SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - November 2019

November 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
December 2019
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Borut Korun: Izbrani potopisi

Knjiga Izbrani potopisi, je nekak pregled Korunovega dosedanjega potopisnega pisanja. Iz vsake doslej izdane potopisne knjige in iz romanov Zadnji inkovski zaklad ter Odisej sem... je izbral eno poglavje in ga dal v zbirko, in vsakemu od teh dodal kratek uvod  in originalne fotografije.

Avtor Borut Korun bo predstavitev vsebine pospremil s projekcijo fotografij. 
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Bojan Ekselenski: To se lahko zgodi tudi vam in Usode na kredit

Zbirka kratkih zgodb To se lahko zgodi tudi vam je žanrska mešanica, ki igra predvsem na struno humorja.  Druga knjiga je mozaik roman Usode na kredit, sestavljen iz osmih zgodb, ki govorijo o različnih usodah in presenetljivem posegu v usode izbranih posameznikov. Z Bojanom Ekselenskim se bo pogovarjal Borut Korun.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Admira Robin: Moja pot

Moja pot je življenjska zgodba Velenjčanke Admire Robin. Avtorica knjige je  prostovoljka, vodja Organizacijske enote Velenje Zavoda KROG, invalidka, prišlek, močna in energična ženska, ki ne dovoli, da bi invalidnost zapirala pot k uresničevanju ciljev, osebnostnem razvoju in želji živeti polno življenje. Avtorica poudarja na nujno kulturno in jezikovno integracijo ter sprejemanje kulture Slovenije in prav tako želi motivirati osebe iz ranljivih skupin, da je prostovoljstvo dodana vrednost posameznika. Zgodba, ki se dotika vsakega posameznika, vsake organizacije, vsakogar, ki mu je mar za družbo, za družbeno odgovornost. Knjiga je izšla ob delnem sofinanciranju Mestne občine Velenje in Zavoda KROG.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Orgle Slovenije

Orgle so glasbilo presežnikov. V svojem tisočletnem razvoju so spremljale razvoj evropske civilizacije. Seveda nas presenetijo v svoji velikosti in mogočnosti zvoka, vendar gre pri orglah še za kaj več. Gre za zgodovinsko, tehnično in izrazno raznolikost, ki danes v inovativnih oblikah pedagoške in izvajalske prakse napoveduje prihodnost. Slovenija se ponaša z bogato orgelsko dediščino. Zemljevid države pokaže, da je prav spodnja Štajerska zelo bogata z zgodovinskimi glasbili. In če bi po zgledih iz tujine izstopajočim krajem dajali pridevnike, bi v Sloveniji Velenje in celotna Šaleška dolina naziv "orgelska" nedvomno dobila prva. Zakaj je tako, pa tudi splošno o orglah sveta in Slovenije, bo v besedi in sliki predstavil Jurij Dobravec, soavtor knjige Orgle Slovenije.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Bojan Pavšek: 62.469 besed o Šaleški dolini po dolgem in počez: 100 kolumn, nastalih v obdobju od 2009 do 2019 v rubriki Peta kolona/Alternator (tednik Naš čas)

Knjižna publikacija predstavlja sto kolumn avtorja Bojana Pavška, ki so bile objavljene v tedniku Naš čas (rubrika Peta kolona / Alternator) v desetletnem obdobju (2009-2019). Kolumne, skozi različna interesna področja (kultura, arhitektura, ekologija …) na konstruktivno kritičen način prečesavajo Šaleško kotlino. Vsaki kolumni pripada tudi spremljajoča grafika, ki prikazuje likovno interpretacijo besedila s strani avtorja. Publikacija je celovit prikaz avtorjevega razmišljanja o desetletnem dogajanju na območju Šaleške doline, ki poleg njemu lastnega pogleda na obravnavane vsebine mnogokrat ponudi tudi kreativne rešitve posameznih zgodb. Nabor grafik pa predstavlja izpoved avtorja v vlogi grafičnega oblikovalca in njegove likovne interpretacije besedil. Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Felicijan. Na tolkalih bo nastopil Dejan Tamše. 
  Knjižnica Velenje (ob Domoznanskem oddelku)
  Prost vstop
Preberi več »

Jakob J. Kenda: Apalaška pot

Roman Apalaška pot: 3500 kilometrov hribov in Amerike je iskriv in iskren zapis o avtorjevem doživljanju te dolge pešpoti. Prek razgibanega dogajanja med pohodom prikazuje tudi posebnosti te divjinske poti, ameriške narave in pohodništva. Prek popotnih tovarišev, mest ob poti in ljudi, ki jih srečuje v njih, pa razkriva sodobno ameriško stvarnost.

Jakob J. Kenda je v javnosti najbolj znan po svojih prevodih, predvsem Harryja Potterja. Kot doktor literarnih ved, avtor ali urednik je podpisan pod številne publikacije od antologij do beril. Za mnoge časopise in revije piše o literaturi in filmu ter predava. Rado se ga tudi pokliče, kadar se v kakšni kulturni instituciji pokaže potreba po kriznem menedžerju. Ena njegovih največjih ljubezni pa je pohodništvo in leta 2017 je kot prvi Slovenec prehodil Apalaško pot.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Stojan Knez: Preplet življenj

Stojan Knez je Velenjčan, ki piše pesmi, prozna besedila, ljubiteljsko slika, fotografira, je  prostovoljec v varni hiši, v večgeneracijskih centrih vodi delavnice za osebno rast, je član literarnih društev, energoterapevt, mojster rituala hoje po žerjavici … Do sedaj je izdal štiri knjige, tri pa je lastnoročno napisal za svoje vnuke. Knjigo Dotik življenj posveča najprej sebi, in sicer ob okrogli obletnici – šestdesetem rojstnem dnevu, ter seveda vsem bralkam in bralcem, da resnično začutijo tisto pravo Ljubezen, prvinsko, čisto, brez ostalih nalepk. Pogovor bo vodila  Nevenka Hvalec, na kitaro bo zaigral  Boris Bizjak.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Nataša Zupanc: Oblečena v kente

Knjiga Oblečena v kente avtorice Nataše Zupanc je  biografija njenega  triletnega življenja v Afriki. Knjiga se dotika prvinskega načina življenja v plemenski skupnosti, v kateri je bivala, njihov pogled na svet, kot tudi dotik mistike, ki ji je bil omogočen ravno zaradi ljubezni do temnopoltega šamana, ki je postal njen mož. Knjiga  vas bo popeljala v drug svet, na črno celino, kjer se prepletata sodobni in tradicionalni svet. Dostikrat mističen, skrivnosten, zavit v tančico nerazumljivega in nadnaravnega. Zgodba se odvija v Gani, v času, ki ga je preživela med domačini, vpijala njihovo kulturo in se učila tega, na kar smo mi že pozabili; zaupati in vedeti. Z avtorico se bo pogovarjala Marta Merkač.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Zlatko Kraljić: Svetloba in sence

Najnovejša, deseta knjiga Zlatka Kraljića, Svetloba in sence, je nastajala v tihoti Muzeja premogovništva Slovenije, Velenje,  stošestdeset  metrov pod zemljo  in v tihoti cerkva v Sloveniji in na Hrvaškem. Je odsev lepih in manj lepih stvari današnjega sveta kot jih vidi in čuti umetnik. Kot je v recenziji dela napisala znana književnica Božica Jelušič, »od pesnika Zlatka Kraljića, ob poznavanju njegovega opusa in pogleda na svet, ne moremo pričakovati ničesar standardnega, ukalupljenega, trendovskega ali "literarno zaželenega“. On vedno ima karto v rokavu, karto invencije in presenečenja«. Izid knjige je podprla Mestna občina Velenje.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »