Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 22. april 2021

April 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       
Maj 2021
PoToSrČePeSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

Besede, ki naju povezujejo

Povezovalni pogovor v partnerskem odnosu
Na predavanju se bomo pogovarjali, kako ustvariti prijeten partnerski odnos, kakšne besede uporabljati, da se partnerja med seboj povezujeta in ne ranita z besedami. Za zaključek pa si bomo pogledali, kako vzdrževati dinamiko povezanosti.


Obvezne predhodne prijave.


Program sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
  Spletna aplikacija ZOOM
  Prost vstop
Preberi več »

Navade staršev, ki jih ni dobro prenesti na otroke

Vsi poznamo rek: Kakršen oče, takšen sin, kakršna mati, takšna hči. Tokratna delavnica je namenjena pogovoru o navadah, za katere je bolje, da jih ne prenesemo na otroka. Toda kako?  

Obvezne pa so prehodne prijave na:

064 - 244 -804

sabina.lebar@drustvo-novus.comProgram sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.

  Spletna aplikacija ZOOM
  Prost vstop
Preberi več »

Ustvarjalna delavnica ob dnevu Zemlje

Vse otroke od 1. - 4. razreda vljudno vabimo na ustvarjalno delavnico ob dnevu Zemlje.

Čas izdelave izdelka traja cca 15 min.

Pridete pa lahko kadarkoli v tem času.


V primeru, da bo potrebno malo počakat zaradi prezasedenosti prostora, vas vljudno naprošamo, da to tudi storite. Za dodatne informacije smo vam na voljo na:
064 - 244 -804
sabina.lebar@drustvo-novus.com


Program sofinancirajo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Mestna občina Velenje in občina Šmartno ob Paki.
  Društvo NOVUS, Center za družine Harmonija
  Prost vstop
Preberi več »

22. april - svetovni dan Zemlje

Svetovni dan Zemlje praznujemo 22. aprila z različnimi dogodki, ki nas vsako leto znova spominjajo, da smo prav ljudje tisti, ki planet najbolj ogrožamo, prav tako pa smo tudi edini, ki lahko ogrožajoče ravnanje in obnašanje spremenimo v trajnostno in sočutno rokovanje z njim.

Naj nam praznovanje prinese odgovornost za boljše varovanje našega planeta. Bodimo sprememba, ki jo želimo videti v svetu. Denarnica je naše orožje. Ko prevzamemo odgovornost za naše nakupe, prevzamemo odgovornost za naš planet. Ukrepajmo, ljubimo in zaščitimo Zemljo!

VISOKA CENA HITRE MODE (praktičen prikaz v vitrini na Cankarjevi ulici)

Šteje vsak okoljski vtis vsakega kosa oblačil. Spremeni sebe in spremenil boš svet, pravijo. Spremenimo torej svoje navade in se začnimo oblačiti bolj trajnostno. Odgovornost mora sprejeti industrija, a tudi potrošniki lahko naredimo korak naprej. Če bi vsi nehali obiskovati trgovine s hitro modo, bi se tudi industrija morala spremeniti.

Predlagamo vam, da si na povezavi TUKAJ ogledate pretresljiv in odličen dokumentarec ŽEJNI SVET (La soif du monde), ki ga je ustvaril svetovno znani režiser in fotograf Yann Arthus-Bertrand. Njegov zaščitni znak so odlični posnetki Zemlje iz zraka. Film, ki je posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet celinskih voda skozi spektakularne zračne posnetke, narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih, kot sta denimo Južni Sudan ali Severni Kongo. Posnetki nam omogočajo odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda. Izjemni zračni pogled na svet se združuje s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in ki zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo. Ogled omogoča Arnes (v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani).


  Cankarjeva ulica
  vstop prost
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Tanja Pak, Predih

Tanja Pak je diplomirala iz industrijskega oblikovanja na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, leta 1996 pa magistrirala na Royal College of Art v Londonu. Od leta 2009 vodi študijsko smer Steklo in keramika, ki jo je pomagala vzpostaviti na ALUO v Ljubljani. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico. Ustvarjalno je predana kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. Njena dela so objavljena v mednarodnih publikacijah in so del javnih in zasebnih zbirk. Razstavlja po vsem svetu. Na razstavi v Galeriji Velenje predstavlja instalacije in eksponate v novi projektni postavitvi.

foto: Jaka Babnik

  Galerija Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Zlate hruške 2020

V knjižnici Velenje smo na oddelku za otroke in mladino pripravili razstavo ZLATE HRUŠKE 2020. Na ogledu in za izposojo so najboljši sadeži iz knjižne produkcije za otroke in mladino iz leta 2019, ki so dobile priznanje zlata hruška. Priznanje zlata hruška je priznanje Mestne knjižnice Ljubljana, Pionirske – centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo. S priznanjem želi Pionirska opozoriti na pomembnost in kompleksnost založniškega mojstrstva in z nalepko, izpeljano iz znaka zlata hruška, promovira dobre oziroma najboljše mladinske knjige. Vsako leto se podeli priznanje zlata hruška za najboljšo izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, za najboljšo prevedeno mladinsko leposlovno delo, priznanje za izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo in zlata hruška za prevedeno mladinsko poučno knjigo.

  Knjižnica Velenje (Otroški oddelek)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Bralka meseca

Bralka meseca aprila je Andreja Petrovič, vsem poznana kot pronicljiva in prijazna voditeljica na VTV ter Radio Celje. Že polnih 16 je na trgu s svojim s.p.-jem Agencija Plus. Kljub temu, da niso rožnati časi, pri poslu nikoli ne tarna – nasprotno, kjer je le mogoče, trosi svojo sončno pozitivo. Gradivo na ogledu je tisto, ki jo je izoblikovalo, tolažilo, navdihovalo in razveseljevalo. Ki je pustilo v njej sledi. Želite vedeti, katere knjige so to? 

  Knjižnica Velenje (Steklena dvojčka)
  Prost vstop
Preberi več »

Risanke Maček Muri

Ogled risank preko spletne platforme
Kino Velenje prek lastne spletne platforme omogoča ogled skrbno izbranega filmskega programa. Celoten filmski program in nakup filma TUKAJ:

MAČEK MURI: ŠTIRI ZGODBE IZ MAČJEGA MESTA, kratki animirani filmi, 4+
režiser: Boris Dolenc (1), Jernej Žmitek (2, 3, 4)
igrajo: Marko Mandić, Polona Juh, Jernej Šugman in Primož Pirnat, Alojz Svete, Janez Hočevar, Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Violeta Tomič, Liza - Nina Valič, Ivo Godnič, Sebastian Cavazza
dolžina: 44' / slovenščina

Vsebina: Miniserija Muri je zgodba o vsem dobro poznanih junakih iz knjige Maček Muri Kajetana Koviča. Skozi miniserijo so uporabljene tudi pesmi o mačku Muriju, ki jih poje Neca Falk. V popolnoma prenovljeni vizualni podobi se tako srečajo že znani junaki in glasba ter novi, hudomušni zapleti, ki nasmejijo gledalce vseh starosti. Na ogled bodo štiri epizode miniserije Muri: Rojstni dan, Sprehod, Kosilo in Tekma.

Na spletnem sporedu: do 2. maja 2021 preko spletne platforme AKMS (povezava: http://www.festival-velenje.si/743)
  6,5 EUR
Preberi več »