SI

Koledar dogodkov - November 2018

November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
December 2018
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Dr. Petja Grafenauer: POP ART PO SLOVENSKO

Predavanje

Pop art, prežet s slogi nove figuralike in drugimi stilskimi formacijami, ki so vladale v zahodnem svetu umetnosti, je v Sloveniji zapustil veliko sledi.

Tista kritika, galeristi, financerji, pa tudi umetniki sami, ki so v sedemdesetih zagovarjali, podpirali ali živeli sodobne prakse, niso zmogli uveljaviti sodobnega časa v dominantnem diskurzu vse do poznih devetdesetih let. Zato nekatere »izgubljene« opuse odkrivamo šele danes. Predavanje bo opozorilo na korpus likovnih del, ki so v slovenskem prostoru nastajala od konca šestdesetih do poznih sedemdesetih let in so jih zaznamovali odmevi raznolikih novofiguralnih smeri. Slovenski odvodi pop arta zaradi socialističnega okvira, v katerem so se ti razvijali, predstavljajo lokalno inačico, ki je zanimiva zaradi svoje drugačnosti od tistega, kar je nastajalo v umetnostnih centrih, kjer so se pop art in ostale novofiguralne smeri formirale od poznih petdesetih s popularnim vrhuncem v šestdesetih letih.

Kustosinja in publicistka doc. dr. Petja Grafenauer (1976) je docentka na Katedri za teorijo ALUO Univerze v Ljubljani. Je doktorica znanosti in specialistka za lokalno in regijsko umetnost po II. svetovni vojni, predvsem slikarstvo. Od 2012 raziskuje tudi možne preseke ekonomije in umetnosti. Od leta 2017 vodi Zavod za vizualno umetnost Più.

Foto: Franc Novinc, Na našem travniku, 1974, olje na platnu, foto: Damjan Švarc

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Mali ustvarjalci

Družinska sobotnica

Tokratno sobotnico namenjamo najmlajšim umetnikom. Vabimo vas v družbo Arpada Šalamona, ki vam bo po ogledu razstave na zanimiv način predstavil enostavne ustvarjalne tehnike, s katerimi bodo otroci poustvarjali razstavljena dela. Primerno za otroke, starejše od petih let.  

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Javno vodstvo po razstavi: Alojz Zavolovšek (1928-2017), Spomini v podobah

Javno vodstvo

Alojz Zavolovšek je bil prvi kustos velenjske galerije in Ažbetov nagrajenec za pedagoško delo. Prva posthumna razstava slovenskega akademskega slikarja, enega vidnejših akvarelistov in utemeljiteljev slovenske likovne andragogike ter mentorja DŠL Velenje, avtorja predstavlja z deli iz njegove zapuščine, iz slovenskih galerijskih in muzejskih zbirk ter zasebnih zbirk. Vodila bo kustosinja Kornelija Križnič.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Druženje s šaleškimi likovniki

Galerijska sobotnica

Vse ljubitelje slikanja vabimo v družbo šaleških likovnikov, ki vam bodo demonstrirali slikarsko tehniko akvarela in akrila ter vam pomagali ustvariti lastno sliko. Delavnica je primerna za mladino in odrasle.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Slikarska ustvarjalnica

Ustvarjalna delavnica za otroke

Na ustvarjalnici se bodo otroci seznanili z razstavo Spomini v podobah Alojza Zavolovška (1928–2017). Preko vprašanj in odgovorov se bodo soočili z izvirnimi umetniškimi deli, ki predstavljajo ključna obdobja slikarjevega delovanja. Nato bodo poustvarjali razstavljena dela v različnih slikarskih tehnikah. Delavnico vodita Kornelija Križnič in Arpad Šalamon. Primerno za otroke, starejše od osmih let.  

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Alojz Zavolovšek (1928–2017): Spomini v podobah

Razstava del iz zapuščine Alojza Zavolovška

Alojz Zavolovšek je bil prvi kustos velenjske galerije in Ažbetov nagrajenec za pedagoško delo. Prva posthumna razstava slovenskega akademskega slikarja, enega vidnejših akvarelistov in utemeljiteljev slovenske likovne andragogike ter mentorja DŠL Velenje bo avtorja predstavila iz njegove zapuščine, iz slovenskih galerijskih in muzejskih zbirk ter zasebnih zbirk.

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »