Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 18. maj 2022

Maj 2022
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Junij 2022
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
       

Dan odprtih vrat Muzeja Velenje ob mednarodnem muzejskem dnevu

Na mednarodni muzejski dan si bodo obiskovalci lahko brezplačno ogledali razstave na Velenjskem gradu, v Hiši mineralov in v Muzeju usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju. Muzej usnjarstva na Slovenskem je odprt med 9. in 17. uro.
  Velenjski grad (Hiša mineralov, Muzej usnjarstva na Slovenskem)
  Prost vstop
Preberi več »

Mednarodni dan muzejev – Moč muzejev

V sredo, 18. maja, bodo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Ena od letošnjih tem je moč inovacij na področju digitalizacije in dostopnosti: muzeji so inovativna igrišča, kjer se razvijajo nove tehnologije. Digitalne inovacije lahko naredijo muzeje dostopnejše in bolj privlačne. Na mednarodni dan muzejev vas vabimo v Galerijo Velenje, kjer si lahko ogledate razstavo z mednarodnimi avtorji in projekti TNM: Humanizacija tehnologij skozi interdisciplinarne umetniške prakse ter digitalno predstavitev Galerije Velenje Od prenove do danes.

Galerijska razglednica od 16.00 do 17.00

Med 16.00 in 17.00 uro vabimo mlajše obiskovale v atrij galerije, da si v ustvarjalni delavnici izdelajo unikatno galerijsko razglednico v kombinirani tehniki.

Na Velenjskem gradu si lahko ogledate stalno razstavo slikarke Majde Kurnikna digitalnih medijih.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Radi ustvarjamo z Urško Stropnik Šonc

Aktivnost se izvaja v okviru prireditev TVU 2022. Likovno ustvarjanje je proces, pri katerem se lahko sproščamo, gradimo svojo kreativnost, smo boljše volje in napredujemo tudi intelektualno. Na ustvarjalni delavnici bomo slikali po opazovanju, spoznali bomo likovne motive in se posvetili motivu tihožitja. Uporabljali bomo akrilne barve (dobrodošla je zaščitna majica), s katerimi bomo slikali na platna srednje dimenzije. Ustvarjalni proces bo voden s strani Urške Stropnik Šonc, ki nam bo s svojimi izkušnjami in znanjem pomagala, ter nas popeljala  do veselja do slikanja in ustvarjanja. In seveda - do dobrih likovnih  izdelkov. Vljudno vabljeni. Dodatne informacije na 031 781 142 ali planet.generacij@lu-velenje.si. 


  AZ Ljudska univerza Velenje (Planet generacij Večgeneracijski center)
  Delavnica je brezplačna
Preberi več »

Strokovno vodstvo po stalni razstavi Mojster fotografije Volbenk Pajk

Muzej Velenje vabi na strokovno vodstvo po novi stalni razstavi na Velenjskem gradu z naslovom Mojster fotografije Volbenk Pajk. Občasno razstavo z naslovom Foto Pajk: pogled za objektiv fotografskega mojstra Volbenka Pajka, ki je bila na Velenjskem gradu na ogled v preteklem letu, so preoblikovali v stalno razstavo in tako javnosti omogočili stalen dostop do bogate in, za Velenje, izjemno dragocene fotografske dediščine mojstra Pajka. Na razstavi so predstavljeni predmeti, ki jih uporabljal pri svojem delu v ateljeju Foto Pajk in na terenu. S postavitvijo predmetov in ostale tehnične ter fotografske opreme je prikazan tudi postopek razvijanja srebnoželatinske črnobele fotografije. Po razstavi bo popeljala avtorica Andželina Jukić.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Ura pravljic

Ura pravljic je namenjena otrokom, starejšim od treh let.

Pripovedovala bo Vesna Gaber Podhovnik.
  Knjižnica Velenje (pravljična soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Tovarna usnja Franz Woschnagg in sinovi

Usnjarstvo je bilo nekoč ena izmed pomembnejših gospodarskih panog. Ob koncu 1. svetovne vojne je na Slovenskem delovalo 15 tovarn usnja. Največja in najsodobnejša med njimi je bila Woschnaggova tovarna usnja v Šoštanju, ki jo je ustanovil Josip Woschnagg leta 1788. Razstavo je pripravila Andreja Jurkovnik
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »

Privoščite si čas za knjigo

Čas se ustavi v družbi dobre knjige, zato se pustite presenetiti in si postrezite s paketom treh romanov po izboru vaše knjižničarke ali knjižničarja. Verjamemo, da vam bo ta način olajšal varno izposojo knjig in vas prebudil v pomladne dni.
Pakete si lahko izposodite v knjižnici Velenje, Šoštanj ali Šmartno ob Paki.
  Knjižnica Velenje (oddelek za odrasle)
  Prost vstop
Preberi več »

Bralka pomladi

Bralka pomladi je pisateljica Gabriela Babnik. V Steklenih dvojčkih je razstavljeno gradivo, ki ji je še posebej pobožalo dušo. Le kaj prebira ta posebna pisateljica, razpeta med Slovenijo ter afriško Burkina Faso? Katere so tiste knjige, brez katerih ne gre? Razstavo je pripravila Stanka Ledinek.
  Knjižnica Velenje (steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Kajuhovo leto v Vrtcu Šoštanj

Na otroškem oddelku bo na ogled razstava otroških likovnih del o pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, kot ga vidijo otroške oči. Razstavljali bodo otroci Vrtca Šoštanj, enote Biba. 
  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »