SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Romarska pot El Camino - članek

9. 11. 2009

V Knjižnici Velenje je velenjsko društvo za boj proti raku v sredo, 4. novembra, organiziralo predavanje na temo Romarska pot Santiago de Compostela Camino. El Camino ni navadna pot, je pot, ki ima pomen za telo in dušo. Predavateljica Zlatka Pliberšek je udeležence najprej popeljala po znameniti romarski poti skozi zgodovino, nato je predstavila še svojo osebno pot, ki jo je prehodila. Pomembnejša od samega cilja je na Caminu pot, po kateri mora romar znati hoditi, prisluhniti svojemu telesu in duši, bivati v sožitju z naravo, s kraji, z ljudmi, s samim seboj.

Romarska pot El Camino de Santiago ali pot k svetemu Jakobu v Galiciji na severozahodu Španije, je ena najstarejših romarskih poti, saj začetki segajo v 9. stoletje. Pot je za evropsko kulturno pot leta 1987 razglasil Evropski Svet. Veličastna katedrala svetega Jakoba v Santiagu, ki jo poznamo danes, je bila zgrajena leta 1075, Španci pa so že od nekdaj zelo naklonjeni romarjem. V Santiago vodi več romarskih poti, najbolj znamenita pa je ravno Camino Frances, ki jo je prehodila predavateljica. To je pot bogata s kulturno dediščino, naravo, zlasti pa velja to, da leži pod rimsko cesto in se zato čuti posebna energija. Na tej poti, ki gre čez vasi in mesta, čez Pireneje, skozi Pamplono, Burgos, Leon in nazadnje skozi muhasto Galicijo, vse do Santiaga, ki je cilj romarja, je priložnost, da se poglobiš sam vase. Tudi ni naključje, da ljudje gredo na to pot še posebej takrat, ko so na življenjskih prelomnicah.

Zlatka Pliberšek je udeležencem predavanja, ki so vsak korak njene poti spremljali z velikim pričakovanjem, predstavila tudi koristne napotke za pot. Sezona, ko se je najbolje odpraviti na pot, je nekje od maja do oktobra, sama se je odpravila marca. Na začetku si je potrebno priskrbeti romarsko izkaznico (Credencial del Pelegrino), s katero posameznik dokazuje, da je romar in lahko prenočuje hostlih ob poti, prejme pa tudi školjko, ''Jakobovo školjko'', ki je zaščitni znak romarjev. V preteklosti je romar pobral školjko, ko je prišel do obale Atlantskega oceana. Tisti, ki se je s školjko vrnil domov, je bil deležen globokega občudovanja in spoštovanja. Celotna pot je izredno dobro označena in na začetku, ob prihodu, pohodnika zelo dobro seznanijo z informacijami, ki bodo koristile na poti. In stroški na poti - dnevno zadošča že nekje od 15 do 20 evrov.

Začetek Camino Frances Zlatke Pliberšek je bil v Saint Jean Pied de Portu, pot je trajala 19 dni, prehodila je petsto kilometrov. O poti je dejala, da je to pot čiščenja telesa in duše. Prinesla ji je tudi to spoznanje, da je potrebno bolj verjeti vase in biti manj dovzeten za zunanje vplive v življenju. Ni pomemben cilj, važna je pot. Zakaj se odpraviti na pot pa je vprašanje, na katerega vsak posameznik najbolj pozna odgovor.

Lucija Paradžik


Deli s prijatelji