Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 7. oktober 2021

Oktober 2021
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
November 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       

Bralne urice

Bralne urice so namenjene starejšim v domu, ki težko berejo, še vedno pa radi prisluhnejo brani besedi. Bralne urice bo izvajala Bernarda Lukanc.
  Dom za varstvo odraslih Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Pravljična joga

Ob poslušanju zgodbice bomo otroke popeljali v svet jogijskih položajev (asan). Z vami bosta Nina Časl in Maja Praprotnik.
  Knjižnica Šmartno ob Paki
  Prost vstop
Preberi več »

SAŠA 5.0 - povezovanje podjetij za dvig konkurenčnosti gospodarstva v regiji

Klub podjetnikov SAŠA regije je bil ustanovljen leta 2017 z namenom povezovanja podjetij v regiji, dvigovanjem podjetniške kulture, motivacije mladih za podjetništvo ter krepitvi gospodarske moči regije za boljšo kvaliteto bivanja.
SAŠA regija se sooča s strateško tranzicijo, saj se nahaja na točki preloma v pomembno gospodarsko in družbeno prestrukturiranje iz premogovne v pametno in zeleno regijo, kjer bo potrebno iskati nove priložnosti za kvalitetna in stabilna delovna mesta, ki jih bomo z zaprtjem Premogovnika Velenje in Termoelektrarne Šoštanj neposredno in posredno izgubili. Pomembno vlogo bo pri tem odigral Klub podjetnikov SAŠA regije, preko katerega se nudijo tako informacije o spodbudah za gospodarstvo ter sodelovanje in povezovanje med podjetji.

  Vila Široko
  Prost vstop
Preberi več »

Degustacija lokalnih zgodb: Škalsko jezero in zgodbe potopljene vasi

Voden sprehod z animacijami

Voden sprehod okoli Škalskega jezera s postanki na zanimivih točkah, spoznavanje zgodovine in zanimivosti kraja skozi zgodbe domačinov.  Primerno za odrasle in otroke.

  Škalsko jezero, pri tabli »Jezera« nasproti golf igrišča (pod stadionom)
  Prost vstop
Preberi več »

Zgodba hiše kultnega betona

Odprtje razstave

Spominska, dokumentarna in pregledna razstava ob 50. letnici arhitekture zgrajene za kulturo, ki je v pol stoletja postala kultna zgradba v samem središču Velenja, bo skozi več razstav pod naslovom Zgodba hiše kultnega betona 1971-2021 predstavila zgodbo arhitekture in njenih prvih vsebin in v  50 letih.

Arhitektura te hiše je posebna, intimna in hkrati reprezentančna. Nastala je v drugi polovici 20. stoletja, času arhitekture surovega betona, poimenovanega brutalizem, ki je šokiral javnost a napovedal novo obdobje v arhitekturi. Pot k prepoznavanju njene izvirnosti in časovnega odziva  na razmere časa kot tudi zanimanje za brutalizem pa v zadnjem času narašča.

 

Galerija kot nosilec projekta je v pritličju galerije pripravila razstavo o arhitekturi galerije in njenem avtorju (Od načrtovanja in gradnje do prenove), o zgodbi in življenju hiše v preteklih petdesetih letih: To hišo so zaznamovali posamezniki in vodje z vsebinami  od let 1971 do 2021. V spomin na prvi razstavi ob odprtju zgradbe so ostale fotografije in časopisne objave iz razstave prvih del za galerijsko zbirko Slovenska sodobna umetnost in razstavo Františka Foita o Afriki. Bogastvo umetniške zbirke Galerije Velenje, od prvega pridobljenega in do zadnjega dela za zbirko, do danes povečane že do stokratne razsežnosti. 

V zgornjem nadstropju je, v spomin na prvo postavitev, Muzej Velenje pripravil razstavo Umetnost in barve Afrike češkega kiparja, fotografa, popotnika in raziskovalca Afrike Františka Foita, ki se je v sedemdesetih letih preselil v Velenje. Slike, kipi in fotografije ter barviti vzorci Afrike bodo skozi razstavo poudarili širino, odprtost in ambicioznost sodobnega mesta Velenje, ki ga je že v nastajanju manifestirala vrhunska urbanizacija in bivalna arhitektura prijazna vsem prebivalcem.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Brane Piano: O časopisu, pivu in vesolju nasploh

Roman O časopisu, pivu in vesolju nasploh bi na prvo žogo uvrstili med znanstveno fantastiko, a gre bolj za družbeno kritično literaturo. Brane Piano je iz svojih bogatih - trpkih in humornih - novinarskih izkušenj stkal zgodbo o vzponu in propadu edinega časopisa v Deželi, ki je na svojstven način povezan tudi z elektrarno v Mestu na vodi. Dan Podjed je v spremni besedi k romanu zapisal: »Opisal je zgodbo o časopisu, ki se komu od bralcev zdi sumljivo znana, a je seveda fikcija ali pa kvečjemu odsev našega sveta. Bolj ko tonemo vanjo, bolj nas preveva občutek, da smo za zmeraj obtičali v sanjski sobi z zrcali, po kateri se sprehajajo demoni.« Z avtorjem se bo pogovarjal Vlado Vrbič. 
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Gabrič/Kampl/Leonardi trio

Max klub jazz festival 2021
Igor Leonardi - kitara
Tadej Kampl - bas
Janez Gabrič - bobni

Za obisk dogodka je potreben PCT pogoj (prebolel, cepljen, testiran) ter spoštovanje vseh takratnih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, ki veljajo za izvajanje kulturnih dejavnosti. 


  Max klub Velenje
  Vstopnina: 10 €
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava dijakov Gimnazije Velenje – likovna smer

Postavitev v Mladinskem razstavišču Knjižnice Velenje predstavlja izbor ustvarjalnosti dijakov likovne smeri umetniške gimnazije ŠC Velenje. Tokratni izdelki so posebni, saj so nastali v času pouka na daljavo, ko so se tradicionalnim metodam poučevanja, ustvarjanja in komuniciranja pridružile še alternativne spletne različice. Posebne okoliščine so oblikovale tudi teme, razmišljanja in čutenja ustvarjalcev in pustile svojo sled na dijaških izdelkih. 
  Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »