SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

V Velenju novi ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa – pozivamo k zaprtju gostinskih lokalov in neživilskih trgovin

15. 3. 2020

Podžupan Peter Dermol je danes v mestni hiši sklical nujni sestanek skupine za krizno vodenje in sprejel nove ukrepe ter priporočila za preprečevanje širjenja koronavirusa. Lastnike in najemnike gostinskih lokalov, restavracij, ponudnike storitev (npr. frizerski, kozmetični saloni ipd.) in neživilskih trgovin pozivamo k takojšnemu zaprtju. Od ponedeljka dalje ukinjamo mestni avtobusni prevoz Lokalc, zapiramo javne sanitarije in mestno tržnico. Od jutri dalje ukinjamo tudi uradne ure Mestne občine Velenje in sprejem strank.

Urejanje zadev z Upravo Mestne občine Velenje je od jutri dalje možno le preko telefona (03 8961 600) in elektronske pošte (info@velenje.si). Vloge za izredno denarno pomoč in javno kuhinjo bomo urejali na najhitrejši možni način. Roki za oddajo vlog za že objavljene razpise se bodo za čas izrednih razmer ustrezno podaljšali. Uslužbenci Mestne občine Velenje bodo delo v čimvečji meri opravljali od doma.

Nujno varstvo za vrtčevske otroke bo od jutri dalje zagotavljal Vrtec Velenje, in sicer v enoti Tinkara. Nujno varstvo bodo zagotavljali le za zdrave otroke staršev zaposlenih v zdravstvu, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih, službah civilne zaščite in energetike. Starši bodo morali do srede, 18. marca, v šolo prinesti potrjen obrazec s strani delodajalca.

Nujno varstvo bomo zagotavljali tudi za zdrave učence do vključno 5. razreda, in sicer le v primeru, ko sta oba starša učenca zaposlena v zdravstvu, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih, službah civilne zaščite in energetike. Vse matične velenjske osnovne šole bodo tako jutri zjutraj dežurne in odprte za nujno varstvo zdravih otrok. V skladu z okrožnico države bodo v šolah formirali oddelke do največ šest otrok in za njih zagotovili dovolj kadra. Na šolah bo osebje poskrbelo tudi za nujne higienske ukrepe in prehrano učencev. Starše šoloobveznih otrok naprošamo, da do danes zvečer preko e-asistenta oz. e-pošte najavijo prihod otroka v varstvo. Starši bodo morali do srede, 18. marca, v šolo prinesti potrjen obrazec s strani delodajalca.

Glede na potrebe po varstvu, ki bodo ugotovljene jutri, bomo jutri dopoldan skupaj z vsemi ravnatelji na sestanku na občini določili, kje, na kateri šoli oz. na katerih šolah se bo nujno varstvo za učence izvajalo. Prav tako se bo posamezna šola odločila tudi za način, kako bo izvajala pouk na daljavo.

Člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje bodo v času kriznih razmer na območju Mestne občine Velenje zagotavljali oskrbo s hrano in zdravili za starejše. Storitve so brezplačne in se izvajajo za starostnike, ki nimajo možnosti, da bi jim svojci opravili nakupe osnovnih stvari. Prostovoljci bodo poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri opravljenih storitvah (predaja denarja in računov pod vrati, nakup, zdravila pustimo pred vrati). Storitve bodo izvajali od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro. Dosegljivi so na telefonski številki 03 898 19 22.

Vse občanke in občane naprošamo, da resnično upoštevajo vse preventivne ukrepe, ki preprečujejo širjenje koronavirusa. Svetujemo, da se ljudje čimbolj zadržujejo doma, da se izogibajo vseh nenujnih stikov z ljudmi. Le ob upoštevanju vseh teh ukrepov bomo omejili širjenje okužbe s koronavirusom.

Vsi ukrepi veljajo za obdobje dveh tednov oz. do preklica. Nadaljnje ukrepe bomo prilagajali glede na situacijo v državi in glede na navodila Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Deli s prijatelji