Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - April 2021

April 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
Maj 2021
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Bilo je aprila

Razstava o velikanih nekih davnih aprilov
Razstava panojev in spletna objava o velikanih nekih davnih aprilov, ki so s svojim delom zaznamovali mesec, leto, življenje in pustili neizmerni pečat na kulturo tako v svojem okolju in času kot tudi dandanes.
  pred Domom kulture Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

22. april - svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila z različnimi dogodki, ki nas vsako leto znova spominjajo, da smo prav ljudje tisti, ki planet najbolj ogrožamo, prav tako pa smo tudi edini, ki lahko ogrožajoče ravnanje in obnašanje spremenimo v trajnostno in sočutno rokovanje z njim.

Naj nam praznovanje prinese odgovornost za boljše varovanje našega planeta. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu. Denarnica je naše orožje. Ko prevzamemo odgovornost za naše nakupe, prevzamemo odgovornost za naš planet. Ukrepajmo, ljubimo in zaščitimo Zemljo!

VISOKA CENA HITRE MODE (praktičen prikaz v vitrini na Cankarjevi ulici)

Šteje vsak okoljski vtis vsakega kosa oblačil. Spremeni sebe in spremenil boš svet, pravijo. Spremenimo torej svoje navade in se začnimo oblačiti bolj trajnostno. Odgovornost mora sprejeti industrija, a tudi potrošniki lahko naredimo korak naprej. Če bi vsi nehali obiskovati trgovine s hitro modo, bi se tudi industrija morala spremeniti.

Predlagamo vam, da si na povezavi TUKAJ ogledate pretresljiv in odličen dokumentarec ŽEJNI SVET (La soif du monde), ki ga je ustvaril svetovno znani režiser in fotograf Yann Arthus-Bertrand. Njegov zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Film, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke, narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo. Ogled omogoča Arnes (v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani).


  Cankarjeva ulica
  vstop prost
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Tanja Pak, Predih

Tanja Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2009 vodi študijsko smer Steklo in keramika, ki jo je pomagala vzpostaviti na ALUO v Ljubljani. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno je predana kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Razstavlja po vsem svetu. Na razstavi v Galeriji Velenje predstavlja instalacije in eksponate v novi projektni postavitvi.

foto: Jaka Babnik

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Zlate hruške 2020

V knjižnici Velenje smo na oddelku za otroke in mladino pripravili razstavo ZLATE HRUŠKE 2020. Na ogledu in za izposojo so najboljši sadeži iz knjižne produkcije za otroke in mladino iz leta 2019, ki so dobile priznanje zlata hruška. Priznanje zlata hruška je priznanje Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo. S priznanjem želi Pionirska opozoriti na pomembnost in kompleksnost založniškega mojstrstva in z nalepko, izpeljano iz znaka zlata hruška, promovira dobre oziroma najboljše mladinske knjige. Vsako leto se podeli priznanje zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, za najboljšo prevedeno mladinsko leposlovno delo, priznanje za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo in zlata hruška za prevedeno mladinsko poučno knjigo.

  Knjižnica Velenje (Otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralka meseca

Bralka meseca aprila je Andreja Petrovič, vsem poznana kot pronicljiva in prijazna voditeljica na VTV ter Radio Celje. Že polnih 16 je na trgu s svojim s.p.-jem Agencija Plus. Kljub temu, da niso rožnati časi, pri poslu nikoli ne tarna – nasprotno, kjer je le mogoče, trosi svojo sončno pozitivo. Gradivo na ogledu je tisto, ki jo je izoblikovalo, tolažilo, navdihovalo in razveseljevalo. Ki je pustilo v njej sledi. Želite vedeti, katere knjige so to? 

  Knjižnica Velenje (Steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Haiga – podobe haikuja

Ob svetovnem dnevu haikuja

April je svetovni mesec poezija, 17. april pa svetovni dan HAIKUJA – prav posebne poezije, ki jo navdihuje čustvo trenutka in je pravi pesniški miniaturni biser. Tradicionalno je izvedena v edinstvenem orientalskem duhu, prežeta s posebnim pogledom na svet – gre za zaznavanje narave in sveta okoli sebe, ki se zrcali v notranjih razmišljanjih in občutjih. Posebna pa je tudi po tehnični plati. Haiku je sestavljen iz 17 zlogov in ima zgolj tri verze – prvi in tretji verz imata po pet, drugi pa sedem zlogov. Haiku lahko opisuje trenutke iz narave, riše občutja ali se igra z besedami. A tokrat ne bomo ostali le pri besedah – haiku, dopolnjen s skico, risbo, sliko, ilustracijo ali fotografijo, imenujemo HAIGE oziroma HAIGA – ko je haiku več kot beseda, je torej haiga. 

Na natečaj Festivala Velenje, ki je ljudi vzpodbujal k ustvarjanju haikujev ali haig, je prispelo veliko različnih del, njihov izbor (vsak avtor je predstavljen z enim) je na ogled v stranskih steklenih vitrinah Doma kulture Velenje, nasproti galerije. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, zelo veseli smo vaše ustvarjalnosti!

Nabor prispelih del si lahko ogledate tudi na spletni strani in FB Festivala Velenje.

  Dom kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Razstava Velenjska drevesa: drevesni koncert z borovo liro

Velenje je ZELENO MESTO in drevesa so njegova zelena pljuča. Kata Laštro se je sprehajala po Velenju med hišami, stavbami, nekaj nebotičniki, stolpnicami, med potmi, potkami, cestami. Povsod, med reko Pako in rečicami, med potoki, ki k njej pritečejo z vzhoda, zahoda, severa in juga, med travniki, parki, zelenicami, živijo in rastejo drevesa različnih vrst in velikosti. Med njimi je izbrala nekaj vrst: bor, breza, brest, češnja divja, črni bezeg, črni oreh, ginko, hrast, jerebika, lipovec, macesen, sekvoja, smreka, topol, vrba žalujka. Razstava je posvečena 22. aprilu, svetovnemu DNEVU ZEMLJE in narejena v sklopu projekta ZELENA KNJIŽNICA ZA ZELENO PISMENOST. V sodelovanju s Knjižnico Velenje, MOV in DPM Levi breg Velenje.

  Knjižnica Velenje (Sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Sončni žarki

Ob 23. aprilu - Svetovnemu dnevu knjige, vam na Cankarjevi ulici v izložbah Mladinske knjige, Alpine in Office&more, podarjamo na ogled in v branje nekaj Sončnih žarkov oz. lepih misli iz knjig.   
  Cankarjeva ulica
  Prost vstop
Preberi več »

Dan za spremembe - razstava knjižnih kazalk

Slovensko društvo Hospic, območni odbor Velenje bo v okviru Dneva za spremembe, ki letos poteka pod sloganom »Premagajmo osamljenost« za obiskovalce knjižnic Velenje, Šoštanj ter Šmartno ob Paki pripravilo unikatne knjižne kazalke, ki bodo na označenih mestih v knjižnicah na voljo za vse ljubitelje knjig, ki si dni osamljenosti popestrijo s knjigo. 
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »