19. septembra bo Rudarska cesta brez avtomobilov

Aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti že potekajo, letos pod sloganom Varčne poti. Glavni dogodek pripravljamo v torek, 19. septembra, ko bomo med 6. in 19. uro zaprli Rudarsko cesto in na njej organizirali Dan brez avtomobila. Na zaprti cesti bomo pokazali, kaj vse se lahko dogaja na površinah, ki so trenutno namenjene za promet. Udeležence bo ob 10. uri na Rudarski cesti pozdravil tudi župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Vsak petek v septembru med 6. in 8. uro na Vodnikovi cesti ob mostu pri Osnovni šoli Gustava Šiliha potekajo kolesarski zajtrki. Objavili smo tudi nagradni natečaj Kako doživljam javni prevoz v Velenju, kjer lahko do 22. septembra sodelujete s pripravljenim tik tok posnetkom (do 30 sekund). V tednu mobilnosti med 18. in 22. septembrom bo pri stavbi steklene direkcije organizirana točka Poljubi in odpelji (Kiss&ride) za starše, ki pripeljejo šolarje v bližnjo osnovno in srednjo šolo. Vsako leto med 16. in 22. septembrom okrasimo ulice ter pozovemo k spremembi potovalnih navad.

V torek, 19. septembra, bomo na zaprti Rudarski cesti izvedli številne aktivnosti. V dopoldanskem in popoldanskem času bo potekala telovadba z društvom Šola zdravja, na voljo bosta nogometno in badminton igrišče ter spretnostna poligona za vožnjo s kolesom. Prisotna bosta tudi Center za krepitev zdravja in Center ponovne uporabe. Pripravili bomo delavnico Popravljalnica koles, kamor bodo lahko občani pripeljali svoje kolo na pregled in osnovna popravila. Na voljo bo tudi delavnica Olepševalnica koles (Pimp my bike), kjer si bodo lahko občani olepšali svoja kolesa. Obiskovalci se bodo lahko okrepčali v food trucku Gud street Fud, ki bo na prizorišču med 10. in 18. uro. Ob 10. uri bo udeležence pozdravil župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Izvedli bomo tudi delavnico za starejše z naslovom Urejenost javne infrastrukture in pogovor o problematičnih odsekih poti. Z udeleženci se bomo pogovorili o urejenosti pešpoti in kolesarskih poti z vidika varnosti in udobnosti s ciljem ugotoviti, kateri so problematični odseki. Problematične dele bomo potem poskušali odpraviti.
V popoldanskem času bodo nastopili učenci Glasbene šole Fran Korun Koželjski Velenje. Ob 16.30 vabimo na ogled plesnega programa Ulica pleše, kjer se bodo predstavile različne velenjske plesne šole.

Trajnostna mobilnost je premikanje na trajnostni način, kar vključuje hojo, kolesarjenje, uporabo javnega potniškega prometa in alternativne oblike mobilnosti. Cilj trajnostne mobilnosti je zagotavljanje učinkovite in enakopravne dostopnosti za vse, pri čemer je poudarek na omejevanju osebnega motornega prometa in porabe energije ter spodbujanju trajnostnih potovalnih načinov. Z ukrepi prometne politike moramo zagotoviti, da je potreba vsakogar po premikanju zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, tveganju in porabi naravnih virov. Z doseganjem ciljev trajnostne mobilnosti prispevamo k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov, čistejšemu zraku v mestih, večji kakovosti bivanja, javnemu zdravju in socialni pravičnosti. Evropski teden mobilnosti je vsakoletna priložnost, da spremenimo svoje potovalne navade.

Ob Evropskem tednu mobilnosti bomo izvedli tudi igro Aktivno v vrtec z Belim zajčkom. Vrtce bomo seznanili s projektom in jih spodbudili, da izvajajo aktivnosti trajnostne mobilnosti in spodbujajo starše in otroke k bolj trajnostnemu prihodu v vrtec.

V prilogi pošiljamo podroben program, ki je objavljen tudi na naši spletni strani www.velenje.si.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so sofinancirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo – Sklad za podnebne spremembe.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content