Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - April 2021

April 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
Maj 2021
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Kultura ob delu - kultura na poti

Kolaž popotnih fotografij zaposlenih na Festivalu Velenje

Sodelavci in zaposleni na Festivalu Velenje radi spoznavamo nove stvari, tudi v prostem času. V času pandemije v zadnjem letu nismo imeli možnost potovati in dopustovati tako kot nekoč. Pa vendar radi obujamo spomine na stare poti.

Zato vam ponujamo drobec našega foto arhiva zaposlenih z imenom Kultura ob delu - kultura na poti, kot nekakšen opomnik, da se bodo enkrat stvari normalizirale in bomo spet lahko normalno potovali, dopustovali. Pripravili smo vam izbor naših osebnih fotografij, doživetij in utrinkov kulturnih dogodkov, prostorov, dediščine - tako kot smo jih videli in spoznali. S poti namreč ne prineseš le fotografij, slik v glavi, spomina. Prineseš več - izkušnje, razodetje tistega drugačnega od domačega, notranje bogatenje. Prineseš fotografije, včasih so bolj osebne, spet drugič bolj dokumentarne. Verjamemo, da se podobno dogaja tudi vsem vam, z željo, da nam bodo razmere čim prej dopustile doživeti potovanja, dopust in nova spoznanja.

Vabljeni na ogled mini e-razstave sodelavcev tukaj: https://www.festival-velenje.si/novice/2021/04/238-Kultura-ob-delu-kultura-na-poti

Festival Velenje | Facebook
#FestivalVelenje

  Prost vstop
Preberi več »

Kultura ob svetovnem dnevu Romov

DŽELEM, DŽELEM

Ob svetovnem dnevu Romov bo spletno predstavljen drobec kulture velike Romske skupnosti.
Romi so etnična skupina, ki živi v večini evropskih držav in tudi v Sloveniji, pa tudi v obeh Amerikah. Izhajajo iz Indije. V Evropi jih živi okoli 10 milijonov. V Velenju je prisotna plemenska skupnost Gurbeti. Globalno so Romi med številnimi umetnostnimi zvrstmi posebej prepoznani kot izjemni glasbeniki, pevci pa tudi igralci. Med domačimi in tujimi znanimi umetniki, ki imajo romske korenine, ste prav gotovo slišali za Ota Pestnerja, Yula Brynnerja, Carlosa Santano, Michaela Caina, Shakiro, Esmo Redžepovo ali pa Charlija Chaplina.

  Prost vstop
Preberi več »

Mojega otroka je strah

Pogovorna delavnica »Mojega otroka je strah« je namenjena vsem staršem, katerih otroci se spopadajo z raznimi strahovi.  To čustvo se razvije pri vseh, pomembno pa je, kako se straši spopademo s tem. Bodite z nami in skupaj ugotovimo, kaj so zaželene in kaj nezaželene reakcije staršev pri otrokovem spopadanju s strahovi. 

Delavnica je brezplačna.


Obvezne pa so prehodne prijave na:
064 - 244 -804
sabina.lebar@drustvo-novus.com


Program sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
  Spletna aplikacija ZOOM
  Prost vstop
Preberi več »

Bilo je aprila

Razstava o velikanih nekih davnih aprilov
Razstava panojev in spletna objava o velikanih nekih davnih aprilov, ki so s svojim delom zaznamovali mesec, leto, življenje in pustili neizmerni pečat na kulturo tako v svojem okolju in času kot tudi dandanes.
  pred Domom kulture Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Besede, ki naju povezujejo

Povezovalni pogovor v partnerskem odnosu
Na predavanju se bomo pogovarjali, kako ustvariti prijeten partnerski odnos, kakšne besede uporabljati, da se partnerja med seboj povezujeta in ne ranita z besedami. Za zaključek pa si bomo pogledali, kako vzdrževati dinamiko povezanosti.


Obvezne predhodne prijave.


Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
  Spletna aplikacija ZOOM
  Prost vstop
Preberi več »

22. april - svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila z različnimi dogodki, ki nas vsako leto znova spominjajo, da smo prav ljudje tisti, ki planet najbolj ogrožamo, prav tako pa smo tudi edini, ki lahko ogrožajoče ravnanje in obnašanje spremenimo v trajnostno in sočutno rokovanje z njim.

Naj nam praznovanje prinese odgovornost za boljše varovanje našega planeta. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu. Denarnica je naše orožje. Ko prevzamemo odgovornost za naše nakupe, prevzamemo odgovornost za naš planet. Ukrepajmo, ljubimo in zaščitimo Zemljo!

VISOKA CENA HITRE MODE (praktičen prikaz v vitrini na Cankarjevi ulici)

Šteje vsak okoljski vtis vsakega kosa oblačil. Spremeni sebe in spremenil boš svet, pravijo. Spremenimo torej svoje navade in se začnimo oblačiti bolj trajnostno. Odgovornost mora sprejeti industrija, a tudi potrošniki lahko naredimo korak naprej. Če bi vsi nehali obiskovati trgovine s hitro modo, bi se tudi industrija morala spremeniti.

Predlagamo vam, da si na povezavi TUKAJ ogledate pretresljiv in odličen dokumentarec ŽEJNI SVET (La soif du monde), ki ga je ustvaril svetovno znani režiser in fotograf Yann Arthus-Bertrand. Njegov zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Film, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke, narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo. Ogled omogoča Arnes (v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani).


  Cankarjeva ulica
  vstop prost
Preberi več »

Knjižni slikofrc

Spletna delavnica za otroke in mlade po srcu ob svetovnem dnevu knjige

Vas zanima, kako si lahko sami izdelate slikofrc - knjižico, v kateri risbe oživijo? Ob svetovnem dnevu knjige vabljeni na delavnico ustvarjanja animiranih podob.

Slikofrc ali optična igrača je zasnovana kot majhna knjižica z več skupaj spetimi listi (optimalno število strani je 30). Na vsaki strani je risba ali fotografija, ki se rahlo razlikuje od predhodne. Učinek gibanja dobimo, če z eno roko primemo knjižico, s palcem druge roke pa knjigo na hitro prelistamo. Ta optična igrača je bila zelo popularna na koncu 19. in na začetku 20. stoletja. 

Idejo o knjižici s serijo slik, ki oživijo ob listanju z imenom filoskop, je leta 1860 razvil že Francoz Pierre-Hubert Desvignes, vendar danes velja za izumitelja angleški tiskar John Barnes Linnett, ki je igračo tudi izdelal in patentiral leta 1868. Leta 1882 je podobno igračo v Ameriki patentiral Henry Van Hoevenbergh in jo označil za optično igračo, ki deluje po zaslugi vztrajnosti vida. Razlika med njima je bila še v tem, da so bili listi v tej knjižici daljši, kar je omogočalo lažje prelistavanje.

Imena za tovrstno optično igračo se razlikujejo od države do države. V Ameriki je znana kot flip book (flip –obrat – in book – knjiga), v Franciji folioskop (lat. folio – list) ali cinéma de poche (žepni kino), v Nemčiji Daumenkino (palčni kino) v Angliji flick ali flicker book (flick – frcniti), pri nas pa se uporabljata izraza slikofrc in listanka.

Delavnico si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/1O-6ywL1fNc

  Prost vstop
Preberi več »

Zmajev prvi polet

Spletna ustvarjalna delavnica
Veter, sneg, dež ali sonce - za ustvarjanje je vedno idealen dan. Ustvarite in okrasite svojega Zmaja in ga s pomočjo strica Vetra peljite na sprehod med oblaki.

Ustvarjalno delavnico za vetrovne aprilske dni si lahko ogledate TUKAJ.
  Prost vstop
Preberi več »

MIHA KOREN & friends

Mednarodni dan jazza
Trideseti april je bil na generalni skupščini Unesca leta 2011 na pobudo legendarnega jazzovskega skladatelja Herbieja Hancocka priznan kot mednarodni dan jazza, leta 2012 pa ga je na svoj koledar dodala še Organizacija združenih narodov. Danes ga zaznamujejo v več kot 190 državah. Unesco prepoznava jazzovsko glasbo kot sredstvo svobode izražanja in dialoga med kulturami, kot sinonim za spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo žensk in moških, ne glede na njihove korenine. Praznovanju se pridružuje tudi Festival Velenje, ki je že vrsto let soorganizator Max klub jazz festivala, Mozzajik jazza ter organizator Abonmaja Klub. Velenje je mesto jazza, zato bo na mednarodni dan jazzovska zasedba Miha Koren & Friends z glasbo razgibala mestno središče.
  pred Domom kulture Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »