SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Pustno-počitniški utrip Festivala Velenje

11. 2. 2021

Festival Velenje je s svojim občinstvom preko spleta preizkusil in uspešno spletel že raznovrstne poti sodelovanja in ker smo tudi v nošenju mask prav vsi že pravi mojstri, bomo tako nadaljevali še v veselem pustno-počitniškem tednu.
Sobota, 13. 2., bo od 11. ure dalje na spletnih platformah Festivala Velenje pomagala ustvarjalcem, da si s Pustom Hrustom izdelajo masko, zabavno in z močjo premagati teto Zimo. Predpustni ponedeljek, 15. 2., bo od 10. ure dalje na spletnih platformah Galerije Velenje k maski dodal še navodila za izdelavo domače pustne lasulje.
V zadnjem času smo že rahlo nostalgični in se ob različnih priložnostih spominjamo tradicionalnih dogodkov iz preteklih let, polnih vrveža obiskovalcev. Pustovanja so bila še posebej barvita, živahna in zabavna. Ob omejitvah socialnega življenja bomo zato spomin na pretekla pustna druženja obudili z virtualno razstavo fotografij z naslovom Pustni utrinki 2009–2020. Na njej bo mogoče videti foto utrinke pustovanj, ki smo jih v preteklem desetletju v skupni soorganizaciji pripravili Festival Velenje, Rdeča dvorana Velenje, Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, Mladinski center Velenje, Turistična zveza Velenje, Zavod za turizem Šaleške doline in Mestna občina Velenje. Razstava bo na ogled na spletnih platformah Festivala Velenje od 15. 2. dalje.
Na sam pustni torek se bomo med 17. in 19. uro prepustili virtualnemu družinskemu pustnemu rajanju Pust, pust, krivih ust!. Za zabavo bosta z glasbo in animacijo poskrbela Andreja in DJ Mrky (2Party). Kljub temu, da pustnih preoblek in maškar drug drugega ne bomo mogli občudovati v živo, bomo najizvirnejše maske nagradili. Med virtualnim pustovanjem bodo ljudje namreč lahko svoje pustne fotografije posredovali na pust.velenje@gmail.com, na naslov, na katerem bo »zasedala« naša pustna komisija.  Spletnemu pustnemu živ žavu se lahko pridružite preko naslednje povezave: https://www.mixcloud.com/live/2party-si/. Pustovanje letos organizirajo Festival Velenje, Mestna občina Velenje, MZPM Velenje, MC Velenje, Rdeča dvorana, Zavod za turizem Velenje in Turistična zveza Velenje.

Galerija Velenje bo v počitniškem tednu mlajše likovne ustvarjalce povabila k ogledu aktualne razstave Teatralna ekspresivnost Matica Velerja (po spletu in v živo) ter jih vzpodbudila k ustvarjanju skice svoje sanjske obleke. Njihove izdelke bo objavila tudi na svojih spletnih platformah.

V četrtek, 18. 2., bo ob 10. uri na spletnih platformah Festivala in Galerije Velenje na ogled film Marjanca Jemec Božič, Razkošje domišljije. Takšen je bil tudi naslov razstave ilustracij, ki smo jo v galeriji gostili v času Pikinega festivala. Ob razstavo smo posneli kratek film, ki ga bomo tokrat predvajamo premierno, po razstavi pa vas bo popeljala kustosinja razstave Milena Koren Božiček. Film je nastal v produkciji Festivala Velenje, posnel pa ga je naš sodelavec Peter Žagar.


Ob koncu počitnic otroke oziroma družine v petek, 19. 2., ob 11. uri vabimo še na Zoom delavnico Ustvarjalna čajanka. Iz preprostih pripomočkov, ki jih najdemo doma, bomo izdelali lutke in mini gledališče ter ob piškotih in čaju uživali v novo nastalih mini lutkovnih predstavah. Delavnica bo potekala v živo preko aplikacije ZOOM. Prijave zbiramo na info@festival-velenje.si do srede, 17. 2. 2021. Ob prijavi bomo udeležencem po e-pošti  poslali tudi vsa nadaljnja navodila.

Deli s prijatelji