SI

Koledar dogodkov - November 2018

November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
December 2018
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Dušan M. Pirc: Besede

Nejc Robida je v spremni besedi zapisal: »Besede so pot do resnice, so križev pot s krvavimi koleni, so edine, ki lahko poskrbijo, da nekoč oltar življenja mogoče le ne bo 'molčal na drugi strani zaprtih vrat' in bo spregovoril že prej.« V sodelovanju s Šaleškim literarnim društvom Hotenja. Pogovor bo vodila Tatjana Vidmar, pesmi bo bral Nejc Slapnik, na citre pa bo zaigral Peter Napret.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Besede

Predstavitev pesniške zbirke
Zbirka Besede je pesniška zbirka Dušana M. Pirca. O njej je Nejc Robida zapisal: "Besede so pot do resnice, so križev pot s krvavimi koleni, so edine, ki lahko poskrbijo, da nekoč oltar življenja mogoče le ne bo »molčal na drugi strani zaprtih vrat« in bo spregovoril že prej. 
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Milojka Bačovnik Komprej: Prelistani obrazi

Med letoma 1997 in 2015 je Milojka Bačovnik Komprej za List pripravila čez sto intervjujev (natančneje 104), ki so zelo zanimiv prerez tega časa. Pred nami so sedaj zbrani v štirih knjigah. List je obraz časa in ljudi, ki živijo v občini Šoštanj. Zato so pri Zavodu za kulturo Šoštanj zelo ponosni, da so lahko začeli spravljati pod eno streho intervjuje z občani. To delo predano opravlja Milojka B. Komprej, ki je z dušo in srcem v kulturi. Pogovori z ljudmi, ki živijo ali delajo v šoštanjski občini, so v tej knjižni obliki dobili dodano vrednost. Poleg tega so obrazi znova pridobljene samostojnosti občine Šoštanj in njenega razvoja zadnjih 22 let. Pogovor bo vodila Tatjana Vidmar.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Božena Tanšek Boža: Skozi njene oči: kratke zgodbe

V uvodniku zbirke lahko beremo: »Zgodbe so nastale ob opazovanju in čutenju drugih ljudi, pripovedovanju, včasih pa tudi na izmišljenih motivih. Ljudje, ki nastopajo v njih, so s svojim pečatom vidno izrazili sebe, zaznamovali okolico ali pa samo pustili globok vtis. Zgodbe bi se lahko zgodile kjerkoli, imena likov so izmišljena.« (Sonja Lubej). Pogovor bo vodila Tatjana Vidmar, glasbeni gost bo Simon Gorišek.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Skozi njene oči

Predstavitev zbirke kratkih zgodb Božene Tanšek Bože
Zgodbe Božene Tanšek Bože so nastale ob opazovanju in čutenju drugih ljudi, pripovedovanju, včasih pa tudi na izmišljenih motivih. Ljudje, ki nastopajo v njih, so s svojim pečatom vidno izrazili sebe, zaznamovali okolico ali pa samo pustili globok vtis. 
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Pole'n'Dance – predstavitev knjige plesa ob drogu

Predstavitev knjižnega dela Pole'n'Dance.

  Vila Bianca (dvorana)
  Prost vstop
Preberi več »

Stojan Špegel: Če ne ve, ve, če ve, ne ve

Slikar in pesnik Stojan Špegel se predstavlja z novo pesniško zbirko. Vstop v svet metafizičnega dojemanja stvarnosti ni dan vsakomur. Poleg daru senzibilnosti in vztrajnosti pri uresničevanju umetniške vizije sta neizogibno potrebna zrelost in pogum. Posebna stanja so potrebovali tudi Rilke, Celan ali Breton. Izkristalizirana natančnost v jeziku forme in notranja senzibilnost izpovedi sta novi kvaliteti, ki ju Stojan Špegel še posebej mojstrsko razvije v drugem delu zbirke, je zapisal Ivan Dobnik.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Zlatko Kraljić: Upornik

Zlatko Kraljić, velenjski literat, slikar, kosec trave in član Društva hrvaških književnikov. »…Če pa upoštevamo, da se je na začetku napotil k svojim koreninam, novemu učenju živalskega in rastlinskega jezika, k izvoru obstoja v blagoslovljeni vodi, lahko to razumemo kot drugačno, svetlejšo vizijo: da se je glavni lik, njegov alter ego, končno našel in da sam, nag in razgaljen sedi v murskem močvirju in se pomlajuje, kot si je od nekdaj želel …« (Božica Jelušić).
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Hrvoje Klasić: Jugoslavija in svet leta 1968

Leto 1968 se je zapisalo v zgodovino kot eno bolj živahnih, glede nekaterih dogodkov tudi kot eno odločilnih let 20. stoletja. O knjigi Jugoslavija in svet leta 1968 se bo z avtorjem, zagrebškim zgodovinarjem prof. dr. Hrvojem Klasićem, pogovarjal Lado Planko.  

  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Darja Fišer: Biti jaz 365 dni: pomočnik pri delu na sebi

Pomočnika (tako  poimenuje ta priročnik avtorica) imamo postavljenega na mizi, kjer se največkrat zadržujemo. Za vsak dan v letu je pripravljena misel, ki služi kot uvod v temo dneva. Tema dneva je kratko obrazložena in dodana je naloga dneva. Teme in naloge se po dnevih nadgrajujejo in se dopolnjujejo. Vsak mesec je namenjen svoji temi – januar = osebnost, februar = samopodoba, marec = motivacija, april = komunikacija, maj = pomen besed, junij = ustvarjalnost, julij = sproščanje, avgust = čuječnost, september = konflikti, oktober = meje, november = stres in december = cilji. Vabljen vsakdo, da si izdela svoj letni načrt dela na sebi in konec leta izide boljši, močnejši in pripravljen za soočenje z vsemi izzivi, ki mu jih življenje postavi na pot. Pogovor bo vodila Tatjana Vidmar.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »