SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Zadržanje in privabljanje talentov sta ključni za konkurenčnost mesta

5. 3. 2021

Talenti nove generacije so izjemno mobilni, saj najboljše priložnosti iščejo globalno in le redko lokalno. Svoje talente živijo in razvijajo tam, kjer najdejo najboljše okoliščine na podlagi lastnih pričakovanj. Tista mesta, kjer je veliko visoko izobraženih strokovnjakov, se izkažejo za bolj konkurenčna in uspešna. Zavedamo se, da je tudi v našem mestu potrebno najti rešitve, ki bodo pritegnile in obdržale talente. V sredo, 24. februarja, je potekala prva spletne konferenca projekta TalentMagnet, katerega partner je tudi Mestna občina Velenje, ki se izvaja v okviru Programa Podonavje. V okviru konference so v dopoldanskem delu sodelovali govorci s predstavitvijo nekaterih dobrih praks, v popoldanskem delu pa so bili k sodelovanju povabljeni predvsem mladi talenti.

Zaradi vse večje globalizacije pretok talentov postaja vse bolj intenziven. Medtem, ko so si pred nekaj desetletji mladi, ki so na novo diplomirali na univerzah, običajno izbirali kraj za življenje med domačim in univerzitetnim mestom, je lahko danes njihova izbira skoraj vsako mesto na svetu.

Glede na govorce,  ki so predstavljali mednarodne dobre prakse (Stuttgart, Ostrava, Velenje, Varaždin, Klaipeda in Helsinki) bi morali kreatorji razvoja mest spoznati pomen zadržanja in privabljanja talentov. To je zagotovo nova naloga mest, čeprav so uspešna mesta v svoje delovanje že vgradila dejavnosti zadrževanja in privabljanja talentov – kot je v svojem osrednjem govoru poudaril Béla Kézy, strokovnjak za urbani razvoj. Ena izmed govornic je bila tudi Ana Anžej, v. d. direktorica Saša inkubatorja, predstavila je delovanje Saša inkubatorja, ki je bil pred šestimi leti ustanovljen tudi s pomočjo Mestne občine Velenje. Saša inkubator se namreč ukvarja z vzgajanjem mladih podjetnikov, kamor vsekakor sodijo mladi talenti, ki si tako lahko zagotovijo delovno mesto v domačem okolju. Svoje delovanje so več kot upravičili, saj so do danes preko strukturiranih programov pomagali pri nastanku 86 novih podjetij, ki so ustvarila 120 novih delovnih mest.    

Končna ciljna skupina projekta TalentMagnet so mladi talenti, katerih razvoj je za projekt prednostna naloga.

Na FB stran projekta najdete kviz, s katerim lahko preverite svoje talente: https://www.facebook.com/TalentMagnetProject/photos/a.109240024176538/246480017119204/                                  
Več o projektu TalentMagnet najdete na povezavi: https://www.velenje.si/uprava-organi-obcine/11930.

Deli s prijatelji