SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Odpadki bolnikov z znaki koronavirusa izključno v zabojnik za mešane komunalne odpadke

18. 3. 2020

Odpadke v gospodinjstvih z bolniki, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19 (ali sumom na COVID-19), se lahko odvrže izključno v posodo za mešane komunalne odpadke

Ministrstvo za okolje in prostor sporoča, da odpadki osebe v gospodinjstvu, ki kažejo znake bolezni koronavirusa COVID-19, vključno z materialom za enkratno uporabo, ki ga uporablja bolna oseba in njeni negovalci (na primer rokavice, robci in maske) ter, kadar je to primerno, osebna zaščitna oprema zdravstvenega osebja (v primeru obiska bolnika, če to ni drugače urejeno), odložijo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru.

Plastično vrečko je treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti) tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. To vrečo naj nato namestijo v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zavežejo ter jo ločeno hranijo vsaj 72 ur, preden jo odložijo v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (nikakor ne v zabojnike namenjene zbiranju ločenih frakcij odpadkov). Druge gospodinjske odpadke lahko odvržejo kot običajno.

Podjetja, ustanove in samostojni podjetniki pa morajo tovrstne odpadke ločeno zbirati v posebnem, za to namenjenem zabojniku. Odpadek se tretira kot nevarni infektivni odpadek.

Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19

Deli s prijatelji