SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Nagrada na področju energetske učinkovitosti

23. 1. 2009

Velenje, 23. 1. 2009 Mestna občina Velenje je ponovno prejela nagrado za delo na področju energetske učinkovitosti. Tokrat je drugo mesto v okviru projekta MODEL ("Management of Domains Related to Energy in Local Authorities"), v kategoriji "najboljši energetski manager" osvojil Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško KSSENA energetski manager Mestne občine Velenje. Zmagovalec v tej kategoriji je Občina Koprivnice s Češke.

Podelitev nagrade bo 9. februarja 2009 v Bruslju, ko bo tam potekal Evropski teden trajnostne energije 2009. Nagrado bo v imenu zavoda prevzela poslovna sekretarka zavoda Martina Karničnik.

Projekt MODEL podpira program Inteligentna Energija Evrope in predstavlja upravljanje energetskih področij v lokalnih oblasteh. Občine spodbuja, da postanejo vzor svojim občanom in ključni lokalni akter na področju učinkovite rabe energije.

V projektu sodeluje 42 pilotnih občin iz desetih držav novih članic Evropske unije in Hrvaške, ki so se zavezale, da bodo na področju varčevanja z energijo storile vse za izboljšanje kvalitete bivanja svojih državljanov z naslednjimi aktivnostmi:
- angažiranje občinskih energetskih menedžerjev,
- vzpostavitev energetske enote v lokalnih organizacijah,
- priprava lokalnega energetskega akcijskega plana in razvoj energetskih informacijskih sistemov,
- pridobivanje finančne podpore za konkretne investicije,
- povečanje ozaveščenosti občanov o možnih trajnostnih aktivnostih na področju energije.

Tekmovanje v okviru projekta MODEL je potekalo v dveh kategorijah. V kategoriji "najboljši energetski menedžer ali najboljše energetske enote" in v kategoriji "najboljši občinski inteligentni energetski dnevi".

V kategoriji "najboljši občinski inteligentni energetski dnevi" si je prvo mesto prislužila Občina Lom (Bolgarija). Žirija se je odločila, da bo zaradi izjemnih rezultatov uvedla še tretjo kategorijo "najboljša pilotna občina" ter nagrado podelila Občini Gabrovo (Bolgarija), ki se je izkazala z odličnimi rezultati v obeh prej omenjenih kategorijah.

Deli s prijatelji