Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 25. marec 2021

Marec 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
April 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Naprej v preteklost

Slovenija skozi oči slikarjev, spletna predstavitev dela iz zbirke

Krajinsko slikarstvo je v zavesti slovenskega slikarstva globoko zasidrano. Skozi upodobljena dela lahko vzporedno opazujemo razvoj slovenskega prostora skozi zgodovino. Na naših spletnih platformah bomo predstavili dve deli iz naše depojske zakladnice in zgodbe, ki se skrivajo za njimi.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Poišči svoj kamenček sreče

Iskalno-izmenjevalna pustolovščina
Ob mednarodnem dnevu sreče (praznovali smo ga 20. 3.) poišči svoj kamenček sreče! Naj vam najdeni mali pisani kamenčki in pozitivna sporočila, skrita v okolici Titovega trga, polepšajo dan in prinesejo srečo! Vabimo vas, da kakšnega pobarvate tudi sami in tako pošljete svojo sporočilo o sreči v svet – na pot do naključnega najditelja. Naj se iskanje sreče prične!
  Titov trg
  vstop prost
Preberi več »

Drevesa podarijo pesem za na pot

Prostorska inštalacija ob svetovnih dnevih gozda in poezije
Gozd in pesniške besede praznujejo svoj dan 21. marca. Morda gre le za naključje, a imajo veliko skupnega. Blagodejno pobožajo našo dušo, če se zazremo vanje ali jim prisluhnemo; so mojstrovina narave in človeške ustvarjalnosti. Čeprav se pnejo visoko v nebo ali se slišijo daleč, jih zlahka ogrozimo, uničimo, prezremo. Človek je tisti, ki jim lahko ohrani prostor pod soncem, njihovo vitalno moč in življenjsko silo. Vse to bo tudi človeku ohranilo življenje – telesno in duhovno …
Ob čudovitih drevesih, ki stojijo v našem mestu, smo postavili prostorsko inštalacijo, ki vam nekatera drevesa predstavlja tudi v besedi, med njih pa smo izobesili pesmi iz svetovne literarne zakladnice. Postojte ob njih, spoznajte jih, izberite si pesem in jo vzemite s seboj. Odprite oči in dušo …Različne mestne lokacije: gozdiček pri Domu kulture Velenje, ob peš in kolesarski poti mimo OŠ MPT, pred OŠ Antona Aškerca, ob peš in kolesarski poti na Gorico (pod Vilo Herberstein), Sončni park (v bližini ploščadi s sončno uro) 
  vstop prost
Preberi več »

Razstava Ko se mama na ogled postavi ...

Razstava likovnega ustvarjanja otrok ob materinskem dnevu

Mame so najlepše, ko zasijejo v otroških očeh. Da bi se na njihove podobe ohranil najbolj iskren spomin, smo otroke povabili, da svoje mame skozi umetniške portrete predstavijo tudi nam. Mamo so lahko ustvarili v različnih likovnih tehnikah, male umetnike pa smo spodbudili, da poleg zunanjih potez poudarijo tudi čudovite osebnostne lastnosti njihovih mam. Prispela dela bodo na ogled ob materinskem dnevu na različnih lokacijah po našem mestu (Galerija Velenje, avla Mestne občine Velenje, vitrini na Cankarjevi ulici in stranska okna Doma kulture Velenje) in na spletnih platformah Galerije Velenje in Festivala Velenje. Video kolaž umetnin si lahko ogledate tudi TUKAJ.

  vstop prost
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Ptički se ženijo

Prostorska inštalacija ob gregorjevem

Gregorjevo velja za slovenski praznik zaljubljenih – dan, ko zadiši po pomladi. Po ljudskem izročilu se namreč takrat ženijo ptički, iz zimskih skrivalnic jih privabijo sončni žarki. Naša ljubezenska inštalacija, sestavljena iz ptičjih hišic, je namenjena prav njim – če pokukate skozi vhod v hiško, pa se tudi vam razgrnejo skrita ljubezenska sporočila, ki so jih spisali veliki literati. Želimo vam lepo, cvetočo pomlad, polno veselega ptičjega žvrgolenja!

  travnik pri Domu kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Ta cvet je zate

Prostorska inštalacija ob prihodu pomladi

Vas zanima, kako izgleda šopek, narejen iz  starih loncev, veder, pokrivalk, železa, kovine ter ostalih odpadnih materialov, ki jih vsakodnevno zavržemo? Vsak cvet našega eko šopka bo unikaten, skupaj pa bodo tvorili lepo vizualno postavitev v središču mesta – ta vas k ogledu vabila od gregorjevega dalje. Od dneva, ki naznanja in slavi prihajajočo pomlad in prebujajočo se življenje. Pozdrav pomladi bodo pospremili zvoki ptic in glasba …

  pred Domom kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Tanja Pak, Predih

Tanja Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2009 vodi študijsko smer Steklo in keramika, ki jo je pomagala vzpostaviti na ALUO v Ljubljani. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno je predana kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Razstavlja po vsem svetu. Na razstavi v Galeriji Velenje predstavlja instalacije in eksponate v novi projektni postavitvi.

foto: Jaka Babnik

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »