Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 20. oktober 2022

Oktober 2022
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
November 2022
PoToSrČePeSoNe
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

Moč branja

V novi sezoni  vas vabimo na bralno srečanje, kjer bomo brali odlomke in se pogovarjali o knjigi Barbare Hanuš Kavni krog.V kratkih zgodbah se prepletajo grenki in sladki spomini, temne in svetle izkušnje starostnikov v malem obmorskem mestu. Gospe posedajo v krogu in se pogovarjajo, druga z drugo ali pa katera kar same s seboj. Tako pijejo kavo vsako jutro, v kavnem krogu. "Darilo, ki ti ga da starost, je čas." je zapisala avtorica.

Vodita Brina Zabukovnik Jerič in Andreja Kac.
  Knjižnica Velenje (študijska čitalnica)
  Prost vstop
Preberi več »

Četrtkova peta

Ustvarjalnica za otroke in starše s Tjašo Rezman.

Dogodek prireja Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje - Vila Rožle.
  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Sončni žarek: Najini duši ponoči (Kent Haruf)

V oktobrskem bralnem klubu Sončni žarek se bomo pogovarjali o(b) knjigi Najini duši ponoči. To je tenkočuten roman o samoti in bližini, o staranju in prijateljstvu.

Pogovor vodi Stanka Ledinek.

Za dodatne informacije in prijave pišite na e-naslov: stanka.ledinek@vel.sik.si.
  Splet
  Prost vstop
Preberi več »

PRESTAVLJENO Malina Schmidt Snoj: Samo en ples

Marto Paulin Brino najbolj poznamo po tem, da je bila partizanka, plesalka v Kajuhovi kulturniški skupini v legendarni XIV. diviziji. Malina Schmidt Snoj, teatrologinja, dramaturginja, gledališka publicistka in pisateljica – Brinina hči, pa je v knjigi Samo en ples svojo mater razkrila tudi kot otroka, uporniško najstnico, svojeglavo plesalko, pedagoginjo in mamo. O knjigi se bodo pogovarjali Malina Schmidt Snoj, urednica Mladinske knjige Nela Malečkar in Vlado Vrbič. 
  Knjižnica Velenje (preddverje)
  Prost vstop
Preberi več »

Koncert - Izidor Erazem Grafenauer, kitara

Spored: M. Llobet, B. Britten, G. Regondi, N. Paganini, A. Barrios Mangoré, I. E. Grafenauer

Izidor Erazem Grafenauer je bil kot izredni talent sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je leta 2013 di-plomiral v razredu prof. Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je magistriral iz historičnih brenkal v Benetkah pri prof. Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel vrsto najvišjih nagrad. Prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani.
Pogosto nastopa kot solist (kitara, baročna kitara, teorba, baročna lutnja, vihuela) in komorni glasbenik po Sloveniji ter na pomembnih festivalih in v glasbenih centrih v raz-ličnih evropskih državah (Hrvaška, Srbija, Madžarska, Ita-lija, Belgija, Francija, Nemčija, Avstrija, Poljska, Rusija, Litva …). Večkrat je nastopil kot solist z različnimi orkes-tri, kot so Slovenska filharmonija, Simfonični orkester SNG Maribor, Musica Viva Moskva, La Voce Strumentale, Komorni orkester Klaipeda, Dubrovniški komorni orke-ster itd. Kot komorni glasbenik sodeluje s številnimi po-membnimi mednarodnimi umetniki inštrumentalisti in pevci.
V letu 2018 je pri založbi Divya records izšla prva samo-stojna plošča s skladbami za baročno lutnjo, decembra 2019 pa je pri Baros records izšla njegova plošča z novimi skladbami slovenskih skladateljev za kitaro solo in kitaro v komornih skupinah. Deluje kot samozaposlen v kulturi in kot docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. 
  Glasbena šola Velenje (Orgelska dvorana)
  Prost vstop
Preberi več »

Avdicija, ekipa 2

Komedija Špas teatra

Stroga komisija bo na igralsko Akademijo sprejela samo največje talente. Nadobudni študentje, sami virtuozi improvizacije, med katerimi so tudi talentirano netalentirani, se ji bodo predstavili v najboljši luči. Zapletali in odpletali se bodo pred igralskimi izzivi. Razgalili se bodo do vseh svojih napak in pomanjkljivosti. Nimajo kaj, gredo na vse ali nič. Stojijo tik pred veliko priložnostjo, ki jim bo odprla vrata igralskega poklica in zvezdniške kariere! Česa vsega ne bodo naredili, da bi jim uspelo! Iznašli bodo še tisto, kar v gledališču sploh ne obstaja. Njihovi nastopi na AVDICIJI so komični, zabavni, pa tudi tragični, iskreni, pompozno minimalistični, predvsem pa vsi zelo iznajdljivi in do konca smešni!  

Tekst: Jurij Zrnec in igralci
Režija: Jurij Zrnec
Igrajo: Miha Brajnik, Mario Ćulibrk, Jernej Kogovšek, Dejan Krupić, Damir Leventič, Aleksandar Rajaković, Nik Škrlec, ter profesorji Alojz Svete, Dario Varga, Jurij Zrnec (6 likov in profesor pri posameznem terminu)

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  parter 20 EUR, balkon 18 EUR
Preberi več »

Zhlehtet

Max Klub jazz abonma in izven

Zasedba:
Rok Zalokar - klaviature
Boštjan Simon - saksofon
Lenart De Bock - saksofon, flavta
Jošt Drašler - bas
Žiga Smrdel - bobni

Zhlehtet je glasbeni kolektiv, ki deluje pod vodstvom Roka Zalokarja. Pojavlja se v različnih formatih in združuje unikaten spoj akustičnega in elektronskega zvoka, hkrati pa krmari med komponiranim in improviziranim pristopom. Tokrat bo kolektiv predstavil nov cikel kompozicij za kvintet.


  Max klub Velenje
  za Max Klub jazz abonma in izven (12 EUR)
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Tovarna usnja Franz Woschnagg in sinovi

Usnjarstvo je bilo nekoč ena izmed pomembnejših gospodarskih panog. Ob koncu 1. svetovne vojne je na Slovenskem delovalo 15 tovarn usnja. Največja in najsodobnejša med njimi je bila Woschnaggova tovarna usnja v Šoštanju, ki jo je ustanovil Josip Woschnagg leta 1788. Razstavo je pripravila Andreja Jurkovnik. 
  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »

Kajuhovo leto v Vrtcu Šoštanj

Na otroškem oddelku bo na ogled razstava otroških likovnih del o pesniku Karlu Destovniku – Kajuhu, kot ga vidijo otroške oči. Razstavljali bodo otroci Vrtca Šoštanj, enote Biba. 
  Knjižnica Šoštanj
  Prost vstop
Preberi več »