Skoči na vsebino
Vklopi način za slabovidne
SI
Vklopi način za slabovidne
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Koledar dogodkov - 9. december 2019

December 2019
PoToSrČePeSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Januar 2020
PoToSrČePeSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

Ura pravljic

Ura pravljic v srbskem jeziku je namenjena otrokom, starejšim od treh let. Pripovedovala bo Maruška Škoda.
  Knjižnica Velenje (pravljična soba)
  Prost vstop
Preberi več »

Šola za starše "Otroci so naše največje bogastvo"

Pomembno je, da je starš dobro

Zdi se, da nas življenje vse bolj obremenjuje s številnimi vlogami, nalogami in visokimi pričakovanji. Pogosto se tako sami odzivamo stresno in zgolj iluzija je, da se to ne bo pojavilo pri vzgoji in v naših odnosih. Strokovnjaki nam predstavljajo različne teorije vzgoje, ki so si včasih diametralno nasprotne in nas ravno to občasno pahne v še večjo negotovost.

Na trenutke se nam celo lahko zazdi, da naša ljubezen do otrok ni več dovolj in  da vzgoja otrok še nikoli ni bila tako zahtevna. V hitrem tempu vsakodnevnice nimamo vedno na voljo primernih socialnih mrež, ki bi nas podprle in nam bile v oporo in pomoč.

Danes govorimo o ti. starševskem stresu in dejstvu, da vzgoja brez starševskega stresa ni možna. Kaj lahko  starši storimo zase, kako se lahko negujemo in dovolj dobro poskrbimo za svojo dobrobit , da se naših stresnih odzivov ne bodo priučili naši otroci? Kaj lahko storimo, da ob vseh izzivih lažje ohranimo svoj mir in osrediščenost ter krepimo varno navezanost z našim otrokom? Vabimo vas, da na kratkem predavanju univerzitetne diplomirane psihologinje Elen Uršič, ki ima 40 letne izkušnje na področju izobraževanja in svetovanja, o tej temi razmišljamo skupaj.

  Prost vstop
Preberi več »

Korporacija

Filmska predstava (Korporacija/Corporation)

Kriminalna drama, 90 minut

Vstopnice: 4 EUR

  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 4 €
Preberi več »

Pogovorna in izkustvena delavnica osebne rasti in napredka

Praktične in pogovorne 2-urne delavnice z možnostjo nadgradnje individualnega osebnega svetovanja. Tematike delavnic bodo: kdo sem jaz v mojem jedru, kaj je moja notranja moč in kaj me žene naprej, katera prepričanja delajo zame in katera mi škodujejo, znam živeti v skladu s svojim notranjim izvorom, biti zvest samemu sebi, zakaj jemljem vse osebno in še mnogo več. 
Delavnice bo izvajala Jasmina Felicijan, po izobrazbi mag. managementa z več kot deset letnimi delovnimi izkušnjami na področju izobraževanja odraslih. Je karierna in osebna svetovalka, mediatorka, s pridobljenim mednarodnim certifikatom NLP Mojster Praktik. 
  AZ Ljudska univerza Velenje (Večgeneracijski center Planet generacij)
  Prost vstop
Preberi več »

Zvočna kopel

Zvok gongov uravnava delovanje možganov, ki ob poslušanju preidejo v frekvenco alfa ali celo theta stanja. Pozitivni učinki:  izboljša notranje procese fizičnega telesa, poveča intuicijo, izboljša komunikacijo in koncentracijo, čustveno in miselno očiščuje, nudi globoko doživetje na vseh nivojih. Poleg podloge za ležanje priporočajo nekaj za pod glavo in kolena, »zmrzljivcem« bo prišla prav tudi kakšna odejica. Sprostitev je namenjena odraslim, izvajala jo bo Nives Kraševec.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Ljubi moj

Za Beli abonma

Komična drama irske dramatičarke Elaine Murphy Ljubi moj je bila krstno uprizorjena septembra 2008 in bila na vseh festivalskih ponovitvah razprodana ter večkrat nagrajena. Avtorica uporablja tri povezane in prepletene monologe, ki jih pripovedujejo tri članice iste družine – babica Roza, hči Lidija in vnukinja Neli. Pripovedi žensk treh generacij se zlijejo v živahno, duhovito in ganljivo osebnoizpovedno zgodbo o ljubezni, izgubi, osamljenosti in odtujenosti v sodobnem svetu. Babica Roza skrbi za moža, ki ga je zadela kap, sooča se z osamljenostjo, utrujenostjo in občutkom zapuščenosti … Njena hči Lidija je prodajalka in v službi doživi čustveni kolaps. Že več let ni videla svojega moža, klošarja in odvisnika, ki ji je strl srce, zadnje čase pa ga spet srečuje na ulici … Njena hči Neli je maturirala in dela v klicnem centru. V prostem času žurira, pije, snifa koko in zgublja čas s svojim neresnim fantom ter nepričakovano ugotovi, da je noseča.

Vse tri ženske doživljajo čustveno krizo, spopadajo se s svojimi težavami in osamljenostjo, ki jo čutijo ob odsotnosti svojih moških. Novo upanje jim prinese rojstvo fantka, ki dobi ime po dedku in ženske treh generacij spet poveže med seboj. Ljubezen in smrt, osamljenost, zapuščenost, staranje, težavno materinstvo in neželeno materinstvo so glavne teme duhovite in presunljive zgodbe treh žensk iste družine. Stiske, trpljenje in razočaranja se prepletajo z nepričakovanimi srečnimi in komičnimi življenjskimi situacijami, ki vzbujajo tako solze kot smeh.

  Dom kulture Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 15 €
Preberi več »

Parazit

Filmsko gledališče (Gisaengchung)

Komična drama, triler, 132 minut

Režija: Bong Joon-ho

Igrajo: Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam, Lee Jung-eun, Chang Hyae-jin

Vstopnice: 4 EUR

  Kino Velenje (velika dvorana)
  Vstopnina: 4 €
Preberi več »

Prva berila

Stalna razstava iz zbirke Prvih beril zbiratelja in kulturnika Marjana Marinška.
  Knjižnica Velenje
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava Moja je pesem!

Letos obeležujemo 100 let rojstva pesnice in pisateljice Marije Brenčič Jelen, ki je dobršen del življenja preživela v Šentilju pri Velenju. Razstavo je pripravilo Muzejsko društvo Vrhnika v sodelovanju s Cankarjevo knjižnico Vrhnika in Zavodom Ivana Cankarja Vrhnika. Avtorica razstave je Sonja Malovrh, urednica pa dr. Katarina Oblak.
  Knjižnica Velenje (sončna stena)
  Prost vstop
Preberi več »

Razstava 100 grafik za 100 kolumn

Bojan Pavšek je avtor publikacije 62.469 besed o Šaleški dolini po dolgem in počez: 100 kolumn, nastalih v obdobju od 2009 do 2019 v rubriki Peta kolona/Alternator (tednik Naš čas).

Kolumne, skozi različna interesna področja (kultura, arhitektura, ekologija …), na konstruktivno kritičen način prečesavajo Šaleško kotlino. Vsaki kolumni pripada tudi spremljajoča grafika, ki prikazuje likovno interpretacijo besedila s strani avtorja. Nabor grafik, katere bodo predstavljene na razstavi, pa predstavlja izpoved avtorja v vlogi grafičnega oblikovalca in njegove likovne interpretacije besedil.
  Knjižnica Velenje (domoznansko razstavišče)
  Prost vstop
Preberi več »