SI
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Poletne kulturne prireditve

26. 6. 2009

V torek zvečer bodo s prireditvijo Z nostalgijo v poletje v Velenju odprli že 25. Poletne kulturne prireditve, ki jih letos drugič pripravlja javni zavod Festival Velenje, seveda v sodelovanju s številnimi javnimi zavodi in društvi iz Velenja. V dveh mesecih se bo tako v mestu zvrstilo več kot 50 kulturnih dogodkov, ki bodo popestrili poletne dneve in večere prebivalcem in obiskovalcem mesta.

Ker Velenjčani letos praznujejo 50-letnico odprtja mestnega središča, bodo številne poletne prireditve praznično obarvane. Na otvoritvenem dogodku nas bodo nastopajoči (Ženska vokalna skupina Nova in Slovenj Gradca ter Rudarski oktet) s popevkami, kot so Ne čakaj na maj, Med iskrenimi ljudmi, Zemlja pleše , popeljali v čas, ko je nastajalo sodobno Velenje. Nostalgično obarvan bo tudi koncert Alenke Godec z naslovom So najlepše pesmi že napisane konec julija v atriju Velenjskega gradu, v prazničnem letu pa bodo v avli doma kulture odprli tudi razstavo z naslovom Tito v Velenju in se tako spomnili na leta 1958, 1962, 1963 ter 1969, ko je Tito obiskal Velenje.
Sicer pa bo poletni nabor dogodkov zanimiv tako za starejše kot tudi mlajše generacije. Med večjimi glasbenimi dogodki velja izpostaviti koncert kanadske glasbene skupine No Means No, ki bo v Mladinskem centru potekal 2. julija, ter koncert hrvaške skupine Cubismo, ki bo ob zvokih salse in latino-jazza na Titovem trgu nastopila v petek, 24. julija. Velenjčani tudi letos sodelujejo s festivalom Sevicq Brežice in tako 16. julija na Velenjski grad prihaja vokalno-instrumentalni ansambel Concert de l'hostel Dieu & Garlic Bread iz Francije, ki se posveča odkrivanju glasbene dediščine 17. in 18. stoletja. Na ploščadi pri domu kulture bodo to poletje nastopili še domača zasedba Tribute, izvajalka soula Maya, celjska vokalna zasedba Oktet 9 ter udeleženci poletne šole muzikala, ki se bodo predstavili s projektom The Brodway I love; na Velenjskem gradu pa bo zadnjo avgustovsko nedeljo nastopil Iztok Mlakar. Zadnji teden v avgustu Velenje že tradicionalno razgiba Mladinski center Velenje s festivalom mladih kultur Kunigunda letošnji sklop dogodkov bo med 21. in 29. avgustom. Nekakšen festival v festivalu, ki bo tudi letos zaključil glasbeni del Poletnih kulturnih prireditev, pa bo 21. citrarski festival, ki bo potekal med 13. avgustom in 4. septembrom.

V sklopu poletnih prireditev se obeta tudi nekaj zanimivih scenskih nastopov. V atriju Velenjskega gradu se bo 22. julija z monokomedijo Štefka Valentin predstavila Alenka Tetičkovič, konec avgusta pa bodo Knapovsko večerjo uprizorili člani Gledališča Velenje. Na ploščadi pri kulturnem domu bo 12. avgusta na ogled plesni projekt Plesnega teatra Velenje - Pajkovke.

Organizatorji bodo tudi letos poskrbeli za veliko kulturnih dogodkov za otroke. Vse torke v juliju in avgustu bo pri domu kulture potekal kulturno-ustvarjalni projekt Poletje na travniku, ob katerem se bodo najmlajši na zanimiv in sproščen način spoznavali z osnovami lutkarstva, gledališke igre, likovnih tehnik, plesa in fotografije, ob tem pa vsakič pripravili tudi zaključni dogodek za občinstvo. Novost letošnjih Poletnih kulturnih prireditev pa so nedeljski dogodki za otroke ob Pikini vili Čira-čara ob Velenjskem jezeru (12. julij ter 16. avgust).

Festival Velenje bo skupaj s soorganizatorji poskrbel, da bodo poletni sobotni dopoldnevi v središču mesta prijetni tako se bodo ob sobotah v juliju in avgustu v mestu zvrstile številne lutkovne in igrane predstave za otroke, bolšji sejmi, nastopi ljudskih pevcev na kmečki tržnici

Velenjčani bodo lahko tudi to poletje ponedeljkove večere preživljali ob ogledu filmskih projekcij na prostem Zvezde pod zvezdami bodo na ploščadi ob kulturnem domu prvič zažarele 6. julija. Četrtkove večere pa bodo lahko ljubitelji poezije in literature v družbi Knjižnice Velenje preživljali v čudovitem ambientu vile Herberstein na Poletnih večernih branjih.


Več informacij:
Festival Velenje 03-898-25-70
www.festival-velenje.si

Deli s prijatelji