SI

Koledar dogodkov - Oktober 2018

Oktober 2018
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Predstavitev najnovejših izdaj Muzeja Velenje

Predstavili bodo publikacije, ki jih je v zadnjih mesecih izdal Muzej Velenje in odstirajo zanimiva poglavja lokalne zgodovine ter lokalno kulturno dediščino.

Publikacija »Sakralna znamenja Šaleške doline: Vsako ima svojo zgodbo!«, je nastala kot rezultat terenskega raziskovanja sakralnih znamenj na območju občin Velenje, Šoštanj in Šmartno ob Paki.

Publikacijo “Šaleške značke. Zbirka značk, znakov in priponk Muzeja Velenje” so pripravili po enako naslovljeni razstavi, s katero so pred dvema letoma zaznamovali praznika občin Velenje in Šoštanj.

Publikacija »1. maj, praznik dela« predstavlja praznovanja prvega maja v Šaleški dolini. Članek in priložnostna razstava sta v letu 2017 nastala kot del medinstitucionalnega projekta in sta požela dober odziv obiskovalcev. Ker pa je kar nekaj dogodkov, povezanih s praznikom dela v našem okolju, takšnih, ki so se zgodili pred okroglim številom let, so se odločili, da priložnostni publikacijo in razstavo pripravijo tudi ob letošnjem 1. maju ter ju umestijo v letošnji projekt »2018 – leto obletnic«.

Publikacija »Maj 1945. Vojaški dogodki, ki so zaznamovali Šaleško dolino« je plod temeljitega raziskovalnega dela dr. Rista Stojanoviča, ki je v njem popisal dogodke, ki so se v Šaleški dolini odvijali ob koncu druge svetovne vojne, in objavil kar nekaj podatkov, ki doslej (vsaj širši javnosti) niso bili znani.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Odprtje razstave Familia Kraljić - Velenjske ulice

Z deli, katerih navdih so bile velenjske ulice, se bodo predstavili člani umetniške družine Kraljić.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Klepet pod arkadami, gost: Emil Milan Šterberk

Emil Milan Šterbenk je eden najstarejših prebivalcev Šaleške doline, ki se odlično spominja dogodkov pred in med 2. svetovno vojno. Pripovedoval bo o dogodkih povezanih z njegovim bogatim življenjem, selitvijo zaradi izkopavanja premoga in še o marsičem.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Sobotno glasbeno popoldne na Velenjskem gradu

Muzej Velenje bo v sodelovanju z velenjsko glasbeno šolo tudi v novem šolskem letu pripravil cikel koncertov, ki se bodo na Velenjskem gradu odvijali vsako tretjo soboto v mesecu. Oktobra se bodo predstavili tolkalci.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Odprtje razstave "V zaledju soške fronte"

Gostujoča razstava Zgodovinskega arhiva Ljubljana je nastala v sodelovanju s Pokrajinskima arhivoma v Novi Gorici in Kopru ter Gornjesavskim muzejem Jesenice in Tolminskim muzejem. Prinaša zgodbo o enem najtežjih obdobjih v slovenski zgodovini, ko se je z italijansko vojno napovedjo Avsto-Ogrski 23. maja 1915 odprlo še eno bojišče prve vojne, kjer so krvaveli slovenski vojaki. Z odprtjem nove fronte je vojna posegla tudi na slovensko etnično ozemlje, kar je še poglobilo težak položaj ljudi ne le v njenem zaledju temveč na celotnem slovenskem prostoru.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava »Zapuščina Ane Lušin, Cankarjeve ljubezni«

Muzej Velenje bo v Cankarjevem letu ob razstavi, posvečeni Cankarjevi ljubezni, učiteljici Ani Lušin, ki je službovala v Plešivcu in je tam tudi pokopana, predstavil tudi novo skladbo - uglasbeno pesem, ki jo je Cankar posvetil Ani Lušin.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Pikina fotografska razstava »Čudoviti svet živali«

Člani FOTOKLUBA F8 iz Velenja predstavljajo nekaj svojih pogledov na živalski svet.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »

Teden otroka v Muzeju Velenje

V Tednu otroka imajo otroci prost vstop v vse enote Muzeja Velenje.
  Velenjski grad (Hiša mineralov, Muzej usnjarstva na Slovenskem)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava "Litosfera"

Gostujoča razstava vzorcev kamnin iz študijskih zbirk Oddelka za geologijo Naravoslovno tehnične fakultete Univerze v Ljubljani.
  Velenjski grad
  Prost vstop
Preberi več »