaleške doline Urško Rožič (elektronski naslov: urska.rozic@velenje.si ali mobilna številka 041 265 582) in z veseljem vas bodo povezali z občani, ki nudijo prenočišča ali vas usmerili v začasni namestitveni center v Rdeči dvorani Velenje.

Zavedamo se, da so neurja in ogromne količine padavin povzročile veliko nevšečnosti pri naših občankah in občanih.

Državni načrt zaščite in reševanja pred poplavami je aktiviran. Civilna zaščita Mestne občine Velenje je na terenu z vsemi intervencijskimi enotami in pomaga najbolj ogroženim. Prizadevamo si, da se nujne stvari rešujejo prioritetno, žal pa hitrih rešitev za takšne vremenske razmere ni. Če potrebujete pomoč gasilcev, pokličite na številko 112!

Občanke in občane prosimo, da ravnajo samozaščitno in kjer lahko očistijo rešetke ob robovih cest, da bo voda lažje odtekala, pospravijo predmete, ki bi jih lahko ob močnem vetru odneslo in bi lahko koga poškodovali; predvsem pa naj spremljajmo vremensko napoved in se v takšnem vremenu ne zadržujejo zunaj.

Zahvaljujemo se vsem gasilcem, predstavnikom civilne zaščite in vsem drugim, ki kakorkoli pomagajo v teh kriznih vremenskih razmerah.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content