SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - Marec 2021

Marec 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       
April 2021
PoToSrČePeSoNe
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
       

Genialnost pod krinko; ženski dosežki, podpisani z moškim imenom

Razstava ob mednarodnem dnevu žensk

Ob mednarodnem dnevu žena vas vabimo k ogledu razstave, ki osvetljuje zgodbe žensk, ki so ustvarjale pod moškimi psevdonimi, in žensk, katerih uspehe so pripisali njihovim moškim kolegom. Prezrte v zgodovini ali skrite pod moškim imenom so sedaj tukaj. Vsaj nekatere med njimi. S svojimi polnimi imeni in priznanimi dosežki, ki so spremenili svet.

Na dan, ki slavi ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk, se bomo spoznali s tistimi, ki so svojo ustvarjalnost in genialnost skrile pod moško zveneče psevdonime, saj so ti dali njihovim dosežkom krila. S tem so dosegle večji uspeh, prodor, družbeno priznanje, ki je bilo rezervirano za moški svet. Da bi dokazale svoj talent, znanje, ustvarjalnost, genialnost so se odrekle svojemu spolu in z družbeno prevaro dosegle družbeno veljavo. Dokazale so, da veliki dosežki na vseh področjih pripadajo velikim ljudem ne glede na spol. Predstavljene ženske so vsaka po svoje spremenile svet. Nekatere med njimi so se skrile za moško ime, medtem ko druge za svoje dosežke nikoli niso prejele priznanja. Gre za »učinek Matilde«, diskriminatorni mehanizem, ki minimizira znanstvene ter druge dosežke žensk – ti se namesto njim pogosto pripisujejo njihovim moškim kolegom.

Globoke korenine patriarhata so močno razvejane, stereotipi še vedno živi in sodobna družba še vedno bolj na poti k enakopravnosti kot pa na njenem končnem cilju. Naj bo ta razstava opomnik, da le ob priznanju enakopravnosti lahko bližje in bolje sobivamo.

Razstava bo na ogled pred Domom kulture Velenje in na spletnih platformah Festivala Velenje.

  pred Domom kulture Velenje
  vstop prost
Preberi več »

Neki legendarnega z Mrigz'n'Ghet

Ob 10. obletnici kultnega albuma dve velenjski legendi na našem odru!Od poslikave na fasadi podhoda v mestnem jedru, do obvezne opreme v vsakem, s stolpnico na rumeno-zelenem polju registriranem avtomobilu; plošča Mrigz'N'Ghet Hitz je po svojem izidu v letu 2011 ostala del velenjske identitete.25. 2. 2021, ob deseti obletnici svojega izida, so bengerji Povelenju, D'Shit, 14. 12. in drugi našli novi-stari dom na preoblečenem ponatisu albuma: MRIGZ'N'GHET HITZ SPECIAL EDITION. Posebni ponatis dvojnega albuma z nikoli izdanimi uradnimi instrumentali bosta ambasadorja street kulture Mrigo in Ghet pospremila z online koncertom in izidom spota komada Pazim/Premagan.
  Pri tebi doma! Posnetek v živo bo dostopen na Facebook profilu Klub eMCe plac
  Prost vstop
Preberi več »

Kolonija: mularija

Spletni ogled filma preko nove platforme

Kino Velenje je eden izmed dvajsetih kinematografov v Art kino mreži Slovenije (AKMS), ki od 8. marca prek lastne spletne platforme omogoča ogled skrbno izbranega filmskega programa.

Celoten filmski program je dostopen TUKAJ:

Več o platformi si lahko preberete tudi na spletni strani Festivala Velenje.

Film bo na voljo od 13. do 20. marca 2021.

  6,5 EUR
Preberi več »

Neki čarobnega z Astrid

Astrid Ana Kljun, ki je do nedavnega delovala pod umetniškim imenom Astrid in Avantgarden, je v kolektivu z basistom Janijem Hacetom in producentom Martinom Štibernikom zaenkrat izdala tri skladbe. Septembra 2019 se je slovenski javnosti prvič predstavila s skladbo Coconut, nato s skladbo Sing to me stopila na finalni oder Eme Freš in v juliju 2020 izdala še svojo prvo skladbo v slovenskem jeziku, Črno pero.
  Pri tebi doma! Prenos koncerta v živo bo dostopen na Facebook profilu Klub eMCe plac.
  Prost vstop
Preberi več »

Neki slanenga z Inmate

INMATE imajo v svojem večletnem ustvarjanju za seboj veliko koncertov po Sloveniji in tujini. V letih delovanja so napredovali v zvoku in glasbeni usmeritvi, lahko se pohvalijo tudi z izredno dovršenim odrskim nastopom. Močne kitare, udarna ritem sekcija in energičnost vokalista jim širi poslušalstvo z vsakim koncertom in jih uvršča med moderne new age metal skupine. Njihovo ustvarjanje in dojemanje glasbe temelji na trdem delu in iskanju novih, še
nepoznanih vplivov.

THE SALT (2021) je peti studijski album zasedbe, ki zaključuje obdobje po dveh zaporednih nastopih na EMI. Vsebuje 10 skladb, med katerimi je tudi naslovni THE SALT, s katerim so v letu 2020 drugič zapovrstjo nastopili na slovenskem predizboru za pesem Evrovizije – EMA 2020.
  Pri tebi doma! Pogovor bo dostopen na Facebook strani Klub eMCe plac.
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Ko se mama na ogled postavi ...

Razstava likovnega ustvarjanja otrok ob materinskem dnevu

Mame so najlepše, ko zasijejo v otroških očeh. Da bi se na njihove podobe ohranil najbolj iskren spomin, smo otroke povabili, da svoje mame skozi umetniške portrete predstavijo tudi nam. Mamo so lahko ustvarili v različnih likovnih tehnikah, male umetnike pa smo spodbudili, da poleg zunanjih potez poudarijo tudi čudovite osebnostne lastnosti njihovih mam. Prispela dela bodo na ogled ob materinskem dnevu na različnih lokacijah po našem mestu (Galerija Velenje, avla Mestne občine Velenje, vitrini na Cankarjevi ulici in stranska okna Doma kulture Velenje) in na spletnih platformah Galerije Velenje in Festivala Velenje. Video kolaž umetnin si lahko ogledate tudi TUKAJ.

  vstop prost
Preberi več »

Drevesa podarijo pesem za na pot

Prostorska inštalacija ob svetovnih dnevih gozda in poezije
Gozd in pesniške besede praznujejo svoj dan 21. marca. Morda gre le za naključje, a imajo veliko skupnega. Blagodejno pobožajo našo dušo, če se zazremo vanje ali jim prisluhnemo; so mojstrovina narave in človeške ustvarjalnosti. Čeprav se pnejo visoko v nebo ali se slišijo daleč, jih zlahka ogrozimo, uničimo, prezremo. Človek je tisti, ki jim lahko ohrani prostor pod soncem, njihovo vitalno moč in življenjsko silo. Vse to bo tudi človeku ohranilo življenje – telesno in duhovno …
Ob čudovitih drevesih, ki stojijo v našem mestu, smo postavili prostorsko inštalacijo, ki vam nekatera drevesa predstavlja tudi v besedi, med njih pa smo izobesili pesmi iz svetovne literarne zakladnice. Postojte ob njih, spoznajte jih, izberite si pesem in jo vzemite s seboj. Odprite oči in dušo …Različne mestne lokacije: gozdiček pri Domu kulture Velenje, ob peš in kolesarski poti mimo OŠ MPT, pred OŠ Antona Aškerca, ob peš in kolesarski poti na Gorico (pod Vilo Herberstein), Sončni park (v bližini ploščadi s sončno uro) 
  vstop prost
Preberi več »

Poišči svoj kamenček sreče

Iskalno-izmenjevalna pustolovščina
Ob mednarodnem dnevu sreče (praznovali smo ga 20. 3.) poišči svoj kamenček sreče! Naj vam najdeni mali pisani kamenčki in pozitivna sporočila, skrita v okolici Titovega trga, polepšajo dan in prinesejo srečo! Vabimo vas, da kakšnega pobarvate tudi sami in tako pošljete svojo sporočilo o sreči v svet – na pot do naključnega najditelja. Naj se iskanje sreče prične!
  Titov trg
  vstop prost
Preberi več »

Okameneli igralci

Ulična intervencija ob svetovnem dnevu gledališča

Ob svetovnem dnevu gledališča bodo na Cankarjevi ulici in Titovem trgu okameneli igralci simbolično sporočali, da ta dan praznujejo. Svetovni dan gledališča je projekt Mednarodnega gledališkega inštituta, mednarodne nevladne organizacije, ki so jo leta 1948 ustanovili v Pragi in katere glavni namen je spodbujanje mednarodne izmenjave podatkov in znanja, povezanega z gledališko umetnostjo, kar naj bi bila ena izmed mnogo strategij za utrjevanje miru med narodi sveta. Izmenjava dramskih vsebin med državami in mednarodna gostovanja gledaliških skupin naj bi namreč v občinstvu vzbudila globlje razumevanje tujih kultur in tako prispevala tudi k večji solidarnosti med pripadniki različnih kultur. Na svetovni dan gledališča obkroži svet mednarodna poslanica, ki jo v ta namen na povabilo Mednarodnega gledališkega inštituta (ITI) spiše izbrana gledališka ustvarjalka ali ustvarjalec. Združenje dramskih umetnikov Slovenije prav tako pozove domačo umetnico/umetnika, da napiše slovensko poslanico. Vabimo vas, da si poslanici preberete v vitrini na Cankarjevi ulici (ob prodajalni Alpina).

  Velenje - različne lokacije
  vstop prost
Preberi več »

Ves svet je oder

Prostorska inštalacija ob svetovnem dnevu gledališča

Vrata gledališč in večine umetniških ustanov so še vedno zaprta. S pogledom skozi miniaturne gledališke portale, ki jih tradicionalno krasi rdeč odrski zastor, boste lahko ob prazniku gledališča spremljali vsakodnevno igro življenja, ki nam jo ponuja dogajanje v našem mestu. Majhni gledališki portali bodo stali na lokacijah, kjer boste lahko opazovali vrsto čakajočih na cepljenje, šolarje na klopcah v času med in po šolskih dejavnostih, opazovali obiskovalce razstave pred Domom kulture Velenje in sladkosnedneže na Cankarjevi ulici. S pogledi gledalcev na odere bomo tako zopet simbolično odprli gledališča in počastili njim namenjen dan.

Pogled na življenje kot gledališko igro vas čaka na različnih lokacijah po mestu: Titov trg, Promenada/Zdravstveni dom, Delavski klub, Cankarjeva ulica/Pekarna Presta, park pred gimnazijo. Privoščite si na vsakdan pogledati z drugačnega zornega kota!

Festival Velenje
  Velenje - različne lokacije
  vstop prost
Preberi več »