Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 21. marec 2021

Marec 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
April 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Praznujemo svetovni dan lutk!

Spletno praznujemo, si ogledujemo, raziskujemo!

Lutkarji Lutkovnega gledališča Velenje se vam bodo ob svetovnem dnevu lutk najprej predstavili s kratko poslanico, ki vas bo popeljala v svet nenavadnih in neživih predmetov, ki jim sami vdihujejo življenje, jih popeljejo v zgodbe in z njimi razveseljujejo otroke; razložila vam bo, zakaj jim je ta svet tako ljub in dragocen.

Sledila bo lutkovna predstava Kako se kuha pravljica o Rdeči kapici v izvedbi naših lutkarjev.
Nastala je po motivih vsem znani otroške pravljice. Prvi jo je zapisal francoski pisatelj, moralist in izobraženec Charles Perrault že leta 1697 v knjigi Pravljice mati goske. Njegova Rdeča kapica je metafora neposlušne mlade deklice, preveč zaupljive do tujih gospodov, ki so kot »volkovi«. Brez »garde dame« se nikakor ne bi smela sama podati v temen gozd, zato slabo konca … Rdeča kapica, ki jo pripovedujemo današnjim otrokom, je verzija bratov Grimm iz leta 1812 – nekoliko manj zapletena, čeprav je še vedno dokaj kruta; volka na koncu razrežejo in mu v trebuh zašijejo kamne, nakar revež utone v vodnjaku. Po pravici povedano, gre za eno prvih grozljivk, ki jo slišijo nežna ušesa naših otrok. V naši predstavi nas je zanimalo, kako se ob vsem tem počuti volk, in kaj bi bilo, če bi nekega dne preprosto rekel: »Dovolj imam!« Pravljico odločno rešuje gospod Pavliha, ki je volku stalno za petami. 
Režija in scenarij: Alice Čop/Scenografija: Kajetan in Alice Čop/Igrajo: Ema Hozjan, Vanja Kretič in Mojca Mačkovšek/Glasba: Gorazd Planko

Za konec vas vabimo še, da vse videno in slišano preizkusite tudi sami in se prelevite v lutkarje – pa brez skrbi, skozi ustvarjanje vas bodo vodili izkušeni mački te prav posebne in čarobne gledališke umetnosti!

Sprehodite se še po velenjski Cankarjevi ulici, kjer bo v stekleni vitrini izobešena tudi mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu lutk, družbo pa ji bodo delale – kdo drug kot lutke! In seveda držite pesti, da se čimprej srečamo tudi v živo, nova predstava Lutkovnega gledališča Velenje je že povsem nared!

Ogled praznovanja bo možen preko spletnih platform Festivala Velenje in Lutkovnega gledališča Velenje. Predstavo si lahko ogledate tukaj.

  vstop prost
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Ptički se ženijo

Prostorska inštalacija ob gregorjevem

Gregorjevo velja za slovenski praznik zaljubljenih – dan, ko zadiši po pomladi. Po ljudskem izročilu se namreč takrat ženijo ptički, iz zimskih skrivalnic jih privabijo sončni žarki. Naša ljubezenska inštalacija, sestavljena iz ptičjih hišic, je namenjena prav njim – če pokukate skozi vhod v hiško, pa se tudi vam razgrnejo skrita ljubezenska sporočila, ki so jih spisali veliki literati. Želimo vam lepo, cvetočo pomlad, polno veselega ptičjega žvrgolenja!

  travnik pri Domu kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Ta cvet je zate

Prostorska inštalacija ob prihodu pomladi

Vas zanima, kako izgleda šopek, narejen iz  starih loncev, veder, pokrivalk, železa, kovine ter ostalih odpadnih materialov, ki jih vsakodnevno zavržemo? Vsak cvet našega eko šopka bo unikaten, skupaj pa bodo tvorili lepo vizualno postavitev v središču mesta – ta vas k ogledu vabila od gregorjevega dalje. Od dneva, ki naznanja in slavi prihajajočo pomlad in prebujajočo se življenje. Pozdrav pomladi bodo pospremili zvoki ptic in glasba …

  pred Domom kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Tanja Pak, Predih

Tanja Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2009 vodi študijsko smer Steklo in keramika, ki jo je pomagala vzpostaviti na ALUO v Ljubljani. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno je predana kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Razstavlja po vsem svetu. Na razstavi v Galeriji Velenje predstavlja instalacije in eksponate v novi projektni postavitvi.

foto: Jaka Babnik

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »