SI

Koledar dogodkov - Oktober 2018

Oktober 2018
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
November 2018
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Filmoljubci: beremo filme

Na prvem srečanju Filmoljubcev se bomo pogovarjali o drugačnosti, spolni identiteti, prijateljstvu in ljubezni ter se dotaknili čustev. Za osnovo bomo imeli francoski igrani film Pobalinka. Po želji si lahko film ogledate pred ali po srečanju, saj ogled filma ni pogoj za udeležbo.
  Knjižnica Velenje (Mladinska soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Zvočna kopel

Zvok gongov uravnava delovanje možganov, ki ob poslušanju preidejo v frekvenco alfa ali celo theta stanja. Pozitivni učinki:  izboljša notranje procese fizičnega telesa, poveča intuicijo, izboljša komunikacijo in koncentracijo, čustveno in miselno očiščuje, nudi globoko doživetje na vseh nivojih. Poleg podloge za ležanje priporočajo nekaj za pod glavo in kolena, »zmrzljivcem« bo prišla prav tudi kakšna odejica. Sprostitev je namenjena odraslim, izvajala jo bo Nives Kraševec.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Pravljična joga

Pravljična joga je namenjena otrokom od 3. leta dalje. Ob poslušanju zgodbice bomo otroke popeljali v svet jogijskih položajev (asan). Postali bodo lahko hrabri junaki, pogumni levi, zviti krokodili, lahkotni vetrovi ali pa prikupni kraljeviči in princeske.

Izvajata Nina Časl in Metka Pivk Srdič.
  Knjižnica Velenje (Pravljična soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Luka Vlaović: Puščavski zapisi: zaporski roman

Luka Vlaović (1988) je pravnik in esejist. Doslej so javno objavljeni le njegovi družbeno-politični eseji, s knjigo Puščavski  zapisi: zaporski roman pa prvič posega na področje leposlovja. V knjižnem prvencu predstavlja zgodbo izza jetniških zidov, ki jo deloma navdihuje njegova lastna izkušnja prestajanja kazni zapora.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Srečanje članov Gobarskega društva Marauh Velenje

Srečanje, ki ga vsak prvi četrtek v mesecu organizira Gobarsko društvo Marauh, kjer se lahko ljubitelji mikologije in gobarstva vpišejo v društvo in najdejo strokovne odgovore o gobah.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Dostojno delo: Ne živim, da delam, ampak delam, da živim

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je izdalo zbornik, v katerem je zbrana vsebina večletnega intenzivnega preučevanja in opazovanja prekarnega dela v Sloveniji. Strokovne prispevke, razmisleke in osebne izkušnje je zapisalo 14 avtorjev in avtoric, ki imajo tudi sami izkušnje s prekarnim delom, enako velja za lektorico in oblikovalko zbornika. Gre za prvi zbornik v Sloveniji, v katerem o svojem položaju razmišljajo prekarci sami.
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Nenad Vladić: Od talenta do uspeha: popotovanje velikanov

Nenad Vladić bo skozi predavanje predstavil svojo knjigo z naslovom Od talenta do uspeha: popotovanje velikanov, v kateri se je detajlno lotil vseh dejavnikov, ki so potrebni za oblikovanje smiselnega življenja ter jih s pomočjo desetih izjemnih Slovenk in Slovencev tudi argumentiral. Pri tem so mu z veliko mero iskrenosti in uvidom v njihov svet pomagali Katarina Venturini, Alen Kobilica, Ivo Boscarol, Uroš Perić, Alenka Kraigher, Bernarda Marovt, Robert Lešnik, Lara Bohinc, Peter Florjančič in Dejan Zavec.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Moč branja: bralni klub za odrasle

Novo bralno sezono bomo pričeli z branjem knjige Mileva Einstein: teorija žalosti, avtorice Slavenke Drakulić. Knjiga je na prvi pogled biografski roman o Milevi Marić Einstein, soprogi slavnega fizika,  znani po tem, da je možu pomagala pri matematičnih izračunih in razvoju teorije relativnosti ter bila edina ženska svojega časa, ki je študirala na züriški Politehniki. Ob branju romana hitro postane jasno, da delo govori več kot le o tem; pripoveduje o žalosti zapuščene ženske, ki jo je v času izbruha prve svetovne vojne doletela tudi osebna tragedija. Bralni klub bosta vodili Brina Zabukovnik Jerič in Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje (Študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Borut Korun: Utopija in resničnost

Knjiga Utopija in resničnost je kratek prikaz evropske civilizacije, njenega nastanka in razvoja.  Avtor razjasni najprej osnovne pojme o civilizaciji: kaj razumemo pod tem imenom, zakaj je na svetu nastalo več civilizacij in zakaj so si med seboj tako različne. Predstavi svoj pogled na »spopad civilizacij«, ki se odvija v našem času in na evropskih tleh.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Igor Pirkovič: Zbudi se, Slovenija

Večer z Igorjem Pirkovičem. Ob domovinskih in ostalih aktualnih temah bo gost predstavil svojo pesniško zbirko "Zbudi se, Slovenija!" Sledil bo pogovor z obiskovalci.
  Knjižnica Velenje (Preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »