Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 31. januar 2021

Januar 2021
PoToSrČePeSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Februar 2021
PoToSrČePeSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
       

Marjanov večer: Kratek dokumentarni film o Marjanu Marinšku

Dokumentarni film avtorja in snemalca Toma Čonkaša

Zadnjega januarja oziroma prvega februarja bi velenjski kulturnik, publicist in pravnik Marjan Marinšek dopolnil 80 let. Na festivalu Velenje se ga spominjamo kot sodelavca, organizatorja, citrarja in enega začetnikov Pikinega festivala. V preteklosti smo pripravili kar nekaj spominskih Marjanovih večerov. Tokrat se ga, ob 80-letnici njegovega rojstva, spominjamo nekoliko drugače – s kratkim dokumentarnim filmov avtorja in snemalca Toma Čonkaša, ki bo na ogled v nedeljo, 31. 1. 2021, ob 18. uri na Facebook in YouTube strani Festivala Velenje ter Knjižnice Velenje.

Marjan je po osnovni šoli v domačem Kozjem in gimnaziji v Celju končal študij prava v Ljubljani. Od konca šestdesetih let je služboval v velenjskem Gorenju ter na Občini Velenje. Od leta 1976 do upokojitve je deloval v kulturi. V Kulturnem centru Ivana Napotnika Velenje je opravljal funkcijo direktorja in kasneje vodje prireditvene dejavnosti. Bil je pobudnik in organizator Citrarskega festivala, pobudnik in organizator humanitarnih prireditev ter soustanovitelj in vodja Pikinega festivala. Marjan je tudi soustanovitelj Slovenskega citrarskega društva. Ena njegovih pomembnejših aktivnosti je bilo zbirateljstvo, saj je ustvaril vrsto izvirnih zbirk, med katerimi so najbolj prepoznavne Gasparijeve razglednice, Prva berila, Astrid Lindgren, Pika Nogavička in številne druge. Velik pečat in zapuščino je z zbiranjem dokumentarnega gradiva prispeval tudi rojstnemu kraju - Kozju. Bil je član Društva pisateljev Slovenije in prevajalec. Je avtor, urednik, soavtor monografij ter drugih publikacij. Njegova bibliografija obsega 12 knjižnih naslovov, 7 prevedenih slikanic o Piki Nogavički za otroke, članke in reportaže.

Dokumentarni film si lahko ogledate TUKAJ.

  Vstopnina: 0 €
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Malha dobrih zgodb: spodbujamo družinsko branje

V Knjižnici Velenje spodbujamo družinsko branje, saj se zavedamo, kako pomemben je zgodnji stik otroka s knjigo. Za vse družine, ki želijo s svojimi otroki kakovostno, igrivo in poučno preživljati prosti čas, smo pripravili majhne nahrbtnike, ki smo jih nostalgično poimenovali malhe. Vanje smo skrili zanimive knjige, za katere verjamemo, da jih bodo starši, stari starši, starejši bratje in sestre z veseljem prebirali mlajšim članom družine, skupaj ustvarjali, se o prebranem pogovarjali in predvsem skupaj preživljali prosti čas. Malhe so namenjene predvsem za družine s predšolskimi otroki, ki še ne berejo sami.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Teatralna ekspresivnost/Modni svetovi Matica Velerja

Mladi modni oblikovalec Matic Veler ima že bogate reference v modni umetnosti. Njegova filozofija ustvarjanja temelji na spoznavanju sebe, lastne estetike in njenega razvoja. Do nje sta ga vodila odraščanje v Velenju, v mestu z brutalistično arhitekturo, zgrajenemu v času socializma, in spoznavanje zgodovine umetnosti, ki sta narekovali projekt ustvarjen za prostor Galerije Velenje. Umetniško estetiziran modni projekt je zgrajen na avtorjevi izhodiščni ideji, ki mu jo je za ključno odločitev za njegovo karierno pot v svetu mode še posebej vzbudil prostor Galerije Velenje s svojo izjemno modernistično arhitekturo. Dojemanje te globine in razvijanje individualnosti v odnosu do okolja in bivanja so odlike odprtosti mladega oblikovalca, ki jih vedno znova realizira v novih materialih in eksponatih. V ta prostor bo Veler s skrbno koncipirano razstavo treh ključnih nosilcev - modnih skulptur, prostorskih instalacij in videa - povezal v celostno instalacijo, ki v kompleksnost estetizacije pomembno dodaja konkretni galerijski interier. Njegov proces ustvarjanja je razpet med čisto linijo modernizma in dediščino baročnega izročila, ki ga povezuje v ideji, opredmetenju in izvedbi s sodobno tehnologijo. V tej teatralni ekspresiji so njegovi artefakti primeri svojevrstne arhitekturne estetike, kosi visoke mode in vizualnih instalacij.

Razstava bo na ogled do 6. marca 2021.

  Galerija Velenje
  Vstopnina: 0 €
Preberi več »