SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - Maj 2021

Maj 2021
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Junij 2021
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Recikliramo: Od steklenice do vaze

ustvarjalna delavnica za odrasle

Prihajajoča pomlad naznanja prebujanje in nove začetke ne samo za nas, ampak tudi za vse odslužene ali pozabljene stvari, ki ždijo v naših shrambah in garažah.

Po navdihu aktualne razstave umetnice Tanje Pak, ki kot svoj medij pri ustvarjanju uporablja predvsem steklo ter se igra z oblikami in kontrasti med svetlim in temnim, si bomo na tokratni delavnici iz stare steklenice izdelali vazo. Poigrali se bomo s prosojnimi in neprosojnimi površinami ter z nekaj triki in barve odsluženemu predmetu dali novo življenje.

Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se prijavite na elektronski naslov: info@galerijavelenje.si.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Glasbene slike: Matjaž Jelen

Glasbene slike 2021

Matjaž Jelen, eden izmed ustanovnih članov skupine Šank Rock, sodi med bolj prepoznavne vokaliste slovenske glasbene scene. V svoji rokerski karieri je posnel dva samostojna albuma, kjer je še posebej lahko izrazil svojo čustveno plat kot avtor glasbe in besedil. Tokrat bo mimoidočim s svojim petjem popestril sobotno dopoldne v mestu.

  Galerija Velenje (terasa)
  Vstop prost
Preberi več »

Predih/Ko čas zastane, tiho otrpnem do novega vdiha.

predavanje in predstavitev kataloga

Avtorica aktualne razstave Tanja Pak bo predstavila svoje delo in postopke izdelave svojih umetnin. Predstavljen bo tudi katalog razstave. Umetnica je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2009 na ALUO v Ljubljani vodi študijsko smer Steklo in keramika, ki jo je tudi pomagala vzpostaviti. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno je predana kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Razstavlja po vsem svetu.

Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se prijavite na elektronski naslov: info@galerijavelenje.si.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Dan podnebnih sprememb in dan družine

Fotografska spletna razstava

Na isti dan, 15. maja, sta na mednarodnem nivoju zabeležena dva svetovna dneva, in sicer svetovni dan podnebnih sprememb in svetovni dan družine. V Galeriji Velenje smo se odločili, da po svoje združimo oba. Vse družine tako vabimo, da sodelujejo v spletnem fotografskem natečaju na temo podnebnih sprememb, ki se odražajo v Šaleški dolini.

Družina na natečaju sodeluje tako, da pošlje eno fotografijo uničene, degradirane ali spreminjajoče se pokrajine v Šaleški dolini na elektronski naslov info@galerijavelenje.si do 9. maja 2021. Zbrane fotografije bodo 15. maja 2021 objavljene na spletni in FB strani Galerije Velenje.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Glasbene slike: Matjaž Ograjenšek

Glasbene slike s terase Galerije Velenje

Matjaža Ograjenška Velenjčanom ni treba posebej predstavljati – pa vendar: z glasbo se ukvarja že od 15. leta, igra akustično kitaro in seveda, kot sam pravi, ima rock skupino Chateau. Letos bo stara že 35 let, ob jubileju pa bodo predstavili tudi nov album in vinil ploščo ... the best of Chateau.

Kot romantična duša in pristaš slovenske glasbe, predvsem pop rocka in popevk, se bo mimoidočim predstavil z nekaj avtorskimi skladbami njegove skupine in zimzelenimi skladbami.

Na klavirju ga bo spremljal bivši član skupine in njegov prijatelj Jože ANCLIN.

  Galerija Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Mednarodni dan muzejev

Prihodnost muzejev: okrevanje in novi izzivi  je tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne. V torek, 18. maja, bodo po celi Sloveniji muzeji in galerije obeležili mednarodni muzejski dan s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov.

Razstava v nastajanju kot pouk in postavitev. V Galeriji Velenje lahko ta dan obiskovalci prisostvujejo postavitvi dveh prihodnjih razstav in tako pokukajo v zakulisje dela v galeriji. Postavljali bodo razstavo Inventura 21 (razstava dijakov Umetniške gimnazije Velenje - likovne smeri) in razstavo grafik Katarine Aman.

Moje novo delo, Nataša Tajnik Stupar

Moje novo delo je nov projekt Galerije Velenje, v katerem vizualni ustvarjalci predstavljajo nastajanje svojih del. S tem sledijo konceptu, da bi s svojim najnovejšim delom kar najbolj nagovorili tiste, ki sta jim umetnost in kultura blizu ali pa jim bosta zaradi tega postali. Tokrat se bo predstavila akademska slikarka Nataša Tajnik Stupar.

Njeno novo delo bo na ogled v Galeriji Velenje, projekt pa boste lahko spremljali tudi na spletnih platformah galerije.

Publikacije Galerije Velenje po polovični ceni

Galerija Velenje je v času svojega delovanja izdala vrsto publikacij, kot so monografije umetnikov in katalogi razstav. Vse galerijske publikacije lahko 18. maja kupite po polovični ceni.  

Predstavitveni plakat - spletne platforme Galerije Velenje

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Inventura 21 in Katarina Aman, Velenjski biseri

odprtje dveh razstav

V Galeriji Velenje bodo odprli dve razstavi, in sicer v spodnjem nadstropju tradicionalno razstavo likovnih del, ki so jih v tem nenavadnem šolskem letu ustvarili dijaki Umetniške gimnazije Velenje - likovne smeri z naslovom Inventura 21, v zgornjem nadstropju pa razstavo grafičarke Katarine Aman, bivše dijakinje Gimnazije Velenje, ki je svoje ustvarjanje zelo povezala z arhitekturo Velenja in njegove okolice.

Razstavi bosta na ogled do 12. junija 2021.

  Galerija Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Glasbene slike: Sanja Mlinar Marin in Rok Rednak

Glasbene slike s terase Galerije Velenje

Sanja Mlinar Marin je profesionalna glasbenica, ki deluje na veliko glasbenih področjih. Po izobrazbi je akademska glasbenica pianistka in profesorica klavirja. Zaposlena je kot prof. klavirja in korepetitorka na velenjski glasbeni šoli. Od leta 1989 je bila prisotna na slovenski glasbeni sceni kot solistka, posnela je 4 samostojne projekte, sodelovala in bila tudi nagrajena na mnogih slovenskih in mednarodnih festivalih, kasneje pa se je bolj usmerila na delovanje v skupinah. Tako je bila od leta 2003 članica in kasneje tudi vodja vokalne skupine BIT, ki je izvajala vokalno a capella jazz in pop glasbo, vokalistka v zasedbi Quatro kvartet, od leta 2004 pa je stalna članica znanega slovenskega vokalnega terceta Katrinas. Sodeluje z različnimi glasbeniki in skupinami, še vedno pa prepeva kot solistka ob lastni spremljavi s klavirjem, kot gostja raznih sestavov, orkestrov, big bendov in godb, deluje kot studijska glasbenica in sodeluje pri različnih glasbenih projektih. Ustvarja tudi avtorsko glasbo in aranžira. Tako bo ravno v kratkem premiera njenega samostojnega projekta, ki je zorel skoraj dve desetletji.

Na klavirju jo bo spremljal Rok Rednak, ljubitelj glasbe in vsestranski inštrumentalist. S svojim petjem in igranjem bosta popestrila sobotno dopoldne v mestu.

  Galerija Velenje (terasa galerije)
  vstop prost
Preberi več »

Mala grafika

ustvarjalna delavnica za odrasle

Grafika kot ena od vej likovne umetnosti predstavlja široko področje odtiskovanja. V sklopu delavnice boste spoznali dela aktualne razstave Katarine Aman in se tudi sami preizkusili v vlogi grafičarja. Vsak udeleženec si bo izdelal svoj mali linorez.  

Ker je število obiskovalcev omejeno, vas prosimo, da se prijavite na elektronski naslov: info@galerijavelenje.si.

  Galerija Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Glasbene slike: Duo Mozetič-Štih

Glasbene slike 2021

Duo Mozetič - Štih (Marko Mozetič - Mozo, kitara; Zmago Štih, harmonika) bo v sobotnem dopoldnevu mimoidočim pričaral nekaj vzdušja iz 30-tih in 40-tih let prejšnjega stoletja s preigravanjem gipsy-swing standardov, pa še kakšna avtorska se bo našla vmes.
  Galerija Velenje (terasa)
  Vstop prost
Preberi več »