SI

Pretekli konec tedna v znamenju Svetovnega dneva turizma – Turistični hackathon na temo trajnostnega turizma (»Go green and rock in tourism«)

1. 10. 2019
Pretekli konec tedna, od 26. – 28. Septembra 2019 je na Turistični kmetiji Tuševo potekal Turistična hackathon “Go green and rock in tourism”, ki ga je organiziral Zavod za turizem Šaleške doline v sodelovanju s SAŠA Inkubatorjem.  Namen hackatona je bila izdelava idejne zasnove digitalne rešitve, ki bi omogočila boljšo promocijo zelenega turizma v Šaleški dolini.

Dogodek je združil 11 mladih programerjev in 16 dijakov turistične šole Šolskega centra Velenje na eni strani, s turističnimi delavci na drugi strani. V ekipah so se po principu odprtega inoviranja pomerili v razvijanju rešitev na zastavljene izzive na področju zelenih turističnih produktov. Udeleženci so se seznanili tudi s primeri dobrih praks. Na področju digitalnega marketinga je s predstavitvijo navdušil Vasja Čretnik, direktor prodaje in marketinga v Termah Olimia. V okviru turizma prihodnosti je svoj poslovni model predstavila Irma Javornik, lastnica Eko turistične kmetije, ki je v letu 2019 bila izbrana med top 5 turističnih kmetij v Evropi (Guardian). Andrejka Gražovič Košir iz Zavoda Vinofeel je udeležencem predstavila aktivnosti na področju promocije slovenskih vin v tujini in predstavila možnosti vključitve ponudnikov v kampanje.

Po kratki predstavi idejnih zasnov je ekipe nagovoril direktor Zavoda za turizem Šaleške doline, Franci Lenart in ekipam ponudil priložnost, da svoje ideje podrobneje predstavijo in se povežejo z Zavodom za turizem pri nadaljnjem razvoju in morebitni realizaciji. Organizatorji so se strinjali, da je hackathon odlično uspel. Udeleženci so inventivno  povezali nekatere ključne izzive z namenom, da spodbudijo boljšo promocijo in doživetja  v turizmu. Prav vse predstavljene rešitve  so bile kvalitetne in uporabne ter bodo pripomogle k oblikovanju  novih turističnih produktov.
Hackathon je zgleden primer medresorskega sodelovanja med Zavodom za turizem Šaleške doline, SAŠA inkubatorjem, Šolskim centrum Velenje in turističnimi ponudki v dolini. 
Deli s prijatelji