SI

Koronavirus

KORISTNE POVEZAVE

NACIONALNI INŠTITUT ZA JAVNO ZDRAVJE

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE

PONUDBA HRANE LOKALNIH KMETIJ

DOSTAVA HRANE NA DOM

SPOROČILA ZA JAVNOST UPRAVE MO VELENJE

V Upravi Mestne občine Velenje smo v preteklih dneh sprejeli številne ukrepe, s katerimi preprečujemo širjenje koronavirusa. Tudi v Velenju so nekatere storitve še vedno na voljo in dosegljive preko telefona oz. elektronske pošte.  Spodaj vam podajamo informacije o dosegljivosti v tem času. 

DELOVANJE OBČINSKE UPRAVE
Od 4. maja, ob ustreznih zaščitnih ukrepih, ponovno omogočamo urejanje zadev z Upravo Mestne občine Velenje na sedežu občine (Titov trg 1) v času uradnih ur, in sicer v ponedeljek in torek od 8. do 14. 30; v sredo od 8. do 17. ure in v petek od 8. do 13. ure.
Še vedno prosimo, da stranke sodelavce predhodno kontaktirajo preko telefona ali elektronske pošte in se dogovorijo za obisk. Telefonske številke vseh uslužbencev so objavljene na občinski spletni strani www.velenje.si/uprava-organi-obcine/uprava-mov, elektronski naslov posameznega javnega uslužbenca je ime.priimek@velenje.si. V skladu s predhodnim dogovorom bodo sestanki potekali v preddverju, sprejemni pisarni ali sejni dvorani (posamični prihodi).
Vstop v stavbo Uprave Mestne občine Velenje je dovoljen samo v zaščitni maski! Prosimo, da se držimo preventivnih ukrepov in si ob vstopu razkužimo tudi roke.

CIVILNA ZAŠČITA
Aktivirali smo štab Civilne zaščite Mestne občine Velenje ter načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh v mestni občini Velenje. Namestnik poveljnika Civilne zaščite Mestne občine Velenje Bojan Prelovšek je dosegljiv na telefonski številki 051 303 530. 

NUJNO VARSTVO OTROK
Prostovoljci Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje zagotavljajo varstvo za vrtčevske in osnovnošolske otroke do 5. razreda na domu prosilca (staršev otroka). Pri tem je pomembno, da so tako otroci kot prostovoljci, vključeni v varstvo, zdravi, torej ne smejo kazati nobenih bolezenskih znakov. S pomočjo posebnega obrazca Nujno varstvo otrok v Mestni občini Velenje, ki je objavljen na spletni strani www.vilarozle.si, facebook strani Medobčinska zveza prijateljev mladine Velenje, lahko starši, ki takoj ali v prihodnjih dneh potrebujejo varstvo otrok(a), sporočijo svoje potrebe. Izpolnjen obrazec prosim pošljite na elektronski naslov mzpm.velenje@vilarozle.si ali bojana.spegel@vilarozle.si.
Pozivamo prostovoljce, ki so pripravljeni v teh izrednih razmerah nuditi varstvo otrok na domu za tiste starše, ki opravljajo poklice, ki so v tem obdobju nujnega, življenjskega pomena, da se prijavijo na mzpm.velenje@vilarozle.si ali pokličejo Bojano Špegel iz MZPM Velenje na telefon 031 682 657. Nujno varstvo bodo zagotavljali le za ZDRAVE otroke staršev zaposlenih v zdravstvu, policiji, vojski, zaporih, komunalnih službah, živilskih trgovinah, lekarnah, domovih za ostarele, dežurne v šolah in vrtcih, redarstvih, službah civilne zaščite in energetike. Varstvo bo zagotovljeno od 7. do 16.30. Za nadaljnje dni prosimo starše otrok, da se o možnosti varstva dogovorijo na telefonski številki 03 897 75 40 (od 7. do 16. ure).

SKRB ZA RANLJIVEJŠE SKUPINE
Člani prostovoljne skupine Udarnik MC Velenje v času kriznih razmer na območju Mestne občine Velenje zagotavljajo oskrbo s hrano in zdravili za starejše. Storitve so brezplačne in se izvajajo za starostnike, ki nimajo možnosti, da bi jim svojci opravili nakupe osnovnih stvari. Prostovoljci so poskrbeli za priporočene preventivne ukrepe pri opravljenih storitvah (predaja denarja in računov pod vrati, nakup, zdravila pustimo pred vrati). Od ponedeljka do petka med 9. in 12. uro sprejemajo naročila na telefonski številki 03 898 19 22.

KOMUNALNO PODJETJE VELENJE
Izvajanje vseh dejavnosti podjetja poteka nemoteno. Za vse uporabnike so dosegljivi preko dežurnih številk, ki so objavljene na spletni strani www.kp-velenje.si, brezplačne številke 080 80 34 in elektronske pošte kpv@kp-velenje.si. 

LEKARNA 
V Lekarni Velenje so poskrbeli za vse varnostne ukrepe, ki preprečujejo širjenje okužbe. V lekarno lahko vstopi le en obiskovalec naenkrat, drugi pa morajo počakati zunaj. Poskrbeli bodo, da bo zagotovljena neprekinjena oskrba z zdravili. Odprte so tri velenjske enote: pri Zdravstvenem domu Velenje, na Cankarjevi in na Kersnikovi cesti. Lekarna Trebuša je zaprta. Delo enot lekarn v Velenju lahko spremljate na spletni strani www.lekarna-velenje.si.  

ZDRAVSTVENI  DOM
V Zdravstvenem domu Velenje je odprt samo en vhod pri garažni hiši (od 6. do 20. ure). Poseben dostop pri vhodu v predšolski dispanzer je omogočen za otroke in šolsko mladino do 19. leta z obvezno predhodno telefonsko najavo obiska, v dežurni ambulanti pa po predhodni telefonski najavi za paciente, ki imajo težave (bolečine v prsih in druga nujna stanja). Ponoči je možen vhod le pri dežurni ambulanti. 
V primeru povečanega obiska potencialno obolelih je civilna zaščita že postavila šotor za jemanje brisov. Če menite, da imate znake okužbe in vam ne uspe priklicati ambulante osebnega zdravnika na telefon, 
PROSIMO POKLIČITE DEŽURNO SLUŽBO ZDRAVSTVENEGA DOMA VELENJE NA TELEFONSKO ŠTEVILKO 03 8995 445 IN BREZ PREDHODNEGA DOVOLJENJA NE VSTOPAJTE V OBJEKT ZDRAVSTVENEGA DOMA!
Prav tako lahko telefonske številke še ostalih dežurnih služb najdete na spletni strani Mestne občine Velenje https://www.velenje.si/e-obcina/dezurne-sluzbe

Vse občanke in občane naprošamo, da resnično upoštevajo vse preventivne ukrepe, ki preprečujejo širjenje koronavirusa. Svetujemo, da se ljudje čimbolj zadržujejo doma, da se izogibajo vseh nenujnih stikov z ljudmi. Le ob upoštevanju vseh teh ukrepov bomo omejili širjenje okužbe s koronavirusom.
Vsi ukrepi veljajo za obdobje dveh tednov oz. do preklica. Nadaljnje ukrepe bomo prilagajali glede na situacijo v državi in glede na navodila Vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 


Prijazen pozdrav in ostanimo zdravi! 
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje