Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 19. november 2019

November 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
       
December 2019
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Odprta vrata za zdravje

Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Velenje pripravlja "odprta vrata za zdravje". Svetovali vam bodo o gibanju, zdravi prehrani, opuščanju kajenja, duševnem zdravju in kroničnih nenalezljivih boleznih.

Skupaj bomo ugotovili, ali bi bila glede na vaše potrebe koristna vključitev v zdravstveno obravnavo in program krepitve zdravja. Pomagali vam bomo pri spremembi življenjskega sloga in vas pri tem motivirali.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

PREDSTAVITEV PORTALA DOBRODELEN.SI TER USPOSABLJANJE ZA VEČJO TRANSPARENTNOST IN UČINKOVITOST NEVLADNIH ORGANIZACIJ

Center nevladnih organizacij Slovenije – CNVOS si že vrsto let prizadeva za večjo transparentnost nevladnih organizacij, zato je, na podlagi dobrih praks drugih držav, nedavno vzpostavil spletno platformo www.dobrodelen.si, ki nevladnikom pomaga biti bolj transparentni in učinkoviti, posameznike in podjetja pa spodbuja, da z donacijami podprejo najboljše organizacije.

Spletna stran temelji na posebni metodologiji, ki ocenjuje delovanje nevladnih organizacij na štirih glavnih področjih:

  • nadzor nad poslovanjem
  • strateško načrtovanje
  • finančno upravljanje in
  • transparentnost.

Vsaka kategorija vključuje več kriterijev, na podlagi katerih organizacije prejmejo ustrezno število točk, glede na postavljene standarde in točkovnik.   

Na delavnici boste imeli možnost med prvimi spoznati spletno platformo, ki je zaenkrat še zaprta za javnost, se seznaniti z metodologijo za ocenjevanje, skupaj pa se bomo tudi sprehodili čez podatke, ki so potrebni za registracijo organizacije na spletni strani. 

Drugi del delavnice pa bo namenjen oceni trenutnega stanja transparentnosti in učinkovitosti v vaši organizaciji, na podlagi katerega bomo pripravili načrte za izboljšanje. Vsi udeleženci bodo pred delavnico prejeli povezavo z dostopom do spletne platforme ter Smernice za pripravo podatkov.

Organizacije, ki se bodo do 31. 12. 2019 vpisale na portal, bodo deležne posebne podpore pri pripravi in izvedbi načrta za izboljšanje.

  GAUDEAMUS, modra učilnica, Vodnikova cesta 2
  Prost vstop
Preberi več »

Uvodna delavnica pletenja izdelkov iz koruznega ličja

Do konca novembra je predvidenih 5 delavnic - termini po dogovoru z izvajalko in udeleženci. Trajanje delavnice: 2-3 ure. Omejeno število udeležencev, obvezne predhodne prijave!

  Podružnična osnovna šola Škale
  Prost vstop
Preberi več »

Torkova peta - ustvarjalnica za otroke in starše

Moj najljubši prijatelj

Tokratno ustvarjalnico posvečamo svetovnemu dnevu otrok, ki ga obeležujemo 20. novembra. Izdelali bomo pravega otroškega prijatelja - prikupno igračko, ki nam bo delala družbo pri učenju in počitku.

  Prost vstop
Preberi več »

10. obletnica odprtja Muzeja usnjarstva na Slovenskem Šoštanj

V Šoštanju so 19. novembra 2009 odprli muzej – Muzej usnjarstva na Slovenskem. Ob 10. obletnici bodo muzealci pripravili dan odprtih vrat ter ob 17. uri vseslovensko srečanje usnjarjev. 
  Muzej usnjarstva na Slovenskem v Šoštanju
  Prost vstop
Preberi več »

Pri Schumannovih doma, koncert

Ljubezenska zgodba skladatelja Roberta Schumanna ter pia-nistke in skladateljice Clare Wick Schumann je gotovo ena naj-lepših romanc v svetu klasične glasbe. 
Kljub nasprotovanju očeta se je Robert poročil s svojo muzo, glasbeno zakladnico pa obogatil za prelepa glasbena dela, ki jih je navdahnilo medsebojno občudovanje umetniškega para - njuna ljubezenska govorica je bila glasba.
V zakonu se jima je rodilo osem otrok in najbrž je bilo pri Schumannovih precej živahno...
13. septembra 1849 so pri Schumannovih praznovali Clarin 30. rojstni dan. Robert je v ta namen napisal Geburtstagsmarsch ter si zamislil, da ga bosta na družinskem slavju zaigrali hčerki, šestletna Elsa in osemletna Marie. Skladba pa je bila za mlajšo prezahtevna, zato je ob izvedbi skladatelj sam prevzel prvi klavir, Marie pa drugega. Poleg rokopisa izvedene skladbe, je Robert Clari poklonil še dan pred tem nastali Bärentanz in Gar-tenmelodie. 
Preostalih devet miniatur je skladatelj, kot je razvidno iz nje-govih rokopisov, napisal do konca septembra istega leta. Skladbe nas popeljejo v otroški čustveni svet iger, pravljic, pesmi in plesa. Zbirka 12 vierhändige Klavierstücke für kleine und große Kinder očara s svojo izvirnostjo motivike, bogatem izrazu in umetniški vrednosti. 
Ob izdaji zbirke je založnik (gotovo ne brez razloga) zapisal, da gre za nadaljevanje uspešne pedagoške zbirke Album für Jugend op. 68, ki je izšla leto pred tem. Kljub smeli napovedi založnika ter mnogim priredbam za druge inštrumente, se zbirka nikoli ni zares uveljavila.
Celotno zbirko bodo predstavili učenci Glasbene šole Fran Ko-run Koželjski in dijaki Umetniške gimnazije Velenje.
  Glasbena šola Velenje (Velika dvorana)
  Prost vstop
Preberi več »

Okrogla miza ob 10. obletnici odprtja Muzeja usnjarstva na Slovenskem Šoštanj

Gostje okrogle mize bodo ključni akterji ustanovitve usnjarskega muzeja v Šoštanju. Nato pa ob 19. uri sledi premiera filma.
  Kulturni dom Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Premiera dokumentarnega filma Rodbina Vošnjak in šoštanjska tovarna usnja

Ob 10. obletnici odprtja muzeja so v Muzeju usnjarstva na Slovenskem pripravili dokumentarni film o znameniti šoštanjski rodbini usnjarjev.
  Kulturni dom Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Bojan Pavšek: 62.469 besed o Šaleški dolini po dolgem in počez: 100 kolumn, nastalih v obdobju od 2009 do 2019 v rubriki Peta kolona/Alternator (tednik Naš čas)

Knjižna publikacija predstavlja sto kolumn avtorja Bojana Pavška, ki so bile objavljene v tedniku Naš čas (rubrika Peta kolona / Alternator) v desetletnem obdobju (2009-2019). Kolumne, skozi različna interesna področja (kultura, arhitektura, ekologija …) na konstruktivno kritičen način prečesavajo Šaleško kotlino. Vsaki kolumni pripada tudi spremljajoča grafika, ki prikazuje likovno interpretacijo besedila s strani avtorja. Publikacija je celovit prikaz avtorjevega razmišljanja o desetletnem dogajanju na območju Šaleške doline, ki poleg njemu lastnega pogleda na obravnavane vsebine mnogokrat ponudi tudi kreativne rešitve posameznih zgodb. Nabor grafik pa predstavlja izpoved avtorja v vlogi grafičnega oblikovalca in njegove likovne interpretacije besedil. Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Felicijan. Na tolkalih bo nastopil Dejan Tamše. 
  Knjižnica Velenje (ob Domoznanskem oddelku)
  Prost vstop
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »