SI

Koledar dogodkov - Marec 2019

Marec 2019
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
April 2019
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
       

Tanja Tajnik: Pole'n'Dance - an exploration of pole dance culture

Knjiga Pole'n'Dance - an exploration of pole dance culture je 2-letni projekt avtorice Tanje Tajnik in vključuje zgodovino plesa ob drogu, opise različnih stilov, fotografije gibov in ekskluzivni intervju z Joano Silva (mednarodno umetnico) ter ostale posebnosti plesa ob drogu.
Tanja Tajnik je doktorica znanosti, učiteljica in plesalka ter ustanoviteljica plesne šole Pipoca Academy v Velenju. S plesom ob drogu se ukvarja že vrsto let, dejavna je na področju kulture, izobraževanja in promoviranja te zvrsti plesa; redno pa se udeležuje tudi delavnic pri nas in v tujini. Na dogodku bo s svojimi učenkami predstavila knjižno delo, ki je izšlo pred kratkim in ples ob drogu v splošnem.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Kata Laštro: Moje prvo zeleno berilo

Kata Laštro bo predstavila svojo novo knjigo Moje prvo zeleno berilo. Gre za knjigo, ki je v celoti povezana z rastlinami, zelišči, naravo in s črkami naše abecede in je izšla v zbirki Zelena pismenost. V kulturnem programu bodo sodelovale  dijakinje Gimnazije Velenje in prostovoljke v DPM Levi Breg Velenje Nina Berkenjačević, Pia Potočnik, Nika Komljenović in Maja Gavrilović. Za glasbeno kuliso bo na citre zaigrala kulturna ustvarjalka Slavica Biderman.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Gašper Blažič, Slavko Kmetič: Stavka, ki je iztirila rdeči režim

Knjiga govori o veliki stavki strojevodij, ki se je zgodila konec leta 1988, ter o okoliščinah, ki so pripeljale do omenjene stavke. Predvsem so bile to tedanje gospodarske, finančne in socialne razmere v razpadajoči SFR Jugoslaviji, ki se je utapljala v dolgovih, hiperinflaciji ter sivi ekonomiji. Glavni del knjige je dolg intervju z glavnim akterjem stavke Slavkom Kmetičem, ki je bil v tistem času vodja stavkovnega odbora. Stavka je sprožila poseg komunistične oblasti, ki pa je morala vsaj delno popustiti zahtevam stavki je bil tudi ustanovljen prvi neodvisni sindikat, ki ni bil več del režimske sindikalne strukture, omenjeni sindikat pa je odigral tudi pomembno vlogo v slovenski  stavkovnega odbora. Kmalu po pomladi, predvsem pri preprečitvi t. i. mitinga resnice decembra 1989. Z avtorjema se bo pogovarjala mag. Alenka Gortan.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Lidija Štefanec: Solze izpirajo bolečino; Tri ure življenja

Lidija Štefanec se po pretresljivi avtobiografski pripovedi Solze izpirajo bolečino, polni nepredstavljivih psihičnih in fizičnih zlorab, sedaj predstavlja s svojo drugo knjigo Tri ure življenja. Zgodba govori o navidezno popolni, relativno dobro situirani družini, ki ima vse, razen ključnih komponent za srečno življenje – ljubezen in spoštovanje. Pogovor bo vodila Brina Zabukovnik Jerič.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Stojan Knez: Objem ustnic

Stojan Knez je velenjski iskalec. Ukvarja se z radiostezijo, energijo, piše pesmi, pravljice, tekste, slika in vodi številne delavnice za osebno rast. Knjiga Objem ustnic je že njegova sedma knjiga,  katero posveča vsem, ki uživajo v erosu – v ljubezni, poželenju in spolnosti. Z avtorjem se bo pogovarjala Nevenka Hvalec, na citre bo zaigrala Jasmina Levičar.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Slavica Biderman: Ravnovesje na visokih petkah in Male petke brez telefona - ODPADE

Demenca bolj kot obolelega prizadene prav svojce, vse mlajše starosti, ki zaradi stresa izgorevajo, obolevajo in umirajo pred dementnimi.

Ravnovesje na visokih petkah je  tudi terapevtski priročnik in recept, ki ga je napisalo življenje, ravno tako kot članek o zdravilih ali recept za tablete, ki ga sam kot zdravnik že desetletja predpisujem nekaterim bolnikom z demenco, je v spremni besedi zapisal Zvezdan Pirtošek, nevrolog.

Slavica Biderman je predsednica KUD ART, slikarka, oblikovalka, pesnica in citrarka. Delo z otroki in s starejšimi se jo je tako zelo dotaknilo, da vse to združuje in o tem tudi piše, tudi v zadnji knjigi Male petke brez telefona.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »