zupan-peter-dermol-2022-02

Župan Peter Dermol

Spoštovani Velenjčanke in Velenjčani! Spoštovani obiskovalci naše spletne strani!

Velenje je posebno mesto. Mesto z velikim srcem in srčnimi ljudmi. Prepoznavni smo po velikemu številu prostovoljcev in po tem, da znamo sodelovati in si pomagati. Moja in naša želja je, da bi se vsi naši občanke in občani tukaj dobro počutili in tudi kakovostno živeli. Vedno pa so dobrodošli tudi vsi obiskovalci, ki jim imamo v Velenju kaj pokazati.

S ponosom lahko povemo, da smo prejeli številne nazive: smo najlepše mesto, imamo najboljšo naravno kopališče in še bi lahko našteval. Pogosto pa smo tudi primeri dobrih praks za druge lokalne skupnosti, s katerimi z veseljem delimo izkušnje.

Sprejeli smo številne ukrepe za izboljšanje pogojev za življenje in delo mladih v naši lokalni skupnosti. Izboljšujemo tudi življenjske pogoje za starejše Velenjčanke in Velenjčane.

Mestna občina Velenje je bila v okviru projekta Misija EU izbrana za podnebno nevtralna in pametna mesta. Poleg mestnih občin Ljubljana in Kranj se je Velenje uvrstilo med 100 evropskih mest, ki bodo delovala kot eksperimentalna, inovacijska središča ter omogočila, da bodo do leta 2050 postala podnebno nevtralna vsa mesta v EU.

Za prenovo spletne strani smo se odločili, ker vemo, da je bilo nujno izboljšati preglednost in dostopnost do nekaterih vsebin. Stran smo poenostavili in prilagodili uporabnikom, ki imajo različne oblike oviranosti. Ohranjamo pa seveda vse obrazce, do katerih lahko pridete prek spletne strani, ter aktualne objave in razpise, ki zanimajo širšo javnost.

Želim si, da bi delovanje naše lokalne skupnosti sooblikovali skupaj, zato preko različnih aktivnosti v naše projekte in aktivnosti vključujemo tudi vas, spoštovani občanke in občani. Vam prisluhnemo in prizadevam si, da vas tudi slišimo ter ukrepamo. Tudi v prihodnje si želim, da podajate svoje pohvale, predloge in tudi informacije o pomanjkljivostih prek elektronskega naslova info@velenje.si ali portala Sooblikujmo Velenje, ki ga najdete na spletni strani.

Na Mestni občini Velenje se zavedamo, da smo zaradi zapiranja premogovnika, ki nas čaka v prihodnosti, pred pomembnimi izzivi. Prizadevamo si in si bomo še naprej, da bomo lahko kmalu ponudili številna delovna mesta, prijazno in spodbudno okolje za rast poslovne poti in kakovosten življenjski standard.

Verjamem, da je Velenje mesto z najboljšo energijo in da je pred nami svetla prihodnost. Pot bo zagotovo zahtevna in proces prestrukturiranja zahteva od nas ogromno znanja, jasno zastavljene cilje, vrhunski kader, dobro sodelovanje in vso dobro energijo, ki jo premoremo.

Energijo imamo. Veliko srce in dobre ljudi tudi. Torej zmoremo in znamo. Seveda skupaj z roko v roki in za dobrobit vseh Velenjčank in Velenjčanov ter tudi obiskovalcev našega lepega mesta.

Imejmo radi naše mesto! Imejmo radi Velenje. Vsak dan!

Peter Dermol, župan Mestne občine Velenje

September 2022

zupan-peter-dermol-2022-03-proporc

Življenjepis

Peter Dermol je rojen 26. 1. 1978 in od rojstva živi v Velenju. Šolal se je na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, kjer je zaključil univerzitetni študijski program Elektrotehnika, smer Avtomatika.

Svoje prve delovne izkušnje je nabiral v Termoelektrarni Šoštanj, d. o. o., kjer je bil zaposlen od leta 2006 do leta 2014. V letih 2013 in 2014 je bil direktor omenjene družbe. Leta 2015 je nastopil funkcijo podžupana Mestne občine Velenje, ki jo je opravljal do izvolitve za župana na nadomestnih volitvah 11. oktobra 2020. Na lokalnih volitvah 20. 11. 2022 je bil ponovno izvoljen za župana Mestne občine Velenje.

Od leta 2008 do 2013 je bil član Komisije za izvedbo postopkov javnih razpisov za sofinanciranje mladinskih projektnih aktivnosti v Mestni občini Velenje in član Sveta Zavoda Mladinskega centra Velenje. Od leta 2011 do 2015 je opravljal funkcijo člana Sveta Zavoda Energetske agencije za Savinjsko, Šaleško in Koroško (Zavod KSSENA), leta 2012 je bil tudi predsednik omenjenega sveta.

Od leta 2010 do leta 2014 je bil član Odbora za okolje in prostor Mestne občine Velenje, od leta 2014 do 2020 je bil član Sveta Mestne občine Velenje in član Odbora za gospodarstvo, od leta 2018 do 2020 je bil tudi član Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. V Svetu Mestne občine Velenje je bil od leta 2015 do 2020 vodja svetniške skupine Socialnih demokratov.

Župan Mestne občine Velenje Peter Dermol je član Državnega sveta Republike Slovenije, v letu 2023 je postal predsednik Združenja mestnih občin Slovenije, član Razvojnega sveta kohezijske regije Vzhodna Slovenija in član Upravnega odbora Kluba podjetnikov SAŠA regije.

Peter Dermol aktivno govori in piše v angleškem, hrvaškem in srbskem jeziku. Je poročen in oče deklice. Je odgovoren, odločen, vztrajen, družaben in športno aktiven.

ZAVRTI IN SE RAZVAJAJ!

  • Kolo lahko zavrtiš enkrat na dan.
Poizkusi srečo
Strinjam se, da me Mestna občina Velenje obvešča o vseh svojih novostih in dogodkih, saj želim biti informiran/-a o pomembnem dogajanju v mojem kraju.
Več o vaših novih pravicah po GDPR uredbi izveste tukaj.
Strinjam se s pravili nagradne igre in dovoljujem, da se moji oddani osebni podatki uporabijo za potrebe nagradne igre.
Never
Remind later
No thanks
Skip to content