SI

Župan Mestne občine Velenje

Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje
Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje

Spoštovani Velenjčanke, Velenjčani, dragi obiskovalci naše spletne strani!

Letos Velenje praznuje 60 let. 20. septembra 1959 so namreč pred večtisočglavo množico slavnostno odprli novozgrajeno mestno središče Velenja, ki je kot eno izmed najmlajših slovenskih mest nastalo z delom marljivih prostovoljcev. Opravili so več kot milijon udarniških delovnih ur. Mesto je bilo zgrajeno kot sodobno, napredno, človeku prijazno mesto v parku, mesto za rudarje, mesto za življenje. Kot mesto s sanjami, mesto z željo – biti najboljše.
To je tudi danes naše glavno vodilo. V našem spominu je še vedno živa slika iz preteklosti in zelo ponosni smo na doseženo. Še bolj kot ponos pa nas zaznamuje občutek odgovornosti. Velenje danes še vedno raste in se razvija. Nudi dom več kot 33 tisoč prebivalcem in je osmo največje mesto v Sloveniji. Velenje je mesto z vizijo, ki ga bogatita medkulturna raznolikost in mladostna energija. Je mesto številnih nazivov – starosti prijazno mesto, občina po meri invalidov, srcu prijazna občina, prostovoljstvu prijazna občina, planetu Zemlja prijazno mesto, otrokom in mladim prijazno mesto. Tudi prenovljena mestna promenada je prejela številne mednarodno priznane nagrade z arhitekturnega področja. Vse to nam daje potrditev, da delamo prav. Poleg tega pa nas navdihuje z dodatno voljo in motivacijo, da se bomo še naprej trudili, da bomo ustvarjali najboljše možne pogoje za življenje v občini za vse generacije in vse ljudi.
Vizionarstvu snovalcev modernega Velenja danes sledimo s številnimi projekti, med katerimi za obdobje naslednjih štirih let v ospredje postavljamo navezavo Velenja na tretjo razvojno os, revitalizacijo Starega Velenja, gradnjo sodobnega prireditvenega prostora in odra ob Velenjskem jezeru, gradnjo oskrbovanih stanovanj in vzpostavitev sodobnega kolesarskega omrežja. Svoje delo usmerjamo v stalno izboljševanje pogojev za kakovostno celostno bivanje ter ustvarjalno in uspešno delovanje občank in občanov, podjetij, gospodarskih družb, ustanov, društev, skupnosti ter vseh drugih, s katerimi si delimo čas in prostor. Želimo si ostati prijazno, varno in lepo urejeno mesto v Sloveniji, v katerem se prebivalci in obiskovalci dobro počutijo. Čutimo veliko obvezo in hkrati čast, da ohranjamo in razvijamo naše mesto za prihodnje rodove.
Spodbujamo in podpiramo miselnost, da je v življenju pomembno predvsem to, da smo človeški, da znamo pomagati, da znamo sodelovati, iskati rešitve in vztrajati. S številnimi programi omogočamo boljše življenjske pogoje za tiste, ki so se znašli v stiski (socialna stanovanja, brezplačno pravno svetovanje, enkratna denarna pomoč, zaposlovanje v okviru programa javnih del, že več kot 10 let nudimo brezplačni mestni avtobusni prevoz Lokalc, brezplačno izposojo koles Bicy …). Nenehno si prizadevamo, da je mesto v čim večji meri dostopno vsakomur, tako starejšim, socialno ogroženim, slabovidnim, slepim, gibalno oviranim, gluhim in naglušnim kot tudi drugim osebam z omejitvami, saj se zavedamo, da je ena naših nalog zagotavljanje enakih pravic in možnosti vsem občankam in občanom. Z uspešnim povezovanjem različnih narodnostnih skupnosti bogatimo življenje naših občank in občanov. Ponosni smo, da je Velenje danes vzorčen primer multinacionalne in multikulturne skupnosti, kjer s sočutjem za sočloveka, povezovanjem, strpnostjo in sprejemanjem drugačnosti bogatimo, krepimo in nadgrajujemo vse vezi naše lokalne skupnosti. Ponosni smo na aktivnosti številnih društev in klubov, mlade športnike, ustvarjalce in vse tiste, ki skozi različne projekte v mestu pustijo pečat.
Z izgradnjo prepotrebne tretje razvojne osi bomo gospodarskim družbam nudili ustrezne pogoje za nadaljnji razvoj. Šaleško dolino je najbolj zaznamovalo 144 let izkopavanja premoga in kurjenja v bližnji termoelektrarni. Letos beležimo 60 let centralnega toplotnega ogrevanja, ki nam zagotavlja enega izmed bolj čistih ozračij v Sloveniji tudi pozimi, in 90 let proizvodnje električne energije v Šaleški dolini. Prihodnje leto bomo slavili 70 let družbe Gorenje. Ponosen sem tudi na naša druga uspešna gospodarska podjetja oz. družbe, kot so Esotech, Veplas, Plastika Skaza in še številni drugi. Vsa ta podjetja imajo velik razvojni potencial in zagotavljajo zanesljiva, perspektivna delovna mesta, ki uvrščajo našo občino na visoko mesto po kriteriju razvitosti občin. Podjetniški center Standard mladim podjetnikom iz SAŠA regije že nekaj let nudi podporo tako v obliki najema subvencionarnih poslovnih prostorov, podporo v obliki svetovanj široke mreže strokovno usposobljenih mentorjev iz Slovenije in tujine, aktivnega izobraževanja, mreženja in organizacije podjetniških dogodkov kot tudi priložnost za realizacijo poslovnih idej v širšem okolju. Tudi z delovanjem Kluba podjetnikov SAŠA regije nudimo dobre pogoje za podjetniško mreženje.
Velenje je dokaz, da je marsikaj mogoče in na marsikaterem področju smo med najboljšimi. Vsak, ki pride k nam, je prijetno presenečen nad urejenostjo in čistostjo mesta. Velikokrat še celo bolj kot mi, ki tukaj živimo in tega ne zaznamo več. Velenje z okolico še zdaleč ni tipično rudarsko mesto s sivimi zgradbami in mrtvim okoljem, ampak je čisto, urejeno, zeleno mesto. Izkopavanje premoga je povzročilo ugrezanje in nastanek treh velikih jezer, ki danes omogočajo različne oblike preživljanja prostega časa. Ob vstopu v mesto vas pozdravi Velenjski grad, ki je eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. V njem domuje Muzej Velenje z enajstimi stalnimi razstavami. Pozojeva grajska pot vas popelje še do treh drugih gradov v okolici Velenja. Eden od teh, Šaleški grad, je zaradi svoje trikotne oblike edinstven v slovenskem prostoru. Osrednji mestni trg, Titov trg, krasi Avgustinčičev spomenik razmišljujočega maršala Tita, ki je največji Titov spomenik na svetu. S prenovo mestne promenade pa smo pred petimi leti pridobili moderen in privlačen prostor za sprehode, srečevanja in druženja. Ko obiščete Velenje, si morate ogledati skrivnostni podzemni svet Muzeja premogovništva Slovenije, kjer spoznate, kako so rudarji premog pridobivali včasih in kako proces rudarjenja poteka danes. Navihana Pika Nogavička s kitkami in pegicami pa je vsako leto septembra »ta glavna« v mestu. V pisana oblačila odeto deklico lahko spoznate na največjem otroškem festivalu v Sloveniji. Ena izmed novejših pridobitev je tudi najsodobnejša učilnica Vzorčno mesto – Pattern city, kraj digitalnega in znanstvenega opismenjevanja ter prostor za snovanje uporabnih rešitev za gospodarstvo. V njem boste s pomočjo raznolikih interaktivnih orodij raziskovali, ustvarjali in širili lastno izkušnjo stika s sodobno znanostjo. V Spominskem centru 1991 se boste sprehodili skozi čas, ko se je rojevala naša država. Na ogled je stalna razstava o procesih in dogodkih, vezanih na osamosvajanje Republike Slovenije v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini. Poleti se pestro dogajanje prestavi na obalo Velenjskega jezera oz. na Velenjsko plažo, kjer se spočijemo od vsakodnevnih obveznosti. Z nenehnim dopolnjevanjem ponudbe in aktivnosti okoli jezer nudimo prostor za brezskrbno preživljanje prostih počitniških dni številnim družinam.

Spoštovani Velenjčanke in Velenjčani, Velenje je mesto, ki je bilo zgrajeno s srcem in za srčne ljudi. Danes je Velenje mesto, ki ima srce. In največje bogastvo ste vi, cenjeni občanke in občani, ki našemu mestu dajete edinstveno identiteto in mladostno energijo. Iskrene čestitke ob letošnji obletnici našega mesta! Velenje je mesto s sanjami in mesto, v katerem živimo ljudje, ki si upamo in verjamemo. Upamo ukrepati, uvajati spremembe, bogatiti življenje s številnimi izboljšavami in spremembami. In prizadevali si bomo, da bo v Velenju vedno prijetno živeti in bivati, da bomo vedno ohranjali to dodano vrednost, ki smo jo v teh letih pridobili.
Verjamem, da boste tudi vi, spoštovani obiskovalci naše spletne strani, v našem mestu videli in občutili vse to, kar s ponosom vidimo in občutimo mi. In to slednje je tisto, kar šteje največ. Ker »ni živleja brez Veleja«!

Srečno!

Bojan Kontič,
župan Mestne občine Velenje

Življenjepis