SI

Župan Mestne občine Velenje

Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje
Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje

Spoštovani Velenjčanke, Velenjčani, dragi obiskovalci naše spletne strani!

Velenje je posebno mesto in je naše mesto. Izkopavanje premoga je povzročilo ugrezanje in nastanek treh velikih jezer, ki danes omogočajo različne oblike preživljanja prostega časa. Ob vstopu v mesto vas pozdravi Velenjski grad, ki je eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. V njem domuje Muzej Velenje z enajstimi stalnimi razstavami. Pozojeva grajska pot vas popelje še do treh drugih gradov v okolici Velenja. Eden od teh, Šaleški grad, je zaradi svoje trikotne oblike edinstven v slovenskem prostoru. Osrednji mestni trg (Titov trg) krasi Avgustinčičev spomenik razmišljujočega maršala Tita, ki je največji Titov spomenik na svetu. S prenovo mestne promenade pa je mesto pridobilo tudi moderen in privlačen prostor za sprehode, srečevanja in druženja. Ko obiščete Velenje, si morate ogledati skrivnostni podzemni svet Muzeja premogovništva Slovenije, kjer spoznate kako so rudarji premog pridobivali včasih in kako proces rudarjenja poteka danes. Navihana Pika Nogavička, s kitkami in pegicami, pa je vsako leto septembra »ta glavna« v mestu. V pisana oblačila odeto deklico lahko spoznate na največjem otroškem festivalu v Sloveniji. Ja, Velenje je tudi Pikino mesto.

Velenje je posebno mesto tudi zato, ker je nastalo z udarniškim prostovoljnim delom marljivih graditeljev. V našem spominu je še živa slika časov iz preteklosti in hkrati smo zelo ponosni na naše dosežke. Še bolj kot ponos pa nas zaznamuje občutek odgovornosti. Verjamem, da mesto zgrajeno z rokami prostovoljcev, še vedno vzpodbuja ta duh. Spodbujamo miselnost, da je v življenju pomembno predvsem to, da smo človeški, da znamo pomagati, da znamo sodelovati, iskati rešitve in vztrajati. S številnimi programi omogočamo boljše življenjske pogoje za tiste, ki so se znašli v stiskah (socialna stanovanja, brezplačno pravno svetovanje, enkratna denarna pomoč, zaposlovanje v okviru programa javnih del …). Želimo si, da bi Velenje občanom nudilo varen in prijazen dom, zato vlagamo veliko energije, truda in finančnih sredstev v področje socialnega varstva. Nenehno si prizadevamo, da je mesto v čim večji meri dostopno vsakomur, tako starejšim, socialno ogroženim, slabovidnim, slepim, gibalno oviranim, gluhim in naglušnim kot tudi drugim osebam z omejitvami, saj se zavedamo, da je ena naših nalog zagotavljanje enakih pravic in možnosti vsem občankam in občanom.

Velenje je dokaz, da je marsikaj mogoče, na marsikaterem področju smo med najboljšimi. Smo mlado in moderno mesto, ki pa ima bogato zgodovino, veliko znanja in izkušenj. Mesto, ki vedno znova išče nove poti, nove priložnosti. Preko številnih razpisov pridobivamo sredstva in si prizadevamo, da je naše mesto takšno, da se v njem počutimo dobro. Že več kot 10 let imamo brezplačni potniški promet (Lokalc), spodbujamo zdrav način življenja, vožnjo s kolesi (projekt Bicy), aktivnosti številnih društev in klubov, mlade športnike, ustvarjalce in vse tiste, ki skozi različne projekte pustijo pečat Velenju.

Mestna občina Velenje se ponaša s številnimi nazivi, kar kaže na to, da naša prizadevanja ne ostajajo neopažena. Velenje je starosti prijazno mesto, občina po meri invalidov, mladim prijazna občina, prostovoljstvu prijazna občina, najbolj varno mesto, srcu prijazna občina „iHELP“ in otrokom prijazno UNICEF-ovo mesto. Seveda se bomo še naprej trudili, da bomo ustvarjali najboljše možne pogoje za življenje v občini za vse generacije in vse ljudi. V zadnjem obdobju je Velenje prejelo še nekaj laskavih nazivov: Velenjska plaža je bila razglašena za naj slovensko naravno kopališče v Sloveniji, Velenje je 2. najlepše urejeno in najbolj gostoljubno večje mesto 2018 (Tudi sicer je Velenje na tekmovanju Moja dežela - lepa in gostoljubna vsako leto prejelo najvišja priznanja v kategoriji večjih mest. Leta 2009, od kar traja projekt, smo osvojili prvo mesto, leta 2010 prav tako prvo mesto, leta 2011 drugo mesto, leta 2012 tretje mesto in prvo mesto v spletnem glasovanju, leta 2013 drugo mesto in prvo mesto v spletnem glasovanju, leta 2014 prav tako drugo mesto in prvo mesto v spletnem glasovanju, leta 2015 prvo mesto, leta 2017 pa 3. mesto med večjimi mesti), smo 3. najprijaznejša občina po oceni tujih državljanov (Turistična patrulja), prejeli smo tudi Zlati kamen 2016 na področju »Trajnostna mobilnosti in razvojni projekti«, smo prejemnik bronastega znaka Slovenia Green Destination, smo pa tudi Ambasador transparentnosti za leto 2015. Velenjska promenada je prejela številne nazive in nominacije, tudi na mednarodnem nivoju. Spletni portal LandArchs, ki spremlja najnovejše trende krajinske arhitekture, je uvrstil promenado na tretje mesto turistično najbolj zanimivih točk krajinske arhitekture v Evropi. Parkirišče promenada je prejelo mednarodno nagrado Architizer A+ Awards. Želimo si ostati prijazno, varno in lepo urejeno mesto v Sloveniji, v katerem se prebivalci in obiskovalci dobro počutijo. Čutimo veliko obvezo in hkrati čast, da ohranjamo in razvijamo naše mesto za prihodnje rodove.

Ponosen sem na naša uspešna gospodarska podjetja oz. družbe, kot so Gorenje, Skupina Premogovnik Velenje, Esotech, Veplas, Plastika Skaza, Erico. Seveda se seznam uspešnih podjetij tukaj še ne konča. Vsi ti zagotavljajo delovna mesta in vsi uvrščajo našo občino na tretje mesto po kriteriju razvitosti občin. Še vedno sem prepričan, da so to podjetja z velikim razvojnim potencialom. Svoje bomo dodali tudi mi. Še naprej bomo velik poudarek namenjali spodbujanju podjetništva, ustvarjanju novih delovnih mest in mednarodnemu sodelovanju. Podjetniški center Standard mladim podjetnikom iz SAŠA regije že več kot tri leta nudi podporo tako v obliki najema subvencionarnih poslovnih prostorov in podporo v obliki svetovanj široke mreže strokovno usposobljenih mentorjev iz Slovenije in tujine, aktivnega izobraževanja, mreženja in organizacije podjetniških dogodkov. S pridobitvijo novih poslovnih prostorov bomo podjetnikom omogočili priložnost za realizacijo poslovnih idej v širšem okolju.

Vsak, ki pride k nam, je prijetno presenečen nad urejenostjo in čistostjo mesta. Velikokrat še celo bolj kot mi, ki tukaj živimo in tega ne zaznamo več. Velenje z okolico še zdaleč ni tipično rudarsko mesto s sivimi zgradbami in mrtvim okoljem. Vizijo, ki smo si jo zastavili, pa smo lahko uresničili predvsem zaradi dobrega sodelovanja. Občina smo mi vsi. Smo skupnost, v katero vsak od nas prispeva za lepši danes in jutri po najboljših močeh. Smo skupnost, kjer znamo za dobro vseh stopiti preko skupaj. Verjamem, da boste tudi vi, spoštovani obiskovalci naše spletne strani, v našem mestu videli in občutili vse to, kar s ponosom vidimo in občutimo mi. In to slednje je tisto, kar šteje največ.

Mislim, da je kljub vsem spremembam, ki jih je prinesla gospodarska kriza v zadnjih desetih letih Velenje še vedno mesto priložnosti. Je mesto s sanjami in mesto, v katerem živimo ljudje, ki si upamo in verjamemo. Upamo ukrepati, uvajati spremembe, bogatiti življenje s številnimi izboljšavami in spremembami. In prizadevali si bomo, da bo v Velenju vedno prijetno živeti in bivati, da bomo vedno ohranjali to dodano vrednost, ki smo jo v teh letih pridobili.

Spoštovani občanke in občani, spoštovani obiskovalci naše spletne strani in spoštovani obiskovalci našega mesta,

dobrodošli pri nas! Prizadevamo si, da je naše mesto urejeno, da ponuja zanimive možnosti za vsakogar in predvsem, da najdete v njem kaj, zaradi česar se boste sem radi vračali.
Spoznajte naše mesto. In vse možnosti, ki jih ponuja.

Srečno!

 

Bojan Kontič,
župan Mestne občine Velenje

Življenjepis

Govori

Nekdanji župani