SI

Župan Mestne občine Velenje

Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje
Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje

Spoštovani Velenjčanke, Velenjčani, dragi obiskovalci naše spletne strani!

Velenje, najlepše urejeno in najgostoljubnejše večje mesto v Sloveniji, nudi dom več kot 33 tisoč prebivalcem in je šesto največje slovensko mesto po številu prebivalcev. Velenje je mesto z vizijo, ki ga bogatita medkulturna raznolikost in mladostna energija. Je tudi mesto številnih nazivov – starosti prijazno mesto, občina po meri invalidov, srcu prijazna občina, branju prijazna občina, prostovoljstvu prijazna občina, planetu Zemlja prijazno mesto, otrokom in mladim prijazno mesto in prejemnik številnih s turizmom ali urejenostjo povezanih nagrad. Velenje je tudi ponosen nosilec srebrnega znaka Slovenia Green Destination, Velenjska plaža pa najlepše naravno kopališče v Sloveniji. Vse to nam daje potrditev, da delamo prav in za ljudi ter nas navdihuje z dodatno voljo, motivacijo, da si bomo še naprej prizadevali za čim boljše pogoje za kvalitetno življenje v občini za vse generacije, vse skupine in slehernega posameznika.


Vizionarstvu snovalcev modernega Velenja, ki je bilo pred dobrimi šestimi desetletji zgrajeno prostovoljno in udarniško, danes sledimo s številnimi projekti. V ospredje postavljamo povezavo Velenja s tretjo razvojno osjo, revitalizacijo Starega Velenja, gradnjo sodobnega prireditvenega prostora in odra ob Velenjskem jezeru, vzpostavitev sodobnega kolesarskega omrežja, nenehno skrb za čisto in zdravo okolje, vzpostavitev mestnega avtobusnega prevoza na zeleno gorivo, aktivno sodelovanje pri evropskem in državnem projektu za prestrukturiranje premogovnih regij, skrb za socialne skupine in še veliko drugih projektov. Svoje delo usmerjamo v stalno izboljševanje pogojev za kakovostno celostno bivanje ter ustvarjalno in uspešno delovanje občank in občanov ter podjetij, gospodarskih družb, ustanov, društev, skupnosti, klubov in vseh drugih, s katerimi si delimo naš prostor in čas. Smo prijazno, varno in lepo urejeno mesto v Sloveniji, v katerem se prebivalci in obiskovalci dobro počutijo. K temu si bomo prizadevali tudi v prihodnje, saj čutimo veliko obvezo in hkrati čast, da ohranjamo in razvijamo naše mesto za prihodnje rodove.


Spodbujamo in podpiramo miselnost, da je v življenju pomembno predvsem to, da smo človeški, da znamo pomagati, da znamo sodelovati, iskati rešitve in vztrajati. S številnimi programi omogočamo boljše življenjske pogoje za tiste, ki so se znašli v stiskah (socialna stanovanja, brezplačno pravno svetovanje, enkratna denarna pomoč, zaposlovanje v okviru programa javnih del, že več kot 10 let nudimo brezplačni mestni avtobusni prevoz Lokalc, brezplačno izposojo koles Bicy …). Nenehno si prizadevamo, da je mesto v čim večji meri dostopno vsakomur, tako starejšim, socialno ogroženim, slabovidnim, slepim, gibalno oviranim, gluhim in naglušnim kot tudi drugim osebam z omejitvami, saj se zavedamo, da je ena naših nalog zagotavljanje enakih pravic in možnosti vsem občankam in občanom. Z uspešnim povezovanjem različnih narodnostnih skupnosti bogatimo življenje naših občank in občanov. Ponosni smo, da je Velenje danes vzorčen primer multinacionalne in multikulturne skupnosti, kjer s sočutjem za sočloveka, povezovanjem, strpnostjo in sprejemanjem drugačnosti bogatimo, krepimo in nadgrajujemo vse vezi naše lokalne skupnosti. Ponosni smo na aktivnosti številnih društev in klubov, mlade športnike, ustvarjalce in vse tiste, ki skozi različne projekte dajejo svoj pečat Velenju.
Šaleško dolino je najbolj zaznamovalo izkopavanja premoga v Premogovniku Velenje in z njim povezana energetska družba za energetsko samooskrbo Slovenije Termoelektrarna Šoštanj. Danes s projekti revitaliziramo degradirano okolje in skrbimo za dobre podjetniške pogoje za ustvarjanje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo. Ponosen sem na naša številna uspešna gospodarska podjetja oz. družbe, kot so Gorenje, Esotech, Veplas, Plastika Skaza in še številni drugi, ki imajo velik razvojni potencial in zagotavljajo zanesljiva, perspektivna delovna mesta. Vse to uvršča našo občino na visoko mesto po kriteriju razvitosti občin. Z izgradnjo težko pričakovane in zelo nujne 3. razvojne osi bomo gospodarskim družbam nudili ustrezne pogoje za nadaljnji razvoj njihovih gospodarskih panog. Še naprej bomo velik poudarek namenjali spodbujanju podjetništva, ustvarjanju novih delovnih mest in mednarodnemu sodelovanju. Podjetniški center Standard nudi tovrstno podporo mladim podjetnikom iz SAŠA regije že nekaj let. Tako v obliki najema subvencionarnih poslovnih prostorov, kot tudi v obliki svetovanj široke mreže strokovno usposobljenih mentorjev iz Slovenije in tujine, aktivnega izobraževanja, mreženja in organizacije podjetniških dogodkov ter priložnost za realizacijo poslovnih idej v širšem okolju. Tudi z delovanjem Kluba podjetnikov SAŠA regije nudimo dobre pogoje za podjetniško mreženje.


Velenje je dokaz, da je marsikaj mogoče in na marsikaterem področju smo med najboljšimi. Vsak, ki pride k nam, je prijetno presenečen nad urejenostjo in čistostjo mesta. Velikokrat še celo bolj kot mi, ki tukaj živimo in tega ne zaznamo več. Velenje z okolico še zdaleč ni tipično rudarsko mesto s sivimi zgradbami in mrtvim okoljema, ampak je čisto, urejeno, zeleno mesto. Izkopavanje premoga je povzročilo ugrezanje in nastanek treh velikih jezer, ki danes omogočajo različne oblike preživljanja prostega časa. Ob vstopu v mesto vas pozdravi Velenjski grad, ki je eden najlepše ohranjenih slovenskih gradov. V njem domuje Muzej Velenje z enajstimi stalnimi razstavami. Pozojeva grajska pot vas popelje še do treh drugih gradov v okolici Velenja. Eden od teh, Šaleški grad, je zaradi svoje trikotne oblike edinstven v slovenskem prostoru. Osrednji mestni trg, Titov trg, krasi Avgustinčičev spomenik razmišljujočega maršala Tita, ki je največji Titov spomenik na svetu. S prenovo mestne promenade pa smo pred šestimi leti pridobili moderen in privlačen prostor za sprehode, srečevanja in druženja. Ko obiščete Velenje, si morate ogledati skrivnostni podzemni svet Muzeja premogovništva Slovenije, kjer spoznate, kako so rudarji premog pridobivali včasih in kako proces rudarjenja poteka danes. Navihana Pika Nogavička, s kitkami in pegicami, pa je vsako leto septembra »ta glavna« v mestu. V pisana oblačila odeto deklico lahko spoznate na največjem otroškem festivalu v Sloveniji. Letos bomo Pikin festival, že 31. zapovrstjo, gostili v mestu. Ena izmed novejših pridobitev je tudi najsodobnejša učilnica Vzorčno mesto – Pattern city, kraj digitalnega in znanstvenega opismenjevanja ter prostor za snovanje uporabnih rešitev za gospodarstvo. V njem boste s pomočjo raznolikih interaktivnih orodij raziskovali, ustvarjali in širili lastno izkušnjo stika s sodobno znanostjo. V Spominskem centru 1991 se boste sprehodili skozi čas, ko se je rojevala naša država. Na ogled je stalna razstava o procesih in dogodkih, vezanih na osamosvajanje Republike Slovenije v Šaleški in Zgornji Savinjski dolini. Poleti se pestro dogajanje preseli na obalo Velenjskega jezera oz. na Velenjsko plažo, kjer si lahko spočijemo od vsakodnevnih obveznosti. Z nenehnim dopolnjevanjem ponudbe in aktivnosti okoli jezer, omogočamo brezskrbno preživljanje prostih počitniških dni številnim družinam. Nenazadnje s tem tudi nudimo počitnice in zabavo otrokom, ki si letnega dopusta na morju ne morejo privoščiti ali pa je ta še bolj pester, dolg, doživetij in razigranosti poln.


Spoštovani Velenjčanke in Velenjčani, Velenje je mesto, ki je bilo zgrajeno s srcem in za srčne ljudi. Danes je Velenje mesto, ki ima srce. Plemenitijo nas rudarske vrednote, kot so pogum, tovarištvo, požrtvovalnost, prostovoljstvo, solidarnost, pridnost ... In največje bogastvo ste vi, cenjeni občanke in občani, ki našemu mestu dajete edinstveno identiteto in mladostno energijo. Velenje je tudi mesto s sanjami in mesto, v katerem živimo ljudje, ki si upamo in verjamemo. Upamo ukrepati, uvajati spremembe, bogatiti življenje s številnimi izboljšavami in spremembami. In prizadevali si bomo, da bo v Velenju vedno prijetno živeti in bivati, da bomo vedno ohranjali to dodano vrednost, ki smo jo v teh letih pridobili. Verjamem, da boste tudi vi, spoštovani obiskovalci naše spletne strani, v našem mestu videli in občutili vse to, kar s ponosom vidimo in občutimo mi. In to slednje je tisto, kar šteje največ. Ker »ni živleja brez Veleja«!


SREČNO!

Bojan Kontič
župan Mestne občine Velenje

Življenjepis