Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - September 2022

September 2022
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
Oktober 2022
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Središče mladih in otrok

Pomoč pri učenju in šolskih dejavnostih, družabne in športne igre, aktivnosti na prostem

Vsak teden od ponedeljka do četrtka: pomoč pri učenju in domačih nalogah, interaktivne igre, aktivnosti na prostem, kuharske, glasbene, ustvarjalne delavnice, družabne in športne igre. Ponedeljek: ustvarjalna delavnica in interaktivne igre. Torek: kuharska delavnica, družabne in športne igre. Sreda: Dan plesa in petja, športni poligon. Četrtek: gibanje na prostem in igranje družabnih iger, gibanje na prostem.

  Mladinski center Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Srečanje članov Gobarskega društva Marauh Velenje

Srečanje vsak prvi četrtek v mesecu organizira Gobarsko društvo Marauh, kjer se lahko ljubitelji mikologije in gobarstva vpišejo v društvo in najdejo strokovne odgovore o gobah. 
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Pot od ideje do knjige – kulturna dediščina, okolje in prostor

V pogovoru bodo sodelovali Vesna Kolar Planinšič, Sebastjan Kurmanšek, Neva Hvalec, Bojana Čampa in Stane Jeršič, usmerjal ga bo Drago Martinšek. Predstavili bodo nastajanje in vsebino knjig, pri katerih so skupaj sodelovali, in sicer Okolje in prostor ter Fabiani, Plečnik, Vurnik.

Po pogovoru v knjižnici si bodo obiskovalci ogledali še razstavo, ki je na ogled v Domu kulture z naslovom Fabiani-Plečnik-Vurnik, oblike za novo demokracijo.

  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Promenada okusov in Gin festival

Dobre hrane in pijače ni nikoli preveč. Po pestrem poletnem dogajanju se bomo ponovno družili na septembrski Promenadi okusov. Prvič pa se ji bo pridružil Gin festival. Kulinarično prireditev bomo pripravili v petek, 2. septembra, med 10. in 23. uro na Cankarjevi ulici. Še preden se začne jesen in nas presenetijo hladni dnevi, vas bodo razvajali kuharski mojstri in izdelovalci džina od blizu in daleč. Prihranite si prostor tudi za sladice. Na Promenadi okusov bo zadišalo po raznoliki hrani. Kulinarične krožnike, sodobne jedi, street food klasike si lahko privoščite med 10. in 19. uro. Vabljeni na pravo doživetje okusov, s katerimi lahko potujemo po različnih slovenskih regijah in kuhinjah različnih držav.

Gin festival bo potekal vzporedno s Promenado okusov. Gre za festival džina v pravem pomenu besede. S svojimi tekočimi produkti se bodo predstavili številni slovenski izdelovalci džina in mogoče še kakšen iz tujine. Glavni namen festivala je predstaviti ljudem postopke in načine pridelave tega popularnega žganja. Mešana žirija bo izbrala tudi najboljši koktajl iz džina in tonika. Džine bomo okušali med 12. in 23. uro. Obljubljamo razgiban izbor ponudnikov, sproščeno vzdušje in prijetno mestno kuliso. Pridite mimo, spoznajte novince, pozdravite povratnike in preživite z nami čudovit kulinarični dan. Prireditev je trajnostno naravnana. Prizadevamo si za čim manj ogljičnega odtisa. Spodbujamo uporabo lokalno pridelanih sestavin, biorazgradljive ali povratne embalaže. Ponudnike in obiskovalce opozarjamo na ločeno zbiranje odpadkov. Obiskovalce vabimo, da dogodek osvojite peš, se pripeljete s kolesom ali brezplačnim mestnim avtobusom Lokalcem. Skladno z zavezo Manj plastike, več trajnosti bo dogodek organiziran z minimalno količino odpadkov. Obiskovalcem in ponudnikom se že vnaprej zahvaljujemo za podporo trajnostnim prizadevanjem in jih naprošamo, da tudi sicer ravnajo čim bolj okolju prijazno. 

Ostanite na tekočem, spremljajte našo spletno stran www.visitsaleska.si, prijavite se na naše e-novičke ali nam sledite na Facebooku in Instagramu. 

Organizator prireditve je Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju z DRUM dogodki, Dejan Tamše, s. p.
  Prost vstop
Preberi več »

Zaključek kopalne sezone na Velenjski plaži

Aktivni vikend za družine na Velenjski plaži
Program:
med 16. in 18. uro: ustvarjalne delavnice za družine, športne igre, nagradne igre, animacije, glasba …
od 19. ure naprej: Mambo Kingsi v gostilni Žlajfer – Wunder bar.
  Prost vstop
Preberi več »

Muca Copatarica - premiera

Premiera plesne predstave za otroke
Festival Velenje - Plesni teater Velenje

Avtorica zgodbe: Ela Peroci
Dramaturgija in režija: Nina Mavec Krenker

Pripovedovalka: Vanja Iva Kretič
Scenografija: Maja Lesjak Gavriloska
Kostumografija: Oja Flis
Oblikovanje luči: Davorin Štorgelj
Koreografija in izvedba: Lucija Boruta, Živa Centrih, Nina Mavec Krenker, Lara Zaverla
Hvala družinskemu podjetju IKONTO d. o. o. iz Šoštanja za izdelavo copatk.
30 minut, 3+

»Če jih nisi pospravil, jih je odnesla Muca«, je stavek iz pravljice Ele Peroci o Muci Copatarici, ki so ga in ga verjetno še danes velikokrat uporabijo starši otrok, kadar otroci ne pospravijo copat.

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 6 €
Preberi več »

Barabe

Redna filmska predstava (The Bad Guys)
Sinhronizirana animirana pustolovščina, 100 min (ZDA)
Režija: Pierre Perifel

  Kino Velenje (velika dvorana)
  4 EUR
Preberi več »

Hiter kot strel

Redna filmska predstava (Bullet Train)
Triler, 127 min (ZDA)
Režiser: David Leitch
Igrajo: Brad Pitt, Sandra Bullock, Joey King, Aaron Taylor-Johnson, Andrea Muńoz
    
  Kino Velenje (mala dvorana)
  5 EUR
Preberi več »

Aline, moč ljubezni - nadomestna predstava

Nadomestna predstava cikla Zvezde pod zvezdami
Biografska glasbena drama, 128 minut (Francija)
Režija: Valerie Lemercier
Igrajo: Carole Weyers, Dylan Raffin, Maynard Bagang, Sylvain Marcel, Valerie Lemercier


  Kino Velenje (velika dvorana)
  vstop prost
Preberi več »

Skrivnosti potopljenih vasi

Skrivnosti potopljenih vasi

Odplujte po dragoceni košček preteklosti!

Ogled Muzeja premogovništva Slovenije v Velenju na drugačen način – Plovba po Velenjskem jezeru z izkušnjo virtualnega potopa – Kulinarično doživetje na novem razgledišču Vista tik nad vodno gladino

 

Pomagajte potomcu rudarjev, ki so z odkopavanjem lignita na eni od najdebelejših plasti premoga na svetu spremenili pokrajino svojega bivanja, najti dragocen predmet pod gladino jezera!

Kjer so bile nekoč vasi, so danes jezera. Kaj se je zgodilo s hišami, šolami, cerkvami? Zakaj so potonile in kam so odšli prebivalci vasi? Odkrivajte neverjetne življenjske zgodbe vaščanov, rudarjev, Velenjčanov. Z vero v boljšo prihodnost so kopali premog na eni od najbogatejših plasti lignita na svetu.

Naj vam zgodbo pove vnuk rudarja! Pojdite z njim tja, kjer se je vse začelo. Spustite se z dvigalom v rove kar 160 metrov pod zemljo. Doživite rudarski vsakdan. Naj voda pred vašimi očmi prekrije nekdanje vasi. Nato odplujte po jezerski gladini do tja, kjer globine še hranijo zaklade rudarske družine.

Ko se vrnete, vas čakajo izbrane lokalne dobrote z razgledom na nekdanjo pokrajino, ki jo je še mogoče slutiti pod čisto vodo Velenjskega jezera. Odnesite s seboj nepozabno izkušnjo in prav poseben simbol velenjskih rudarjev.

TRAJANJE:
cca 4 ure (od 15.00 – 19.00 ali po dogovoru)

POTEK:

  • Pred Muzejem premogovništva Slovenije vas sprejme vodnik in vas – potem, ko vas ustrezno opremi – pospremi z dvigalom v rudniški rov.
  • Po vožnji z jamskim vlakom spoznavate posebnosti premogovnika na drugačen način kot običajni obiskovalci muzeja.
  • V jamskem delu muzeja si ogledate digitalizirano predstavitev pogrezanja zemeljskega površja in potop vasi, v rudarski garderobi in kopalnici vas čaka še več strokovnih vsebin.
  • Pogovor v rudniškem stanovanju vam osvetli življenjske zgodbe nekdanjih rudarjev.
  • Voden sprehod mimo Škalskega jezera in svojevrstnega vrtičkarskega dela Velenja vas pripelje do Velenjskega jezera
  • Na pomolu novega parka in prireditvenega prostora se vkrcate na plovilo. Na vožnji po jezeru izkusite virtualni potop v nekdanjo vas.
  • Po povratku na obalo jezera spoznavate še z razgledišča Vista, kjer vas čaka tudi izbran kulinarični zaključek doživetja.
  od 87 eur
Preberi več »