SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - Februar 2021

Februar 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
       
Marec 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

konS ≡ Kripto 101 | spletna delavnica

Na delavnici se bodo udeleženci spoznali z osnovami kodiranja in kriptografije. S pomočjo programiranja bodo šifrirali in dešifrirali skrivna sporočila in poizkušali razdreti skrivne kode. Srečali se bodo z različnimi šiframi in ugotovili, kaj so njihove prednosti in slabosti. Spoznali bodo različne vrste napadov na tajnopise, jih sprogramirali in tudi preizkusili na lastnih šifrah.

Mlade od 14. leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici v okviru projekta #konS, ki bo prek spleta potekala v torek, 2. februarja 2021 med 17. in 20. uro.

Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na prijave@mc-velenje.si. Ob prijavi sporočite svoje ime, priimek in starost. Preko elektronske pošte smo na voljo tudi za dodatna vprašanja.
  Spletna delavnica. Dostop bodo prijavljeni prejeli preko elektronske pošte.
  Prost vstop
Preberi več »

Pesniki berejo pesnike

Poezija na mestnih ulicah
Sobotno dopoldne, 6. 2., med 9.30 in 11.00 bodo središče Velenja (promenada in Center Nova) zavzele recitacije hotenjevcev iz Literarnega društva Hotenja, ki bodo v literarni intervenciji Pesniki berejo pesnike predstavljali pesmi znanih slovenskih pesnikov in svoje lastne.

Literarna intervencija bo poezijo znanih slovenskih pesnikov in hotenjevcev, ki jo bodo tudi sami interpretirali, ponesla med ljudi. Upočasnite korak in ji prisluhnite!

Letošnji kulturni praznik, ki se bo z dogodki raztegnil čez celoten konec tedna, bo v Velenju pester in raznolik. Čeravno smo bili različni organizatorji prisiljeni uporabiti tudi načine, ki sicer niso naša prva izbira (splet), je tokrat v ospredje še močneje stopila želja po tem, da ljudem ponudimo več kot polno skodelico kulture, ki je letos tudi klic po svobodi, ustvarjalnosti in upanju.

Festival Velenje, Literarno društvo Hotenja, ZKD Šaleške doline in JSKD-IO Velenje

  Prost vstop
Preberi več »

Razstava na prostem: Dom kulture Velenje 1960-2020

Razstava na prostem
Na Prešernov dan bomo na Titovem trgu razstavili priložnostno razstavo, ki smo jo z Muzejem Velenje pripravili ob 60-ti obletnici Doma kulture Velenje. Razstava na prostem vas bo popeljala skozi zgodovino mogočnega in dostojanstvenega doma kulture, ki hrani hiše tisoče zgodb, okoli in znotraj njegovih zidov …

Razstavo je pripravil Vinko Mihelak (Muzej Velenje) v sodelovanju s sodelavci Festivala Velenje in Muzeja Velenje.

  pred Domom kulture Velenje
  Vstopnina: 0 €
Preberi več »

Kulturne podoknice

Glasbene intervencije po mestu
Intervencije lokalnih glasbenikov bodo na različnih velenjskih lokacijah (od Gorice do Velenjskega jezera) na prostem praznični ponedeljek polepšale z glasbo, izvajano v živo. Ujemite jih!

Letošnji kulturni praznik, ki se bo z dogodki raztegnil čez celoten konec tedna, bo v Velenju pester in raznolik. Čeravno smo bili različni organizatorji prisiljeni uporabiti tudi načine, ki sicer niso naša prva izbira (splet), je tokrat v ospredje še močneje stopila želja po tem, da ljudem ponudimo več kot polno skodelico kulture, ki je letos tudi klic po svobodi, ustvarjalnosti in upanju.
  Prost vstop
Preberi več »

Balkan Dance Project: Po sonetnem vencu

Spletna plesna predstava

Na Prešernov dan, naš kulturni praznik, vam ponujamo virtualni ogled plesne interpretacije Sonetnega venca. Vabljeni v surrealistični balet, ki pleše tiho poezijo - tiho poezijo verzov, spletenih v Sonetni venec.

Avtorje projekta je k izboru Sonetnega venca, ki je delo znamenitega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, vzpodbudila univerzalnost ideje, izražene skozi romantične, vendar ne sentimentalne verze. Skozi ves splet Sonetnega venca utripa ritem srca, osnova bistva življenja. S tem ritmom in s pomočjo plesnega jezika sta koreografa poskusila izraziti kredo pesnikove osebnosti: ljubezen kot večna kategorija, in sicer ljubezen do žene, do življenja, do domovine in predvsem do svobode.

Projekt je nastal leta 2016 v sklopu mednarodne plesne platforme Balkan Dance Project.

Predstava bo na ogled v ponedeljek, 8. 2. 2021, ob 17. uri na spletni, Facebook in YouTube strani Festivala Velenje. Najdete ga tudi tukaj.

  Prost vstop
Preberi več »

Osrednja občinska slovesnost ob slovenskem kulturnem prazniku: Čarobni sprehod s Prešernom

Čarobni sprehod s Prešernom

Vabljeni k ogledu osrednje občinske slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku - Čarobni sprehod s Prešernom.

Režiser in scenarist slovesnosti je Velenjčan Romeo Grebenšek. Slavnostna govornica bo Andreja Katič.

Slovesnost si lahko ogledate na VTV - Vaši televiziji, spletnih platformah Mestne občine Velenje in Festivala Velenje (spletna stran, FB, YouTube).

Najdete jo tudi tukaj.

 

  Prost vstop
Preberi več »

konS ≡ Rišem s kodo | spletna delavnica

Vabljen_a, da se nam pridružiš na delavnici, kjer bomo z ustvarjanjem razgibanih vizualnih izrisov oz. animacij spoznavali osnovne koncepte programiranja in programskih jezikov ter se učili izrisovanja na računalniški ekran. Izvedeli bomo, kaj so spremenljivke, pogojni stavki, nizi in funkcije, ter kako jih uporabiti za risanje, oblikovanje, animiranje in barvanje oblik na ekranu.Mlade od 14. leta starosti naprej vabimo, da se nam pridružijo na delavnici v okviru projekta #konS, ki bo prek spleta potekala v torek 9. februarja 2021 med 17. in 19. uro.
Število udeležencev je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava na prijave@mc-velenje.si; ob prijavi pa sporočite svoje ime, priimek in starost.
  Spletna delavnica
  Prost vstop
Preberi več »

Neki paranormalnega s Triiiplom

Triiiple je velenjski raper, ki poezijo svoje duše rima na bolne beate že od svojega 13. leta. Zanj je glasba skupinski šport, saj je v tem času je posnel štiri albume z goro komadov, večino v sodelovanju s svojimi sorepaši. Na albumih najdemo različne zgodbe z velenjskih ulic v luči enega izmed nas. V Triiiple je kljub uspehom ostal skromen in prijeten fant, ki se z glasbo prebija skozi življenje. V pričakovanju novih komadov iz še neizdanega albuma vas vabimo, da na streamu 11. 2. 2021 preverite kakšne rime stresa iz rokava Triiiple.Klub eMCe plac, Mladinski center Velenje in Šaleški študentski klub v sodelovanju z društvi in posamezniki selimo dogodke na splet in se družimo z vami kar pri vas doma. Za podporo hvala Ministrstvo za zdravje in Mestna občina Velenje.
  Pri tebi doma. Prenos koncerta v živo bo na Facebook profilu Klub eMCe plac.
  Prost vstop
Preberi več »

KORONAVIZIJA, Velenje 2021

Spletna predstava v zahvalo velenjskim kulturnim ustvarjalcem - darilo Mestne občine Velenje
Glasbena predstava se bo na šaljiv način dotaknila tegob, ki jih je v naša življenja prinesla zdravstvena kriza. Nova, posodobljena verzija ubranega jamranja, v kateri bo glavno besedo dobil mali človek. V klasičnem evrovizijskem formatu bodo tako spregovorili lokalni glasbeni ustvarjalci, ki bodo skozi pesmi zaupali vse svoje skrite želje in hrepenenja v teh nenavadnih časih ... In kaj bo poleg slave in časti dobil zmagovalec? Ne vemo! Vemo pa, da bomo že na prireditvi in po njej vsi skupaj močno stiskali pesti, da bi bil to prvi in tudi zadnji izbor za koronavizijsko popevko leta! 

Z vami bodo ta večer: Urban in Katarina Meža, The Hišn' band, Ansambel Smeh, Alenka Podpečan in Dejan Ikovic, Jože Doberšek ter komik Uroš Kuzman.

Predstavo si lahko ogledate na YouTube profilu Mestne občine Velenje in ostalih spletnih platformah.
  Prost vstop
Preberi več »

Pust, pust, krivih ust!

Virtualno družinsko pustno rajanje

V spletnih druženjih smo zdaj že pravi mojstri, v nošenju mask smo pa sploh neprekosljivi! Letos bomo za pusta združili oboje – v pustnem rajanju se bomo združevali preko spleta, seveda kostumirani in čisto drugačni! Odpadejo vsi izgovori glede slabega vremena, vaša preobleka pa je lahko v domačem okolju še toliko bolj izvirna, velika, barvita!
Na virtualnem družinskem pustnem rajanju z DJ Mrkyjem in Andrejo – 2Party se dobimo v torek, 16. 2. 2021, med 17. in 19. uro.
Kljub temu, da se tokrat drug drugemu ne moremo pokazati v živo, nas to ne bo ustavilo, da najizvirnejše maske nagradimo. Med virtualnim pustovanjem boste lahko svoje fotografije posredovali na pust.velenje@gmail.com, posebna komisija pa bo nato najlepšim šemam podelila nagrade.

Spletnemu pustnemu živ žavu se lahko pridružite preko naslednje povezave: https://www.mixcloud.com/live/2party-si/.

Pustovanje organizirajo Festival Velenje, Mestna občina Velenje, MZPM Velenje, MC Velenje, Rdeča dvorana, Zavod za turizem Šaleške doline in Turistična zveza Velenje.

  Prost vstop
Preberi več »