Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 19. junij 2021

Junij 2021
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       
Julij 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
       

PRESTAVLJENO! Yani Pearl in Martin Martis

Koncert v okviru Poletnih kulturnih prireditev

Koncert bo v soboto, 3. 7. 2021, ob 20.30.

Avstralska kantavtorica Yani Pearl in Martin Martis, slovenski multiinštrumentalist, producent in glasbenik, sta se spoznala v srednji Ameriki. Med njima so preskočile glasbene iskrice. 

Yanin emotiven glas in besedila se združujeta z Martinovo produkcijo in unikatnim pečatom v akustično kitarskem folk-pop duetu. Njuna glasba te posrka vase. Je kot zimzelena novost in kot globok vdih, ki prinaša blagodejno sprostitev. Z iskreno izraznostjo izžarevata nežnost, ljubezen in korajžo. Kakorkoli že, v njuni glasbi se lahko začuti, da Yani in Martin igrata glasbo za dušo, ki jo lahko žanrsko označimo za folk – celtic – pop.

Yani Pearl (Avstralija): akustična kitara, vokal
Martin Martis (Slovenija): akustična kitara, prečna flavta, spremljevalni vokal

  ploščad pred Domom kulture Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Veselo v poletje

Spoznajte in okusite različnost slovenske dediščine
Turistična društva bodo na stojnicah prikazala društvene aktivnosti, povabila na prireditve v poletni sezoni, predstavila lokalno turistično ponudbo in ponudila v pokušino njihove značilne dobrote. 
  Ploščad pred Centrom Nova Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Glasbene slike: Daniel Popović

Glasbene slike s terase Galerije Velenje

Sobotno pohajanje po mestnem središču bo tokrat popestril Daniel Popović. Njegovo bogato glasbeno kariero so zaznamovali številni hiti - gotovo se še spomnite pesmi Bio sam naivan, Ma daj obuci levisice, Đeni nosi kečke, Tina i Marina in mnogih drugih. Absolutni rekorder na ozemlju bivše Jugoslavije je svojo ploščo Bio sam naivan prodal v kar 1.200.000 izvodih. Na njej je bil tudi nepozaben mega hit Džuli, s katerim je leta 1983 na izboru za pesem Evrovizije v Münchnu kot predstavnik Jugoslavije osvojil visoko 4. mesto. Z glasbo se je ukvarjal tudi v zadnjih letih, ki jih preživlja v Sloveniji. 

  Galerija Velenje (terasa galerije)
  vstop prost
Preberi več »

Poletna muzejska noč v Muzeju Velenje

V okviru letošnje poletne muzejske noči bomo obiskovalce Muzeja Velenje ob 19. uri povabili med zidove Velenjskega gradu, kjer bomo pričarali vzdušje življenja na gradovih nekoč: srečali boste lahko prave viteze in grajske dame, uživali v starinskih plesih in mečevanju, si preizkusili v srednjeveških igrah.
Od 18. do 24. ure pa so obiskovalci vabljeni na brezplačen nočni ogled razstav na Velenjskem gradu.
Od 18. do 23. ure so obiskovalci prav tako vabljeni na brezplačen nočni ogled Muzeja usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju, Hiše mineralov v Starem Velenju ter Spominskega centra 1991.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Poletna muzejska noč

18.0023.00     Ogled razstave:  Peter Marinšek, Kar je zaznalo oko fotografa

18.00 - Eko fotokolaž, ustvarjalna delavnica za družine

Na tokratni delavnici, ki bo namenjena mladim in mladim po srcu, se bomo podali v svet fotografije. Pogovorili se bomo o zvrsteh fotografije in mestih, kjer jo lahko najdemo, ter si izdelali zabavno umetniško delo v tehniki foto kolaža.

19.00 - Večerno vodstvo z avtorjem razstave

20.30 - Nočna fotografija - fotografska delavnica za odrasle

Na fotografski delavnici o nočni fotografiji bomo spoznali, kako se čarobnost trenutka, ko pojenja dnevna luč in začne prevladovati umetna, odraža v fotografiji. 

Poizkušali bomo ujeti tistih pravih 5 minut, ko se to dvoje zlije v eno, spoznali bomo, kdaj je za popolno fotografijo prehitro in kdaj prepozno, kdaj smo lahko s fotografijo zadovoljni oziroma so kontrasti in barve tako pravi, da bi jo z veseljem in ponosom delili.

Na vse dejavnosti v okviru Poletne muzejske noči je vstop prost.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Nagajiva pomlad

Izdelke na temo pomlad so ustvarjali otroci iz Vrtca Šoštanj, stari od 4 do 6 let. Pri ustvarjanju so nadvse uživali in bili zelo domiselni.
  Knjižnica Velenje (Mestna knjižnica Šoštanj, otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Dr. Jožef Krajnc: (Ne)znani Škalčan

17. februarja 2021 je minilo 200 let od rojstva dr. Jožefa Krajnca, pomembnega pravnika in univerzitetnega profesorja, rojenega na Strževi domačiji v Škalah. Že zelo mlad je odšel v svet in večinoma služboval v oddaljenih krajih takratnega Avstrijskega cesarstva in kasneje Avstro-Ogrske monarhije. Šele deset let po njegovi smrti je izšlo njegovo najpomembnejše delo, ki predstavlja temelj avstrijskega civilnega prava. Društvo REVIVAS Škale je nadgradilo razstavo Knjižnice Velenje z dodatnimi informacijami iz življenja dr. Jožefa Krajnca in gradivi, ki jih je pripravilo ob 200. obletnici njegovega rojstva.

  Knjižnica Velenje (Domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »